Eπιμέλεια Άννα Κωνσταντουλάκη

Eνας παλιός φίλος χάρισε στην Ελένη Βενετά τον Μπαλί, το μεγαλόσωμο Σνάουτσερ που όπως μας γράφει η Ελένη είναι ένας αθώος γίγαντας που... “μονιμοποίησε το χαμόγελο στα χείλη και στην ψυχή της”.

Αυτή είναι η ιστορία του:

“Αυτός είναι ο Μπαλί, από το μπάλα μαλλί. Μην κοιτάτε που κουρεύτηκε.

Τον έχω από μωρό και όλοι τον φώναζαν μπαλάκι και μπάλα μαλλί γιατί ήταν μια μαλλιαρή μπαλίτσα. Δεν έβλεπες ούτε πρόσωπο ούτε πόδια, τίποτα.

Μου τον χάρισε ένας παλιός, καλός φίλος που έχει τη μαμά του, την Αγάπη (όνομα και πράγμα), και είναι το καλύτερο δώρο που έχω πάρει στη ζωή μου.

Ο προπάπους του ο Ηρακλής ήρθε από τη Ρουμανία με μια κοπέλα την Ιζαμπέλα και σάρωνε βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς. Ηταν ένα giant shnauzer 80 κιλών.

Η μαμά του η Αγάπη είναι διασταύρωση με bob tail και είναι άσπρη με γκρι ασημί όπως τα bob tail.

Το Μπαλί βγήκε Σνάουτσερ μικρούλης όμως, είναι μόνο 40 κιλά.

Η Ιζαμπέλα τον αναγνώρισε πριν λίγο καιρό που μας συνάντησε τυχαία, συγκινήθηκε και δάκρυσε, είπε πως είναι ίδιος ο Ηρακλής, πως έχει τα μάτια μου και το βλέμμα του. Ο Ηρακλής έζησε ευτυχισμένος 16 χρόνια και έφυγε πριν λίγο καιρό. Φαντάζεστε τα συναισθήματα της κοπέλας.

Μου μιλούσε ώρα για τον Ηρακλή, για το πόσο καλός ήταν και σκεφτόμουν πως έτσι θα μου μείνει και εμένα για πάντα, αγαπημένος και αξέχαστος.

Το Μπαλί μου είναι πολύ τρυφερό σκυλί με όλους, ανθρώπους, σκυλάκια, γατάκια. Είναι ευαίσθητος και αισθηματικός. Είναι όμως και άγριος φύλακας. Πανέξυπνος και συνεννοήσιμος από μωρό. Ποτέ δεν έκανε ζημιές, ποτέ δεν με εκνεύρισε, ούτε και κανέναν άλλον. Στα Λιοντάρια όπου πουλάω κοσμήματα τον ξέρουν όλοι και τον αγαπούν. Περνάει και τους χαιρετάει να πάρει και το χάδι τους.

Είναι πάντα ήρεμος και σιωπηλός τύπος. Δεν γαυγίζει ποτέ παρά μόνο για να προειδοποιήσει. Ετσι είναι τα shnauzer. Πολλές φορές ούτε προειδοποιούν, κάνουν σιωπηλές επιθέσεις σε τυχόν εισβολείς.

Είναι τόσο υπομονετικός με τα άλλα σκυλάκια όταν όμως γαυγίζουν έτσι, χωρίς λόγο, τα μαλώνει. Λατρεύει το κυνηγητό με άλλα σκυλάκια. Του αρέσει να τα προφταίνει, να τα βάζει κάτω και να τα ξεψυρίζει, ό,τι κάνει μʼ αυτόν η μαμά του η Αγάπη με την οποία κρατάμε επαφές και είναι απίστευτη η σχέση που διατηρούν. Είναι τώρα 20 μηνών και είναι ακόμη το μωρό της.

Η Αγάπη γεννήθηκε για μάνα. Οταν δεν έχει μωρά, υιοθετεί σκυλάκια, γατάκια και τα ξεψυρίζει αδιάκοπα. Εχει και αυτή πολύ καλό χαρακτήρα. Κυκλοφορεί και αυτή χωρίς λουρί και ακολουθεί πιστά σαν το Μπαλί μου, δέχεται όμως και το λουρί αν χρειαστεί, ενώ το Μπαλί “μουλαρώνει”, δεν κουνάει και αν επιμείνω παθαίνει πανικό και η καρδιά του χτυπάει σαν ταμπούρλο. Ελπίζω να μην χρειαστεί ποτέ να τον ταλαιπωρήσω δένοντάς τον αφού δεν το αντέχει.

Μέχρι τώρα μια - δυο φορές μόνο κάποιος είπε “πού το πας το θηρίο έτσι αμολητό” κ.λπ. Ευτυχώς περπατάει πάντα δίπλα μου.

Είναι πάντα τόσο αστείος, σαν αθώος γίγαντας που είναι, που μόνο να τον κοιτάξω χαμογελάω.

Μονιμοποίησε το χαμόγελο στα χείλη μου και στην ψυχή μου, οπότε του αξίζει που τον καλομαθαίνω, όχι μόνο εγώ. Εχει και μια αγαπημένη φίλη την Βούλα που ανελλιπώς τον συναντά και τον κερνάει απίστευτες λιχουδιές με αποτέλεσμα να τρώει μόνο τα καλύτερα του χασάπη και να αρνείται τις σκυλοτροφές. Πρόβλημα; Θα δείξει.

Θα ήθελα να πω σε όσους έχουν ή θα ήθελαν ένα  shnauzer πως είναι σκυλάκια ευαίσθητα και θέλουν παρέα. Είναι τσοπάνηδες και θέλουν πάντα να επιβλέπουν το πρόβατό τους. Δεν το πέρνουμε για να το δένουμε κάπου μόνο του, θα δυστυχήσει, θα μαραζώσει και θα είναι κρίμα. Θα έχουμε καταστρέψει ένα αξιόλογο πλάσμα. Αν του φερθούμε σαν να είναι άνθρωπος, άνθρωπος θα γίνει. Δεν χρειάζεται φωνές και επιβολή. Είναι πάντα πρόθυμα να μας κάνουν όλα τα χατήρια ειδικά αν τους τα ζητάμε με ηρεμία κακι γλυκύτητα κάτι που ισχύει για τα περισσότερα πλάσματα”.