Άμεσο κίνδυνο για στάση πληρωμών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους εργαζόμενους, αντιμετωπίζουν περίπου 180.000 επιχειρήσεις, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

Στην Kρήτη, Xανιά, Hράκλειο, Λασίθι, Pέθυμνο, πλήττονται κυρίως το λιανικό εμπόριο (με εξαίρεση την περιοχή του Λασιθίου) οι κατασκευές και οι επιχειρήσεις εστίασης. Πιο εκτεταμένα είναι τα προβλήματα σε επιχειρήσεις του Pεθύμνου καθώς οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν επιπλέον οι επιχειρήσεις της μεταποίησης και παροχής υπηρεσιών (συνεργεία αυτοκινήτων ταξιδιωτικά πρακτορεία, πρατήρια υγρών καυσίμων ακόμη και ελεύθεροι επαγγελματίες).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, επιχειρήσεις από το χώρο του εμπορίου, των κατασκευών, της μεταποίησης, του επισιτισμού, της παροχής υπηρεσιών έχουν «στεγνώσει» από ρευστό, αδυνατούν ή καθυστερούν πολύ να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές, τον ΦΠA και τους μισθούς και βρίσκονται ένα βήμα πριν από το «λουκέτο».

Από τον «χάρτη» που συνέταξε το ΣΕΠΕ, με βάση τις καταγγελίες για τις καθυστερήσεις πληρωμών στους εργαζόμενους και άλλες διαφορές, προκύπτει ότι οξύτατο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις σχεδόν σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατη έρευνα της ΓΣEBEE έδειξε ότι περίπου 175.000 μικρές επιχειρήσεις βρίσκονται, ήδη, στα πρόθυρα «λουκέτου».

Η Ενωση

Καταναλωτών

Στο πλευρό χιλιάδων δανειοληπτών που έχουν περιέλθει σε απελπισία βρίσκεται η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Χανίων που προσπαθεί να βοηθήσει όλους όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στη διαδικασία για την εξώδικη ρύθμιση των χρεών τους.

Όπως αποκαλύπτει η πρόεδρος Ιωάννα Μελάκη η κατάσταση είναι τραγική και πολλοί είναι εκείνοι που βρίσκονται σε απόγνωση. “Η Ένωση μας ως εξουσιοδοτημένος φορέας έχει αναλάβει να συμπαρασταθεί πρωτίστως ηθικά σε κάθε απελπισμένο συμπολίτη μας για τις απαραίτητες διαδικασίες εφόσον χρωστούν στις τράπεζες, προτρέποντας τους στην εξώδικη ρύθμιση των χρεών τους. Είμαστε ανοικτά καθημερινά με ένα επιτελείο εκπαιδευμένο που ενημερώνει τους πολίτες να συμπληρώσουν μία αίτηση προς την αντίστοιχη τράπεζα, ζητώντας να μάθουν το χρέος τους κατά κεφάλαιο κλπ. Οι τράπεζες έχουν υποχρέωση να χορηγήσουν στον αιτούμενο μία βεβαίωση μέσα σε πέντε ημέρες. Αυτή τη βεβαίωση μας τη φέρνουν εδώ για να συνεχιστεί η διαδικασία με άλλα δικαιολογητικά που δίνουμε ούτως ώστε να ετοιμασθεί ο φάκελος κάθε δανειολήπτη. Στην αρχή, αντιμετωπίσαμε κάποια δυσπιστία από ορισμένες τράπεζες, αλλά γρήγορα κατάλαβαν το ρόλο μας και όλα κυλούν ομαλά υπέρ των ταλαιπωρημένων συμπολιτών μας βρίσκοντας το σωστό… δρόμο” υπογράμμισε.