Της Αντωνίας Κουτσάκη

“Κι ο Βενιζέλος στέγνωσε την ψυχή του από τον έρωτα”

Ο δημοσιογράφος και βουλευτής Αργύρης Ντινόπουλος μιλά στην “Π” για το βιβλίο που αναφέρεται στη σχέση του μεγάλου πολιτικού με την Παρασκευούλα Βλουμ


Ήταν ο έρωτας της ομορφότερης γυναίκας της Κρήτης και του επαναστάτη που έγινε στη συνέχεια ο σημαντικότερος Έλληνας πολιτικός.

Το όνομα του το κατέγραψε η ιστορία ενώ το δικό της έμεινε στην αθέατη πλευρά της.

Την ιστορία της Παρασκευούλας Βλουμ που παρέμεινε η αιώνια ερωμένη για τον άνθρωπο που ήταν πλασμένος «να δοξάσει την Ελλάδα», όπως η ίδια έλεγε χαρακτηριστικά,εξιστορεί στο νέο του βιβλίο ο δημοσιογράφος και βουλευτής Αργύρης Ντινόπουλος.

“Το Άδειο Νυφικό”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη, είναι καρπός μιας επίπονης και επίμονης έρευνας δύο χρόνων, αλλά το αποτέλεσμα είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που παρασύρει τον αναγνώστη.

΄Ήταν - λέει ο κ. Ντινόπουλος μιλώντας στην “Π” για την άγνωστη στο ευρύ κοινό γυναίκα που ερωτεύτηκε με πάθος ο Ελευθέριος Βενιζέλος -αντι-ηρωίδα. Διάλεξε η ίδια να μείνει στην αθέατη πλευρά της Ιστορίας. Δεν την ένοιαζε η δόξα αλλά ο έρωτας για το «δικό της Λευτέρη». Πέθανε με τη φωτογραφία του πάνω από το προσκεφάλι της. Και ήταν 91 χρονών …”.

Η ανακάλυψη …της ύπαρξης της Παρασκευούλας από τον συγγραφέα έγινε τυχαία αλλά και μοιραία θα έλεγε κανείς.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποτελούσε ίνδαλμα του παππού του, συμβολαιογράφου στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας, από τον οποίο άκουγε τις διηγήσεις για τη ζωή του μεγάλου πολιτικού. “Έτσι, από παιδί, η εικόνα του Βενιζέλου ήταν βαθιά χαραγμένη μέσα μου. Ναι, σε εμένα που από σόι δεν έχουμε καμία σχέση με την Κρήτη. Είμαστε βλάχοι!” τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ερευνώντας για το υλικό του βιβλίου του θα εντυπωσιαστεί από την παλληκαριά του Βενιζέλου όμως αναφερόμενος στα γεγονότα που έπλασαν τον πολιτικό μιλά για τον γάμο του με την πάμπλουτη Έλενα Σκυλίτση. “Γιατί - υπογραμίζει ο κ.Ντινόπουλος - όπως εξομολογήθηκε στους στενούς συνεργάτες του… «είχε βαρεθεί να ζητιανεύει». Προτίμησε αυτόν το γάμο από την εξάρτηση από τους οικονομικά ισχυρούς της εποχής. Διαχρονικό πρόβλημα της πολιτικής σε όλον τον κόσμο!”.