ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ και το υπό δημιουργία νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου είναι οι πολιτικοί φορείς που θα κονταροχτυπηθούν για την ψήφο των κεντρώων και κεντροαριστερών ψηφοφόρων, ενώ, η αλληλεπίδραση μεταξύ τους είναι αναπόφευκτη.
Από αυτή τη δύσκολη εξίσωση, η νέα κίνηση του πρώην πρωθυπουργού, η ΔΗΜΑΡ (μετά το ναυάγιο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ) και το Ποτάμι εξελίσσονται σε ρυθμιστές της επόμενης ημέρας, καθώς θα φέρουν ανακατατάξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς, ενώ, αναμένεται να κρίνουν και το κατά πόσο ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Εν αναμονή του Γιώργου Παπανδρέου

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες σήμερα ή αύριο θα είναι η ημέρα των ανακοινώσεων για το νέο κόμμα του οποίου θα ηγείται ο Γιώργος Παπανδρέου και όλα τα κόμματα της κεντροαριστεράς κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα».

Θα μπει το ΠΑΣΟΚ στη βουλή;

Η μεγαλύτερη ανησυχία επικρατεί στην Χαριλάου Τρικούπη, καθώς, οι ενέργειες του πρώην πρωθυπουργού θα κρίνουν κατά πολύ την εκλογική τύχη και την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ. Τα προγνωστικά στην Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι ευοίωνα και τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και κορυφαία ιστορικά στελέχη της παράταξης επιχείρησαν να σταματήσουν τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά όλα δείχνουν ότι δεν το κατάφεραν. Ηδη έχουν γραφτεί και ακουστεί αρκετά ονόματα τα οποία θα αποχωρήσουν από το ιστορικό κόμμα για να ακολουθήσουν τον Γιώργο Παπανδρέου σε νέες πολιτικές περιπέτειες, ωστόσο, η πλευρά Βενιζέλου περιμένει τις εξελίξεις για να μετρήσει συνολικά τις απώλειες.
Τα αγωνιώδη ερωτήματα που “καίνε”τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι:
Θα μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να μπει στη Βουλή;
Θα αντέξει το μοίρασμα του ποσοστού με τον Παπανδρέου;
Ποιό από τα δύο κόμματα θα επιβιώσει;
Μπορεί να αλληλοεξοντωθούν και να μην μπει κανένα από τα δύο στη Βουλή;

Από ποιους παίρνει ψήφους ο Παπανδρέου;

Από την άλλη πλευρά, η πρωτοβουλία Παπανδρέου αποτελεί τροχοπέδη τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για το Ποτάμι, ενώ, στο στρατόπεδο της ΔΗΜΑΡ ήδη έχουν ακουστεί φωνές για προσέγγιση και συνεργασία. Από το εκλογικό ποσοστό που θα λάβει το νέο κόμμα θα κριθεί εν πολλοίς και η κοινοβουλευτική δύναμη που θα έχει η προσπάθεια του Σταύρου Θεοδωράκη, ενώ σε περίπτωση που μπει στη Βουλή θα δυσκολέψει το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΑΡ: Ο Κουβέλης, το «ναυάγιο» και οι λοξές ματιές 

Στην Αγίου Κωνσταντίνου, δείχνουν να έχουν αποδεχθεί το γεγονός πως το εκλογικό ποσοστό του κόμματος θα είναι εξαιρετικά χαμηλό, ενώ, το κόμμα θυμίζει... ηφαίστειο έπειτα από το «ναυάγιο» στις συζητήσεις για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά από αυτή την εξέλιξη, και εν μέσω έντονων διαφωνιών για τις κινήσεις Κουβέλη, η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ αναμένεται να αποφασίσει το Σάββατο το τι θα κάνει το κόμμα στις εκλογές, με ισχυρότερο ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τους Οικολόγους, ενώ ορισμένα στελέχη έχουν την άποψη ότι δεν θα πρέπει να κλείσει η πόρτα για συνεργασία με το υπό ίδρυση κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου.

Το Ποτάμι «μαζεύει» από όλους και ελπίζει για παραπάνω

Αγωνία, όμως, επικρατεί και στο Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, καθώς, στην πρώτη του συμμετοχή σε εθνικές εκλογές, το κλίμα θα είναι εξαιρετικά πολωτικό, ενώ, πλέον, υπάρχει ακόμη ένα κόμμα που φιλοδοξεί να «βουτήξει» στην ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει ήδη ανακοινώσει τη συνεργασία του με τον Σπύρο Λυκούδη, παίρνοντας ένα κομμάτι της ΔΗΜΑΡ, ενώ, δεν αποκλείεται να συνεργαστεί και με άλλα πρώην (ή όχι) στελέχη του κόμματος, αλλά και με τον Πέτρο Τατσόπουλο, ο οποίος προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η κεντροαριστερά, πάντως, αυτή τη στιγμή θυμίζει κινούμενη άμμο και οι επιτελείς του Ποταμιού γνωρίζουν ότι θα πρέπει να δώσουν σκληρή μάχη, ως οι πρωτοεμφανιζόμενοι στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό.