Αμέσως μετέδωσαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης την ανακοίνωση του νέου προγράμματος δημοσιονομικού εξορθολογισμού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Αθήνας. Μετέδωσαν αστραπιαία την είδηση, φάνηκαν όμως αρκετά επιφυλακτικά και μετρημένα σε ό,τι αφορά τον σχολιασμό της είδησης. Αποφεύγουν να κρίνουν τη νέα «κίνηση» της Αθήνας, περιμένοντας ενδεχομένως και την πρωινή αντίδραση των αγορών προτού σταθμίσουν την κατάσταση και αποτολμήσουν κάποιες κρίσεις.

Κάποιους ασφαλείς πλην ενδεικτικούς χαρακτηρισμούς, ωστόσο, δεν τους αποφεύγουν. Ετσι, το BBC σε εκτενή ανταπόκριση από την Ελλάδα τονίζει τον «άμεσο» χαρακτήρα των μέτρων αποκρατικοποίησης που ανακοινώθηκαν, προβάλλοντας την αίσθηση του επείγοντος, που θέλει να δώσει η ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Ο βρετανικός όμιλος συνδέει την ελληνική πρωτοβουλία με την προσπάθεια και άλλων υπερχρεωμένων κυβερνήσεων της λεγόμενης ευρωπαϊκής περιφέρειας να νοικοκυρέψουν τα δημοσιονομικά τους. Το ίδιο επιχειρούν και οι Financial Times, οι οποίοι σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά τους αναλύουν το... απόλυτο σενάριο τρόμου για την ευρωζώνη, που είναι η επέκταση της κρίσης στην Ισπανία και στην Ιταλία.

Οι FT θεωρούν ότι οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή του πρώτου Μνημονίου δημιούργησαν την ανάγκη της εκπόνησης ενός νέου προγράμματος σταθεροποίησης από την Αθήνα και κυρίως μεγέθυναν τους φόβους των αγορών για «μετάδοση» της κρίσης στις δύο μεγάλες οικονομίες του Νότου, την ιταλική και την ισπανική. Οι φόβοι αυτοί εκφράζονται πρακτικά με τη θεαματική αύξηση του κόστους δανεισμού των χωρών αυτών, σημειώνει η βρετανική οικονομική εφημερίδα.

Η επίσης αγγλοσαξωνική και ως εκ τούτου άκρως επιφυλακτική, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, Wall Street Journal δεν φείδεται να χαρακτηρίσει «φιλόδοξο» το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία «δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες για να αρχίσει να περιορίζει τα γιγαντιαία χρέη της». Η WSJ δραματοποιεί κάπως τη «μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου», περιοριζόμενη πάντως στη «ρεπορταζιακή» κάλυψη του θέματος - αποφεύγοντας δηλαδή τις κρίσεις.

Τη διαδικασία του επείγοντος σε ό,τι αφορά την πώληση των κρατικών συμμετοχών στον ΟΤΕ, στο ΤΤ, στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και στην Εταιρεία Υδρεύσεως της Θεσσαλονίκης υπογραμμίζει και ο γαλλικός τύπος. Ο Monde αναφέρει τη δυνατότητα που έχει πλέον η Deutsche Telekom να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του ΟΤΕ, που αποτελεί «τον μεγαλύτερο όμιλο τηλεπικοινωνιών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρα τα Βαλκάνια».

Ο Figaro θεωρεί ότι «τώρα οι ιδιωτικοποιήσεις ξεκινούν» στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι μετά τη νέα υποβάθμιση του ελληνικού χρέους από την Fitch την περασμένη Παρασκευή, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε από την Ελλάδα να λάβει νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο Figaro υπενθυμίζει επίσης το παράθυρο για τη χορήγηση συμπληρωματικής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα που άνοιξε με συνέντευξή του στο κυριακάτικο φύλλο της Bild ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο γερμανικός τύπος είχε τις... αργότερες αντιδράσεις στη μετάδοση της είδησης, ίσως επειδή ασχολείται ακόμη με την κυριακάτικη πανωλεθρία των Χριστιανοδημοκρατών στη Βρέμη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο θέμα της ιστοσελίδας του Spiegel κάνει ένα βήμα παραπάνω και καταφέρεται ευθέως κατά της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ σημειώνοντας ότι «παρά την οικονομική επιρροή της Γερμανίας, το Βερολίνο απέτυχε να προωθήσει Γερμανούς στα υψηλότερα αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε μείζονες οργανισμούς, όπως είναι το ΔΝΤ και η ΕΚΤ».

Το έγκυρο γερμανικό περιοδικό θεωρεί ότι «η παγκόσμια επιρροή της χώρας φθίνει εξ αιτίας της αδυναμίας εξεύρεσης των κατάλληλων υποψηφίων, της εσωστρέφειας της κυβερνητικής πολιτικής και των ανεπαρκών δυνατοτήτων διακυβέρνησης που διαθέτει η Ανγκελα Μέρκελ». Αύριο, αφού μελετήσουν τα νέα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης, πιθανότατα θα μας περιλάβουν...