Της Αντωνίας Κουτσάκη

“Μια πρόταση που θα φέρει την Κρήτη στο κέντρο του ενδιαφέροντος των απανταχού xριστιανών”

Ο διεθνούς φήμης και αναγνώρισης ζωγράφος - αρχιτέκτονας Ευθύμης Βαρλάμης μιλά στην “Π”

Μια εικαστική συλλογή με θέμα τα βήματα του Απόστολου Παύλου στο νησί μας

Ενα μνημείο - κρύπτη ή κατακόμβη όπου ο επισκέπτης θα βιώνει τη συνάντηση του Απ. Παύλου με τους κατοίκους της Κρήτης


Τον έχουν χαρακτηρίσει ως μια προσωπικότητα “πολυσήμαντη, πολυεδρική, εμπνευσμένη στον υπερθετικό βαθμόʼʼ ʽʼόχι απλά ελληνικής καταγωγής αλλά Έλληναʼʼ, πολύμορφο καλλιτέχνη αναγεννησιακού τύπου που είναι πέρα από αρχιτέκτονας, ζωγράφος, συγγραφέας, designer και παιδαγωγός.

Ο Ευθύμης Βαρλάμης, μετά την μεγάλη επιτυχία της έκθεσης ʽʼΑγιον Όροςʼʼ, στην οποία περισσότεροι από τριάντα χιλιάδες επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να βιώσουν το μοναδικό αυτό έργο, ʼʼέρχεταιʼʼ ξανά στο Ηράκλειο με μια πρόταση που θα μεταφέρει την Κρήτη στο κέντρο του ενδιαφέροντος των απανταχού χριστιανών.

Το πρώτο βήμα είναι η δημιουργία μίας εικαστικής συλλογής από τον καλλιτέχνη με θέμα τα βήματα του Αποστόλου των Εθνών στην Κρήτη που θα αποτελείται από τουλάχιστον τριάντα έργα. Σύμφωνα με την πρόταση η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Ηράκλειο και σε μεγάλες πόλεις της Κρήτης ενώ στη συνέχεια θα δημιουργηθεί ένας μόνιμος χώρος, ένα μνημείο που θα αναδεικνύει την κοσμοϊστορική αυτή πράξη της επίσκεψης του Απ. Παύλου στη Μεγαλόνησο.

ʽʼΗ ειδικότητά μου ως ζωγράφου-τονίζει ο μεγάλος καλλιτέχνης μιλώντας στην ʽʼΠʼʼ - έχει πάντα το στόχο να μεταφέρει σε κάθε επισκέπτη ένα συναισθηματικό βίωμα αντάξιο προς το μεγάλο έργο του Αποστόλου των Εθνών. Ανήκω στους σπάνιους καλλιτέχνες που πιστεύουν στην Ορθοδοξία και τα αντίστοιχα έργα μου μεταφέρονται σε όλο τον κόσμοʼʼ.

Μάλιστα ο Επίτιμος Πάπας Βενέδικτος XVI,σε επιστολή του μετά από τη συνάντηση που είχε με τον γνωστό καλλιτέχνη όταν ακόμα ήταν ηγέτης της καθολικής εκκλησίας, έκανε την πρόταση να μεταφερθεί η έκθεση αυτή για τον Απ. Παύλο στη Βασιλική του Αγ. Παύλου στη Ρώμη.

ʽʼΗ πρότασή μου -επισημαίνει- είναι σφαιρική διότι περιλαμβάνει τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ενός μνημείου – κρύπτης ή κατακόμβης, όπου ο επισκέπτης θα βιώνει αυτή τη συνάντηση του Απ. Παύλου με τους κατοίκους της Κρήτης”.

Στη συνέντευξή του στην “Π” ο κ.Βαρλάμης μιλά για την πρόταση αυτή, για τη ζωγραφική του που τα τελευταία χρόνια αναφέρεται όλο και περισσότερο σε χριστιανικά θέματα, για τη συνάντησή του με τον τότε Παπα Βενέδικτο XVI και για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας παρά τη δίνη της κρίσης στην οποία βρίσκεται.