Σοκ χθες στους οικονομικούς αλλά και πολιτικούς κύκλους από το ηχηρό ναυάγιο της προσπάθειας για συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Alpha Bank.

Οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν για τη δημιουργία ενός τραπεζικού κολοσσού στην Ελλάδα, κατέρρευσαν ύστερα από την απόρριψη της πρότασης της Εθνικής από το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank.

Ειδικότερα η Alpha σε ανακοίνωσή της απέρριψε την πρόταση χαρακτηρίζοντας ασύμφορους τους όρους – παρά το γεγονός ότι η πρόταση περιελάμβανε premium 28%. Ωστόσο ο πραγματικός λόγος της απόρριψης είναι το γεγονός ότι η θέση της Alpha στο νέο σχήμα θα ήταν 29% έναντι 71% της Εθνικής, ενώ η ίδια σχέση τα προηγούμενα χρόνια διαμορφωνόταν στο 61,39%.

Η Εθνική Τράπεζα και στελέχη της απαντώντας στην απόρριψη της πρότασης από την Alpha Bank δηλώνουν κατάπληκτοι για δύο λόγους:

Η αβεβαιότητα που αναφέρει η Alpha στην ανακοίνωσή της βρίσκει ακριβώς απάντηση από την πρόταση της Εθνικής. Δημιουργείται η 25η τράπεζα στην Ευρώπη και εν τέλει «δεν μπορεί η καλαμιά στον κάμπο να αντιμετωπίσει καλύτερα την κρίση.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο η Εθνική δεν πιστεύει στην απάντηση της Alpha είναι το γεγονός ότι ο μέτοχος της συγκεκριμένης τράπεζας θα έχει αύξηση κατά 40% της αξίας στην μετοχή της νέας τράπεζας καθώς οι συνέργειες από την ενοποίηση υπολογίζονται στα 3,5 δισ. ευρώ. Το 30% αυτών των συνεργειών πηγαίνει στον μέτοχο και στην αύξηση της αξίας, σύμφωνα με στελέχη της Εθνικής.

Εν τω μεταξύ, το ADR της Εθνικής Τράπεζας ενώ κινούνταν στα 2,31 ευρώ σημειώνοντας άνοδο 14%, με την απόρριψη της πρότασης περιόρισε τα κέρδη στο 7%.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Σε απάντηση της από 18ης τρέχοντος επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η "Alpha Τράπεζα Α.Ε." (η "ΑLPHA") ανακοινώνει ότι, στις 18 Ιανουαρίου 2011, έλαβε μη αιτηθείσα (unsolicited) έγγραφη πρόταση της "Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος Α.Ε." (η "ΕΘΝΙΚΗ") περί συγχωνεύσεως των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων δια απορροφήσεως της ALPHA από την ΕΘΝΙΚΗ.

Ειδικότερα η πρόταση, μεταξύ άλλων:

(Α) Διελάμβανε ότι η συγχώνευση θα διενεργείτο δυνάμει σχέσεως ανταλλαγής 11 κοινών μετοχών εκδόσεως της ALPHA προς 8 μετοχές εκδόσεως της ΕΘΝΙΚΗΣ, και

(Β)Παρέθετε τις εκτιμώμενες ωφέλειες εκ της συνενώσεως των πιστωτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας νέων πηγών εισοδήματος και εξοικονομήσεως δαπανών.

Εν συνεχεία, η ALPHA υπέγραψε με την ΕΘΝΙΚΗ σύμφωνο εμπιστευτικότητας, το οποίο, μεταξύ άλλων, προέβλεπε ως καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επί της προτάσεως, την 18η Φεβρουαρίου 2011, και εισήλθε σε διερευνητικές συνομιλίες μετά της ΕΘΝΙΚΗΣ, επικουρούμενη από ειδικούς προς τούτο συμβούλους.

Κατ' ακολουθίαν, το Διοικητικό Συμβούλιο της ALPHA, στην από 18ης Φεβρουαρίου 2011 συνεδρίασή του, απεφάσισε ομοφώνως, μετά προσήκουσα μελέτη των όρων της, όπως απορρίψει την πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη, αφενός μεν την αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί, αφετέρου το περιεχόμενο της προτάσεως, οι όροι της οποίας κρίνονται ασύμφοροι για τους μετόχους της ALPHA».



Θετικές αντιδράσεις από τα διεθνή ΜΜΕ για ενδεχόμενο deal Εθνικής- Alpha

Εν τω μεταξύ, με θετικά σχόλια υποδέχθηκαν τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης την είδηση για την πρόταση συγχώνευσης που κατέθεσε η Εθνική Τράπεζα στη διοίκηση της Alpha Bank.

Αρχής γενομένης από το ειδησεογραφικό πρακτορείο REUTERS που μετέδωσε την είδηση με τον πρόσθετο σχολιασμό πως η δρομολογούμενη συγχώνευση των δυο τραπεζών είναι ουσιαστικά μια στρατηγική κίνηση με την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης (Σ.Σ: government-sponsored consolidation ο ακριβής όρος στο αγγλικό κείμενο).

Παρατίθενται τα οικονομικά δεδομένα μιας τέτοιας κίνησης, με την παραδοχή πως έτσι θα δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος τραπεζικός οργανισμός στην Ελλάδα κι ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη, ενώ το κείμενο καταλήγει με τη διαπίστωση πως εφόσον η συγχώνευση υλοποιηθεί, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για ανάλογες κινήσεις μεταξύ των υπολοίπων ελληνικών τραπεζών, μια εξέλιξη που μόνον θετικά μπορεί να εκληφθεί για την ταλανιζόμενη από την κρίση ελληνική οικονομία και αγορά.

Το εξειδικευμένο πρακτορείο BLOOMBERG ομοίως αναφέρεται στην είδηση της συγχώνευσης μεταξύ της πρώτης και της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στην Ελλάδα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, επισημαίνοντας πως ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος δέχθηκε ιδιαίτερα σημαντικά πλήγματα την περασμένη χρονιά, με αποτέλεσμα οι τράπεζες στο σύνολό τους να εξαρτώνται ουσιαστικά από τις γραμμές ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το κείμενο καταλήγει στο συμπέρασμα πως ο δρόμος των συγχωνεύσεων και της περαιτέρω κεφαλαιακής ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών είναι ουσιαστικά μονόδρομος.

Και στο ΜARKETWATCH, το απόλυτα εξειδικευμένο στην παρακολούθηση της πορείας της αγοράς του ΝΥSE site, η είδηση της πρότασης της Εθνικής προς την Alpha Bank φιγουράρει στις πρώτες γραμμές της επικαιρότητας. Οι συντάκτες του κειμένου αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στις πιέσεις της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδας προς τις εμπορικές τράπεζες για περαιτέρω ενίσχυσή τους και για επιτάχυνση του συγκεντρωτισμού στον κλάδο.



Η κυβέρνηση

Νωρίς το απόγευμα η κυβέρνηση που παρακολουθούσε τις εξελίξεις δια του κ. Παπακωνσταντίνου, είχε χαιρετίσει με ενθουσιασμό την κίνηση αυτή. Οπως είπε ο υπουργός, “η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να επιδιώξει την αναδιάταξή του, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, να παίξει το ρόλο του στη σημερινή συγκυρία, στη χορήγηση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και στην ανάπτυξη.

Η συζήτηση που διεξάγεται ανάμεσα στην Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank κινείται θετικά προς αυτή την κατεύθυνση, επιβεβαιώνοντας ότι οι τράπεζες δεν μένουν αδιάφορες και αμέτοχες στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Η κυβέρνηση ενθαρρύνει παρόμοιες πρωτοβουλίες, οι οποίες αποβλέπουν στην ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος και στην ταχύτερη έξοδο από την κρίση.

Βεβαίως, η υλοποίηση του εγχειρήματος αυτού αφορά τις ίδιες τις δυο τράπεζες και τα όργανά τους, που θα κληθούν να λάβουν τις τελικές αποφάσεις και εν τέλει τους μετόχους τους”.



Μετά το ναυάγιο

Μετά τις εξελίξεις το υπουργείο Οικονομικών επιχειρούσε αναδίπλωση σχετικά με την ανακοίνωση που εξέδωσε αρχικά πανηγυρίζοντας για τους «γάμους» των τραπεζών.

Κύκλοι του υπουργείου διευκρίνιζαν ότι η ικανοποίηση την οποία εξέφραζε αναφερόταν γενικότερα στις «προθέσεις» των τραπεζών για διαρθρωτικές κινήσεις όπως οι συγχωνεύσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες την περίοδο αυτή, και όχι στο συγκεκριμένο deal αυτό καθ'αυτό.

Όσον αφορά το ζήτημα αν μπορεί να αποδειχθεί «μπούμεραγκ» η υπέρμετρη αισιοδοξία που εκδηλώθηκε, σημείωναν πως «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται» και άρα οι διαδικασίες αυτές βρίσκονται πλέον σε εξέλιξη.