Από παιδί, η εικόνα του Βενιζέλου ήταν βαθιά χαραγμένη μέσα μου. Ναι, σε εμένα που από σόι δεν έχουμε καμία σχέση με την Κρήτη. Είμαστε βλάχοι!

Ανακαλύψατε τυχαία την ηρωίδα του βιβλίου σας το “Άδειο Νυφικό”, Παρασκευούλα Βλουμ. Πώς έγινε αυτή η ανακάλυψη;

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπήρξε μια εκρηκτική πολιτική προσωπικότητα. Αποτελούσε ίνδαλμα του παππού μου, συμβολαιογράφου στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας, από τον οποίο άκουγα τις διηγήσεις για τη ζωή του. Έτσι, από παιδί, η εικόνα του Βενιζέλου ήταν βαθιά χαραγμένη μέσα μου.

Ναι, σε εμένα που από σόι δεν έχουμε καμία σχέση με την Κρήτη. Είμαστε βλάχοι!

Μελετώντας, λοιπόν, εδώ και χρόνια την ιστορία του Βενιζέλου, δηλαδή την ιστορία της Ελλάδας, συνδυάζοντάς την με τις διηγήσεις του παππού, κάποια στιγμή, μάλλον τυχαία, ανακάλυψα την ύπαρξη της Παρασκευούλας Βλουμ. Ε, όταν βρήκα και λίγο χρόνο, άρχισα την συγγραφή του βιβλίου. Έτσι προέκυψε το «Άδειο Νυφικό».

Σκιαγραφώντας την εικόνα και την προσωπικότητα της Παρασκευούλας τι θα λέγατε γι αυτήν;

Κατʼ αρχήν ότι ήταν πολύ όμορφη. Η «ωραιότερη γυναίκα της Κρήτης» όπως την αποκαλούσαν. Δεν είναι τυχαίο ότι γοήτευσε όλη την κοσμική Αθήνα όταν πήγε να δει το Βενιζέλο, πρωθυπουργό πια, στα 1914. Αλλά είχε και κάτι άλλο! Ήταν αντι-ηρωίδα. Διάλεξε η ίδια να μείνει στην αθέατη πλευρά της Ιστορίας. Δεν την ένοιαζε η δόξα αλλά ο έρωτας για το «δικό της Λευτέρη». Πέθανε με τη φωτογραφία του πάνω από το προσκεφάλι της. Και ήταν 91 χρονών…

Κάνατε δύο χρόνια να συγκεντρώσετε τα στοιχεία. Τι σας εντυπωσίασε περισσότερο;

Η παλικαριά του Βενιζέλου! Πριν γίνει πολιτικός, ήταν πολεμιστής. Η ιστορία του Βενιζέλου στην Κρήτη, πριν πάει στην Αθήνα το 1910, εξηγεί γιατί διπλασίασε την Ελλάδα. Ήταν άφοβος και δαιμόνιος. Πολεμούσε στο Ακρωτήρι και την ίδια ώρα έγραφε διπλωματικές διακοινώσεις προς τους ναυάρχους των μεγάλων δυνάμεων (άλλη «τρόικα» και αυτοί …) πάνω σε ένα βαρέλι με μπαρούτι. Ήταν τότε που, εκτός όλων των άλλων, ήταν ερωτευμένος με την Παρασκευούλα.

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τον πολιτικό Ελευθέριο Βενιζέλο αλλά αγνοούμε τα γεγονότα που έπλασαν τον άνθρωπο. Τι μάθατε γιʼ αυτόν πέρα απʼ αυτά που αναφέρουν τα επίσημα βιβλία της ιστορίας;

Πολλά, αλλά θα αναφέρω μόνον ένα. Όταν μετά τις μοιραίες, όχι μόνο για τον ίδιο αλλά για όλη την Ελλάδα, εκλογές του 1920 πήρε το δρόμο της εξορίας αποφάσισε να παντρευτεί την, πάμπλουτη, Έλενα Σκυλίτση. Γιατί, όπως εξομολογήθηκε στους στενούς συνεργάτες του … «είχε βαρεθεί να ζητιανεύει». Προτίμησε αυτόν το γάμο από την εξάρτηση από τους οικονομικά ισχυρούς της εποχής. Διαχρονικό πρόβλημα της πολιτικής σε όλον τον κόσμο! Πάντως, για να είμαστε συνεπείς και με την Ιστορία, η Έλενα Σκυλίτση του συμπαραστάθηκε με συνέπεια. Αλλά, όπως και να το κάνουμε, ο έρωτας ήταν με την Παρασκευούλα…

Πώς επηρέασε τον μεγάλο πολιτικό ο έρωτας αυτός;

Την έβλεπε και μετά το γάμο του με την Σκυλίτση. Αλλά την ψυχή του την στέγνωσε και αυτός! Στα 1916, σε μία οριακή φθινοπωρινή νύχτα στην Κρήτη, με την Παρασκευούλα να κοιμάται δίπλα του, κυριάρχησε ο Βενιζέλος πολιτικός, ηγέτης, εθνάρχης. Έφυγε το πρωί για τη Θεσσαλονίκη, όπου τον περίμενε το κίνημα της Εθνικής Άμυνας. Της άφησε την περίφημη φωτογραφία με την ιδιόχειρη αφιέρωση. Έτσι, η Παρασκευούλα δε φόρεσε ποτέ το νυφικό που είχε ράψει για το γάμο τους. Είναι το νυφικό που έμεινε «άδειο».

Ως βουλευτής γνωρίζετε την πολιτική «από μέσα». Βλέπετε διαφορές στον τρόπο που οι πολιτικοί του χθες διαχειρίζονταν τα προσωπικά τους σε σχέση με σήμερα;

Σας είπα, η Παρασκευούλα Βλουμ, διάλεξε η ίδια να μείνει στην αθέατη πλευρά της Ιστορίας. Δηλαδή να είναι μακριά από την όποια δημοσιότητα της εποχής.

Ήταν ένας έρωτας έντονος, πολυκύμαντος αλλά και βαθύς. Ε, τέτοιοι έρωτες δεν είναι και εύκολο να ευδοκιμήσουν σήμερα, ειδικά μάλιστα σε δημόσια πρόσωπα.