Της Κατερίνας Μυλωνά

"Θα πρέπει να μη χρησιμοποιούν το φαγητό σα μια μέθοδο διαπαιδαγώγησης, δηλαδή «αν φας όλο το φαΐ σου, θα σου πάρω δώρο» ή «αν κάνεις αταξία δε θα φας γλυκό», γιατί έτσι το φαγητό αρχίζει και χρωματίζεται υπερβολικά συναισθηματικά"

Υπερφαγία, παρά τα κρούσματα ασιτίας, παρατηρείται στην Ελλάδα, λόγω της κρίσης, αναφέρει στην «Π» η ψυχολόγος, κ. Καλλιόπη Εμμανουηλίδου, που σήμερα παρουσιάζει στο Ηράκλειο το βιβλίο της «ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Πώς οι διατροφικές συνήθειες 
αντανακλούν τον συναισθηματικό μας κόσμο». Η εκδήλωση θα γίνει στις 7.30 το απόγευμα στο καφέ Ενετικό
(πλατεία Λιονταριών).

Την εκδήλωση οργανώνουν το βιβλιοπωλείο ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ στο Ηράκλειο
και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Με αφορμή το βιβλίο, η συγγραφέας συνομιλεί 
με την ενδοκρινολόγο-διαβητολόγο Αγγελική Λαϊνά-Μονιάκη
και τον διατροφολόγο Στέλιο Λιναρδάκη
για την ψυχολογική διάσταση της διατροφής

Παράλληλα, η κ. Εμμανουηλίδου θα πραγματοποιήσει επιστημονικό σεμινάριο με θέμα τις διαταραχές στην πρόσληψη τροφής, ανορεξία, βουλημία, υπερφαγία, την ερχόμενη Κυριακή 9 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Λατώ.

Κατά πόσο επηρεάζει ο τρόπος που τρέφεται ένα μικρό παιδί, τις μετέπειτα συνήθειες που θα έχει ως ενήλικας;

«Από τη βρεφική ηλικία, τα πρώτα ταΐσματα, αρχίζουμε και μαθαίνουμε πώς θα τρώμε. Όταν κλαίει το μωράκι και αναζητά τροφή, το πόσο γρήγορα θα καλυφθεί η ανάγκη του θα συμβάλει στο πόσο θα αρχίζει να κτίζει και σχέσεις εμπιστοσύνης με τους γύρω του. Αυτό θα συνεχιστεί και στα υπόλοιπα ταΐσματα και στην παιδική ηλικία. Ο τρόπος με τον οποίο θα παρέχουμε την τροφή στο βρέφος, το νήπιο και το παιδί θα καθορίσει και τη διατροφική του συμπεριφορά στο μέλλον.»

Οι γονείς τι θα πρέπει να προσέχουν;

«Θα πρέπει να μην πιέζουν πολύ τα παιδιά τους να τρώνε, να φροντίσουν να μην ενισχύουν το σύνδρομο του άδειου πιάτου αλλά αν βλέπουν ότι το παιδί χόρτασε και άφησε λίγο φαγητό στο πιάτο να μην το πιέζουνε να το καθαρίσει και να δείχνουνε δυσαρέσκεια γιʼ αυτό. Επίσης, θα πρέπει να μη χρησιμοποιούν το φαγητό σα μια μέθοδο διαπαιδαγώγησης, δηλαδή «αν φας όλο το φαί σου, θα σου πάρω δώρο» ή «αν κάνεις αταξία δε θα φας γλυκό», γιατί έτσι το φαγητό αρχίζει και χρωματίζεται υπερβολικά συναισθηματικά στο μυαλό του παιδιού και θα έχει αργότερα πρόβλημα.»

Πείτε μας δυο λόγια για το βιβλίο και τι μπορεί να μάθει κανείς.

«Το βιβλίο ουσιαστικά ξεκινάει από μια ευρύτερη περιγραφή των σχέσεων ανάμεσα στο συναίσθημα και τη διατροφή. Περιγράφει οποιεσδήποτε πτυχές μπορούν να διασταυρωθούν ανάμεσα στην επιστήμη της ψυχολογίας και τη διατροφική πράξη, από διάφορες σκοπιές της ψυχολογίας. Αναπτύσσει τις κυριότερες διατροφικές διαταραχές και καταλήγει στους τρόπους με τους οποίους οι επαγγελματίες μπορούν να τις αντιμετωπίσουν.»

Η Καλλιόπη Εμμανουηλίδου είναι ψυχολόγος με μεταπτυχιακά στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία, τη Συμβουλευτική στην Εκπαίδευση και την Εκπαιδευτική Έρευνα. Έχει δίπλωμα γενικής συμβουλευτικής και συμβουλευτικής διαταραχών πρόσληψης τροφής. Είναι κάτοχος διδακτορικού με θέμα τη νοημοσύνη και το ταλέντο. Διδάσκει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και εργάζεται ως ψυχολόγος και ως επιμορφώτρια στη Θεσσαλονίκη.