Της Αντωνίας Κουτσάκη

“Στο περιθώριο” κυριαρχούν φιγούρες ανθρώπων που αισθάνονται ότι οι επιλογές τους οδηγήθηκαν σε ναυάγιο, που βιώνουν τη ματαίωση των επιθυμιών τους και οφείλουν να ανακαλύψουν το ψυχικό σθένος ώστε να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους.

Αυτό τον τίτλο επέλεξε να δώσει στην ενότητα των έργων της που φιλοξενείται στη Βασιλική Αγίου Μάρκου η Ηρακλειώτισσα ζωγράφος Ειρήνη Σπυριδάκη, η οποία στην τελευταία της δουλειά αποτυπώνει εικαστικά τον τρόπο που εσωτερικεύται ένα δυσάρεστο βίωμα, κατά τη φάση της ενδοσκόπησης.

“Σε μεγάλο βαθμό” - τονίζει η ζωγράφος μιλώντας για την δουλειά της στην “Π” - “θα την χαρακτήριζα αυτοαναφορική με σαφείς αναφορές και σχόλια στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εποχής μας. Σίγουρα πάντως είναι μια ζωγραφική με έντονο ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα”.

Η ίδια επισημαίνει ότι το μόνο καταφύγιο για έναν καλλιτέχνη σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που διανύουμε είναι η τέχνη του.

“Μέσα από τη δούλεψή της, ο δημιουργός μετουσιώνει την οδύνη σε καλλιτεχνική δημιουργία, λυτρώνεται από τον πόνο και παράλληλα στέλνει το δικό του προσωπικό μήνυμα αναφορικά με την κρίση στους αποδέκτες του έργου του” τονίζει χαρακτηριστικά.

Η ζωγράφος η οποία ζει και δημιουργεί στο Ηράκλειο θεωρεί ότι έχει καταστεί ένα χωνευτήρι διαφορετικών πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων.

ʽʼΓια τον λόγο αυτό”, υπογραμμίζει-η πόλη αυτή κρίνω ότι παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για έναν ζωγράφο, καθώς παρέχει σʼ αυτόν πληθώρα ερεθισμάτων, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν στο έργο του”.

Η συνέντευξη της Ειρήνης Σπυριδάκη στην “Π” είναι η ακόλουθη: