Σήμερα και αύριο αναμένεται να κορυφωθεί η κίνηση στους φούρνους τόσο του κέντρου, όσο και των προαστίων του Ηρακλείου. Μέχρι και χθες, τα πρώτα δείγματα δεν ήταν ιδιαίτερα απογοητευτικά, αφού οι καταναλωτές ψώνιζαν παραδοσιακά τσουρέκια και καλλιτσούνια, κυρίως για να τα μεταφέρουν σε χωριά ή να τα στείλουν δώρο σε άλλα σημεία της Ελλάδας.
Οι Ηρακλειώτες που θα παραμείνουν στην πόλη ως και το Μεγάλο Σάββατο, θα πραγματοποιήσουν τις αγορές τους σήμερα ή αύριο, προτιμώντας να αγοράσουν προϊόντα όσο το δυνατόν πιο φρέσκα.
Ιδιαίτερη κίνηση ωστόσο υπήρχε καθʼ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας στα νηστίσιμα προϊόντα που κάθε χρόνο γίνονται ακόμα περισσότερα. Εκτός από τους παραδοσιακούς λουκουμάδες και λουκουμάκια, οι φούρνοι έχουν φροντίσει να βγάζουν καθημερινά κουλούρια, χορτόπιτες, νηστίσιμα σάντουιτς και πιτσάκια μόνο με τομάτα και κρεμμύδι, ακόμα και κουλούρια με πάστα από χαλβά.
«Όλη την εβδομάδα υπήρξε μια αρκετά μεγάλη κίνηση σε σχέση με τα νηστίσιμα προϊόντα τόσο που δεν το περιμέναμε» αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρτοποιών κ. Βασίλης Τούλης και προσθέτει:
«Ο κόσμος κάθε χρόνο κάνει ολοένα και περισσότερο στροφή στο νηστίσιμο και φέτος όπως και πέρυσι ζητούσε νηστίσιμα προϊόντα πάρα πολύ».
Αρκετά μεγάλη κίνηση έχουν τα νηστίσιμα προϊόντα και στο φούρνο του κ. Χριστόφορου Βενέρη, ο οποίος παρασκευάζει καθημερινά φρέσκα νηστίσιμα εδέσματα. Η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη σε χορτοπίτες, αλλά και δίπλες, ξεροτήγανα και απλά κουλούρια λαδιού.
Η ποικιλία σε νηστίσιμα σε όλους τους φούρνους είναι ανεξάντλητη, ενώ οι τιμές κρατούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα δεδομένων των δύσκολων συνθηκών.