Συχνά ένα παλιό γράμμα, μια φωτογραφία του παππού ή του μπαμπά, μπορεί να κρύβει μια ολόκληρη ιστορία. Αν όχι την τοπική, σίγουρα αυτή μιας μικρής κοινωνίας και φυσικά της οικογένειας. Κείμενα, επιστολές, σημειώσεις, μαζί με τις φωτογραφίες αποτελούν πραγματικά κειμήλια, με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για τους απογόνους, αλλά και συχνά για το ευρύτερο περιβάλλον. Κι όλα αυτά τα ντοκουμέντα οφείλουμε όλοι μας να σώσουμε, να διαφυλάξομε από τη φθορά του χρόνου αλλά και την αδιαφορία που συχνά επιδεικνύομε όλοι μας.

Η «Π» έχει ξεκινήσει μια τέτοια προσπάθεια προκειμένου να διασωθεί σημαντικό υλικό που βρίσκεται στην κατοχή ιδιωτών, κρυμμένο σε παλιά ντουλάπια ή κορνιζωμένο στον τοίχο ενός σαλονιού, στο χωριό ή στην πόλη. Και προτείνει στους αναγνώστες τη δημοσίευση τέτοιων ντοκουμέντων, μέσω της οποίας και στο χρόνο αυτά θα διατηρηθούν αλλά και η τιμή στους παλιότερους της οικογένειας του καθενός μας και του τόπου, θα αποδοθεί.

Όσοι λοιπόν από εσάς θα θέλατε να συμβάλλετε σε αυτή την προσπάθεια, να ξαναφέρομε στη μνήμη ανθρώπους και γεγονότα, μπορείτε να επικοινωνείτε με την εφημερίδα μας ώστε να δημοσιεύονται τέτοια παλιά κείμενα και φωτογραφίες, που ανήκουν στο οικογενειακό σας αρχείο, αποδίδοντας παράλληλα τιμή στην μνήμη των παλιότερων της οικογένειας. Ακόμη και μια φωτογραφία με μια μικρή λεζάντα η οποία περιγράφει το πρόσωπο ή το γεγονός που εικονίζεται μπορεί να αποτελέσει σημαντικό στοιχείο για περαιτέρω έρευνα.

Ό,τι μας παραδίδετε, όποιο στοιχείο κι αν είναι αυτό, φυσικά θα επιστρέφεται με τη δημοσίευση.

Όποιοι θέλετε να συμμετάσχετε σʼ αυτή την προσπάθεια δημοσιεύοντας παλιές εικόνες, επιστολές ή άλλα κείμενα δικών σας ανθρώπων, μπορείτε να επικοινωνείτε στα γραφεία της «Πατρίδος» με το δημοσιογράφο Αλέκο Ανδρικάκη, καθημερινά 4 το απόγευμα μέχρι 10 το βράδυ (εκτός Παρασκευής- Σαββάτου), στο τηλέφωνο 2810 258079 εσωτερικό 721 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].