Του Γιάννη Ζωράκη

Για το «Σπίτι των Αγγέλων» χορεύει αύριο στο κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» στις 9.00 το βράδυ η Ακαδημία Χορού Nenaʼ s Academy. Περίπου 100 χορευτές, εφτά διαφορετικά είδη χορού, ένα video wall δώδεκα τετραγωνικών μέτρων και 120 λεπτά δημιουργίας, συνθέτουν ένα μοναδικό χορευτικό ποτ πουρί που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Κρήτη.

Λίγες μόλις ώρες πριν την παράσταση, η επικεφαλής χορογράφος Βασιλική Ρηγόγιαννη, πραγματοποιεί την πρώτη της αποκλειστική συνέντευξη στην «Π». Η νεαρή και ταλαντούχα χορογράφος, μιλά για την παράσταση, την προετοιμασία, το «Σπίτι των Αγγέλων», αλλά και τη μοναδικότητα μιας Ακαδημίας, που έχει γίνει συνώνυμο της καινοτομίας και του χορού.

Ερ.: Τι πρόκειται να παρακολουθήσουν όσοι έρθουν στο Κηποθέατρο την Κυριακή 3 Ιουλίου;

Απ.: Όσοι μας τιμήσουν με την παρουσία τους αύριο στο κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» πρόκειται να παρακολουθήσουν μία μουσικοχορευτική παράσταση, με εφτά διαφορετικά είδη χορού, Oriental, Hip – Hop, Μοντέρνο, Latin, Tango, Break Dance και Capoeira. Η κάθε χορογραφία είναι πολύ ξεχωριστή, ενώ θα υπάρχει παράλληλα μια σύνδεση ήχου και εικόνας.

Ερ.: Για ποιο λόγο είναι ξεχωριστές οι χορογραφίες που παρουσιάζετε;

Απ.: Αυτό που κάνει την παράσταση ξεχωριστή, δεν είναι μόνο ο τρόπος χορογράφησης από το σύνολο των καθηγητών. Σίγουρα έχει γίνει μια προσπάθεια οι χορογραφίες να είναι πρωτοποριακές, όπως συμβαίνει σε κάθε παράσταση του Nenaʼ s Academy. Από κει και πέρα όμως, η διαφορά έγκειται στην ενέργεια και το πάθος όλων των παιδιών που συμμετέχουν. Αυτή η ενέργεια που βγάζουν όλοι οι χορευτές προς τα έξω, είναι που διαφοροποιεί την αυριανή παράσταση από τις υπόλοιπες. Θεωρώ επίσης πως μέσα από την παράσταση αναδεικνύεται το αποτέλεσμα που θέλει να δει κάθε θεατής από έναν χορευτή. Σίγουρα προσπαθούμε για την καλύτερη τεχνική στους χορευτές, αλλά παράλληλα δεν θέλουμε να χάνουμε τον λόγο για τον οποίο γίνεται αυτή η προσπάθεια. Ο οποίος λόγος δεν είναι άλλος από το πάθος και την αίσθηση που νιώθει στο κορμί ο κάθε χορευτής, τη στιγμή που ακούει τη μουσική και το σώμα ηλεκτρισμένο την ακολουθεί.

Ερ.: Στην παράσταση συμμετέχουν μόνο μαθητές της σχολής;

Απ.: Στην παράσταση συμμετέχουν επικεφαλής καθηγητές, αλλά η πλειονότητα των χορευτών είναι μαθητές της σχολής που προσπαθούν να γίνουν χορευτές και μέχρι στιγμής θεωρώ πως τα καταφέρνουν.

Ερ.: Πόσο δύσκολο είναι να δημιουργηθεί μια παράσταση από μαθητές με διαφορετικό υπόβαθρο, εμπειρία και ταλέντο;

Απ.: Μα αυτό ακριβώς είναι το δύσκολο της κατάστασης, αλλά και η πρόκληση. Ο κάθε χορευτής έχει υποχρέωση να κάνει τον θεατή να εντυπωσιαστεί. Παράλληλα όμως έχει και την υποχρέωση νʼ αναδείξει τη μοναδικότητα του και την ξεχωριστή του έκφραση. Γιʼ αυτό ακριβώς στοχεύουμε όχι μόνο σε μια σωστή χορογράφηση, αλλά σε μια παρουσίαση συναισθημάτων, έκφρασης και πάθους για το χορό.

Ερ.: Σε ποιο βαθμό θεωρείτε πως οι μαθητές έχουν ανταποκριθεί σʼ αυτούς τους στόχους;

Απ.: Τα παιδιά, προσπαθούν καθημερινά να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Πολλές φορές μπλοκάρουν κι έρχονται αντιμέτωποι με δυσκολίες. Όλοι όμως μοιράζονται την ίδια προσδοκία. Να δείξουν τον καλύτερο τους εαυτό μπροστά σε κοινό που έχει αυξημένες προσδοκίες. Και μέχρι στιγμής όχι μόνο το καταφέρνουν με το παραπάνω, αλλά θέλουν να συνεχίζουν την προσπάθεια μέχρι να φτάσουν στην κορυφή των δυνατοτήτων τους.