Η ανάδειξη «κρυφών» σημείων του Ηρακλείου θα αποτελέσει δέλεαρ για τον επισκέπτη της πόλης και αν δοθεί έμφαση στην πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας, τότε τα οφέλη από τον τουρισμό θα είναι πολλαπλά.

Ο αρχιτέκτονας μηχανικός Ε.Μ.Π., δρ. Ιωάννης Κανετάκης, και η αρχιτέκτονας μηχανικός ΕΜΠ, με ειδίκευση στην αποκατάσταση μνημείων στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης La Sapienza, δρ. Ελένη Ι. Κανετάκη, μιλούν στην «Π» για τη μελέτη αποκατάστασης και επανάχρησης του Νεωρίου του Μόρο, στο λιμάνι Χανίων, η οποία διακρίθηκε στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Συνεδρίου «Επάγγελμα Αρχιτέκτων».Βράβευση

Το Νεώριο του Μόρο, γνωστό στους περισσότερους -μέχρι πρόσφατα- ως το εγκαταλελειμμένο και «ασκεπές Νεώριο» στον ανατολικό μυχό του Ενετικού Λιμένα Χανίων, είναι το βορειότερο από τα τρία που σώζονται στην Ακτή Ενώσεως.

Το μνημείο έχει πλέον αποκατασταθεί, καθώς οι εργασίες περατώθηκαν στο διάστημα 2009-2010 και σήμερα στεγάζει τις δραστηριότητες του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων, έπειτα από την υλοποίηση της μελέτης που είχε προκηρύξει το 2006 η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χανίων με το γραφείο της Προγραμματικής Σύμβασης Παλιάς Πόλης.

Η αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης και επανάχρησης του Ενετικού Νεωρίου συντάχθηκε από το έμπειρο σε ανάλογα έργα αρχιτεκτονικό γραφείο του δρ. Ιωάννη Κανετάκη, σε συνεργασία με την δρ. Ελένη Ι. Κανετάκη, και τη Ζωή Ι. Κανετάκη, αρχιτέκτονα μηχανικό DʼESA Παρισίου.

Η οργάνωση του Συνεδρίου, όπου διακρίθηκε η μελέτη, έγινε από τον ΣΑΔΑΣ –Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (Αθήνα, 17-20/3/2011) και οι παράλληλες εκδηλώσεις περιελάμβαναν την απονομή των βραβείων αρχιτεκτονικής 2011, που αφορούσαν σε πέντε κατηγορίες μελετών. Παραδόθηκαν συνολικά 300 υποψηφιότητες και η μελέτη αποκατάστασης του Νεωρίου διακρίθηκε στη Γενική Κατηγορία Υλοποιημένου έργου ανάμεσα σε 130 συμμετοχές.

Στην ομάδα μελέτης ανήκουν, επίσης, οι Αριστόδημος Χατζηδάκης, πολιτικός μηχανικός Ε.Μ.Π. (Στατική και Γεωτεχνική Μελέτη) και ο Κυριάκος Κουκλάκης, ηλεκτρολόγος μηχανικός Α.Π.Θ. (Ηλεκτρομηχανολογική Μελέτη).

Ο φορέας Υλοποίησης και επίβλεψης ήταν ο Δήμος Χανίων-Τεχνική Υπηρεσία, Προγραμματική Σύμβαση Παλιάς Πόλης και ανάδοχος οικοδομικών οι Σταμάτιος Λύκος & Σοφία Λύκου, πολιτικοί μηχανικοί.

Η πρόταση σχεδιάστηκε με βάση τις αρχές που διέπουν ανάλογες επεμβάσεις σε μνημεία, όπως το σεβασμό στην ιστορική αξία του Μνημείου, στα αυθεντικά μέρη και την μορφή τους, την προσπάθεια υλοποίησης αναστρέψιμων επεμβάσεων, την επιλογή υλικών συμβατών προς τα υλικά και τον τρόπο δόμησης του Μνημείου, αλλά και με βάση τη μέγιστη δυνατή οικονομία από πλευράς δαπάνης, δυνατοτήτων της αγοράς και δυνατότητας εφαρμογής της τεχνολογίας, τη διάκριση και διαφοροποίηση νέων τμημάτων/υλικών από τα αρχικά χωρίς υπερβολικές αντιθέσεις και οπτική σύγχυση, κ.α.

Το έργο ολοκληρώθηκε έπειτα από την έγκριση της Δ/νσης Αναστήλωσης Βυζ/νων και Μεταβυζαντινών Μνημείων και την σύμφωνη γνώμη του Κ.Α.Σ. (Νοέμβριος 2006).

«Είμαστε περήφανοι που η πόλη των Χανίων αποδεικνύει πως ξέρει να σέβεται την αρχιτεκτονική της κληρονομιά, προχωρώντας στη διάσωση και αξιοποίηση ενός ακόμα ιστορικού κτιρίου, που μαζί με τα υπόλοιπα Νεώρια αποτελούν ορόσημα της πόλης. Με την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής που συντελείται ταυτόχρονα (Αποκατάσταση και ανάδειξη Φάρου και Δυτικού Λιμενοβραχίονα Ενετικού Λιμένα Χανίων, Αποκάλυψη και ανάδειξη τείχους και προμαχώνα Santa Lucia), αναμένεται αφενός να αυξηθεί η επισκεψιμότητα της περιοχής, αφετέρου να δοθεί ώθηση για την αξιοποίηση και των όμορων Νεωρίων», τονίζει ο δρ. Ι. Κανετάκης.

«Γίνεται μια ήπιας μορφής επέμβαση στο κτίριο, στο κέλυφος, το οποίο γνωρίζαν οι Χανιώτες, η επέμβαση δεν είναι κραυγαλέα, «δένει» με το συνολικό μήκος της πρόσοψης των νεωρίων στην περιοχή και, στην ουσία, προσπαθεί να δώσει μία νέα χρήση σε ένα κτίριο, το οποίο συνιστούσε ένα πυρήνα πολιτιστικό», αναφέρει η δρ. Ελένη Κανετάκη. Ιδιαίτερα για τη διάκριση της μελέτης, αναφέρει πως «βραβεύεται μια δουλειά σε μια πόλη που αγαπώ, την Κρήτη που νιώθω σαν πατρίδα μου». Όσο αφορά στο διαγωνισμό, διαπίστωσε πως υπάρχει έντονη αρχιτεκτονική δράση στην Ελλάδα με πολλές μελέτες υψηλού επιπέδου, «έχουμε ενεργή συμμετοχή, άλλο αν υποβαθμίζεται από τα δεδομένα και τις πολιτικές καταστάσεις», σχολιάζει.