Επιβεβαίωσε από την έρευνά του την ταύτιση της αρχαίας πόλης της Κρήτης, Λυκάστου, με εκείνη στην Κεφάλα

στο χωριό Αστρίτσι


Επίσης, μία σημαντική ανακάλυψή του που αφορά τους ιστορικούς χρόνους είναι ο ναός της Αρτέμιδας Σκοπελίτιδας στην Κεφάλα του Καινούργιου Χωριού.

Το ιερό αναπτυσσόταν στην κορυφή του λόφου, που είχε ισοπεδωθεί γι' αυτό το σκοπό, και σε ένα άνδηρο σε χαμηλότερο επίπεδο. Στο χαμηλότερο άνδηρο υπήρχε ο περίβολος, που περιέκλειε το χώρο του ιερού και ήλεγχε την πρόσβαση σʼ αυτό.

Η είσοδος θα ήταν στη νότια πλευρά, τη μόνη που επιτρέπει σχετικά εύκολη πρόσβαση στην κορυφή του λόφου.

Ο κυρίως ναός στην κορυφή ακολουθεί τον προσανατολισμό του λόφου, από βορειοανατολικά προς νοτιοδυτικά, βλέπει δηλαδή απευθείας στη θάλασσα, και είναι τέτοιας μνημειώδους κατασκευής, ώστε θα ήταν ορατός σε μεγάλη απόσταση από τη θάλασσα και την ξηρά. Σήμερα σώζονται τα θεμέλια του δυτικού τοίχου με μεγάλους ημιλαξευμένους δόμους, αρχικού μήκους 52 μ. και τμήματα των στενών βαθμιδωτών τοίχων (το πλάτος δεν έχει προσδιοριστεί, τελευταία μέτρηση: 19,60 μ.), αποδίδοντας μια εξαιρετικά στενόμακρη κάτοψη.

Επιγραφή των αρχών του 2ου αιώνα π.Χ. που είχε βρεθεί στο λόφο της Φορτέτσας από τον αρχαιολόγο Νικ. Πλάτωνα κοντά στην Κνωσό και την οποία δημοσίευσε το 1948 στα Κρητικά Χρονικά αναφέρεται σε ιερό αφιερωμένο στην Άρτεμη Σκοπελίτιδα. Το ιερό επομένως στην Κεφάλα θα μπορούσε να είναι εκείνο που αναφέρει ο Παυσανίας, ο Στράβων αλλά και η επιγραφή που βρέθηκε στη Φορτέτσα. Τα εναπομείναντα μετά την πρώτη καταστροφή του ιερού αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, πιθανότατα χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή ασβέστη στα ασβεστοκάμινα ανατολικά της Κεφάλας, που λειτούργησαν εκεί για πολλά χρόνια.

Δεν κτίστηκε, ως είθισται, ποτέ ένα εκκλησάκι πάνω στα ερείπια του ναού για να θυμίζει την ιερότητα του χώρου σύμφωνα με τη διαχρονική συνέχεια της λατρείας, όμως δε νομίζομε ότι είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Κρυγιά Βρύση στον ποταμό αμέσως κάτω από το λόφο της Κεφάλας ζωντανεύει τις νύχτες από τα τραγούδια και τους χορούς νεράιδων, η θύμηση ίσως των Αμνισίων νυμφών που συνόδευαν την θεά Αρτέμιδα.

Επιβεβαίωσε από την έρευνά του την ταύτιση της αρχαίας πόλης της Κρήτης Λυκάστου με εκείνη στην Κεφάλα στο χωριό Αστρίτσι. Ανακάλυψε επίσης ένα μοναδικό σπηλαιονυμφαίο στην ίδια περιοχή.