Σε σκληρό μπρα ντεφέρ εξελίσσεται η διαπραγμάτευση ανάμεσα στην κυβέρνηση, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες για την εφαρμογή ή όχι του μνημονίου που έχει επιβληθεί από τις προηγούμενες συμφωνίες στην Ελλάδα.

Απέναντι στις πολυποίκιλες πιέσεις που ασκούνται στη χώρα η νεοεκλεγμένη κυβέρνηση επιμένει να “κρατά” σθεναρή στάση στέλνοντας το μήνυμα με όλους τους τρόπους, ότι συζητά μόνο ένα νέο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση βασισμένο στις θέσεις και τις αρχές του προγράμματος το οποίο υπερψηφίστηκε στις πρόσφατες εκλογές.

Αυτό ήταν και το μήνυμα που μετέφερε χθες στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε ο Γιάννης Βαρουφάκης αλλά και επανέλαβε από το βήμα της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας “δεν είμαστε πλέον αποδέκτες εντολών, αν και θα σεβαστούμε τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Από την ελληνική κυβέρνηση, πάντως, εμφανίζονται αισιόδοξοι πως θα βρεθεί η χρυσή τομή και επισημαίνουν ότι η Ελλάδα συνεχίζει στο πλαίσιο της διαβούλευσης.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης του κυβερνητικού συμβουλίου διαρρέει ότι οι επαφές από τα ταξίδια στην Ευρώπη έχουν θετικό πρόσημο, ενώ μεγάλη σημασία θα έχουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, καθώς Ευρώπη και ΔΝΤ θα περιμένουν να ακούσουν τις δεσμεύσεις και εξαγγελίες των υπουργών του Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο, το κλίμα στην Ευρώπη δεν είναι απαραίτητα το ίδιο θετικό, καθώς μετά το προχθεσινό τελεσίγραφο του Βερολίνου ήρθε ακόμη ένα χθες, αυτή τη φορά από τις Βρυξέλλες.

Δια στόματος του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Πιερ Μοσκοβισί, η Ελλάδα καλείται να συμφωνήσει άμεσα με τους εταίρους της, καθώς από την επόμενη εβδομάδα θα αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας και δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.Στάση αναμονής από το ΔΝΤ

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κρατάει στάση αναμονής, ωστόσο διαβεβαιώνει πως όσο δεν φθάνει τηλεγράφημα από την Αθήνα για διακοπή του προγράμματος, αυτό ισχύει κανονικά και υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Η τελική μάχη σε Σύνοδο Κορυφής και Eurogroup

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων κλείνει χωρίς να διαφαίνεται κάποια σημαντική σύγκλιση απόψεων, με την ελληνική κυβέρνηση να βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση και ανάμεσα σε... συμπληγάδες.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στην Σύνοδο Κορυφής όπου θα ξεκινήσει ο... δεύτερος γύρος (ίσως έχει και τετ α τετ με την Ανγκελα Μέρκελ), ωστόσο, το κλίμα που αναμένεται να συναντήσει θα είναι αρκετά βαρύ.

Μια ημέρα πριν από τη συνάντηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα και το κρισιμότατο Eurogroup στο οποίο η Αθήνα θα κληθεί να συμφωνήσει με τους εταίρους της ή να έλθει σε οριστική ρήξη.

Συνάντηση Δραγασάκη με Στουρνάρα

Το ενδιαφέρον ωστόσο συγκέντρωσε και η χθεσινή συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με τον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας κ. Στουρνάρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Διοικητής περιέγραψε στον αντιπρόεδρο την ένταση και το αρνητικό κλίμα που επικράτησε για την Ελλάδα στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.

Τα στελέχη της ευρωτράπεζας είχαν στα χέρια τους κοστολογημένες λίστες με τις δηλώσεις των υπουργών για αναίρεση μέτρων και πολιτικών, από τις οποίες προέκυπτε η εκτροπή από το τρέχον πρόγραμμα και η δυναμική εγκατάλειψής του από τη νέα κυβέρνηση.

Επιπροσθέτως αξιολογήθηκε αρνητικά η κάθετη κάμψη των δημοσίων εσόδων τον Ιανουάριο και η ραγδαία υποχώρηση των ταμιακών διαθεσίμων της χώρας, τα οποία μόλις επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του Φεβρουαρίου.

Όπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας στον κ. Δραγασάκη τα παραπάνω στοιχεία βάρυναν στην απόφαση της ευρωτράπεζας για διακοπή της χρηματοδότησης των Τραπεζών με ενέχυρο τίτλους του ελληνικού Δημοσίου. Ουσιαστικά η ΕΚΤ έκρινε ότι η Ελλάδα κινείται ήδη εκτός προγράμματος και έτσι δικαιολόγησε το σφίξιμο της τανάλιας για τον έλεγχο της ρευστότητας.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο κ.Στουρνάρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχεια, επισημαίνοντας ότι αν η κυβέρνηση δεν παρουσιάσει γρήγορα το οικονομικό της πρόγραμμα κινδυνεύει με απόλυτο αποκλεισμό από τη χρηματοδότηση της ευρωτράπεζας και κατά συνέπεια με πιστωτική ασφυξία.

Κατά τον κ.Στουρνάρα, η αδράνεια στην παρούσα φάση είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη για την οικονομική ομαλότητα της χώρας.

Ουσιαστικά κάλεσε τον κ.Δραγασάκη να επισπεύσει τις διαδικασίες κατάρτισης ενός ελληνικού προγράμματος, απολύτως κοστολογημένου και ικανού να υποκαταστήσει το παρόν πρόγραμμα που η κυβέρνηση του κ.Τσίπρα θεωρεί κατασκεύασμα της τρόικας και αρνείται να ακολουθήσει.

Και σημείωσε ότι δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια χρόνου.''Λίγες μέρες μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση'' υποστηρίζει ο κ.Στουρνάρας, διευκρινίζοντας πως αν εγκριθεί θα αρθούν αμέσως και οι τελευταίοι χρηματοδοτικοί περιορισμοί της Ευρωτράπεζας.

Πρόσθετη ρευστότητα στις τράπεζες

Τη χορήγηση πρόσθετης ρευστότητας, ύψους 59,5 δισ. ευρώ, προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA αποφάσισε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ειδικότερα, μετά την αιφνίδια απόφαση της ΕΚΤ να μην αποδέχεται από τις 11 Φεβρουαρίου τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, η Kεντρική Tράπεζα ενέκρινε την παροχή πρόσθετων χρημάτων, ύψους 59,5 δισ. ευρώ, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας μέσω του ELA.

Ας σημειωθεί πως η ΕΚΤ εγγυάται για τα 50 δισ. ευρώ, όπου ήδη έχουν χορηγηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδας, αλλά και για τα 9,5 δισ. ευρώ, όπου αξιώθηκαν κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας.