“Πυρ κατά ριπάς” δέχεται στη Βουλή το σχέδιο “Καλλικράτης” ακόμη και από τους κυβερνητικούς βουλευτές ενώ ο υπουργός Εσωτερικών - δέχτηκε βολές ακόμη και από τον πρόεδρο της Βουλής!- προσπάθησε να απαντήσεις στις επιθέσεις των Κρητικών βουλευτών. Σφοδρή κριτική άσκησαν κυρίως οι βουλευτές της ΝΔ, αλλά ο κ.Ραγκούσης υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι “χαϊδεύει τα αυτιά του κόσμου”.

Η αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου της Βουλής και του υπουργού Εσωτερικών με φόντο την χωροθέτηση στο νομό Καστοριάς και βολές εκατέρωθεν έδωσε τον τόνο, στο Κοινοβούλιο, ενώ είχαμε και φραστική αντιπαράθεση Ραγκούση-Κεφαλογιάννη όταν ο τελευταίος κατηγόρησε τον υπουργό ότι δεν έκανε δήμο την Αλικαρνασσό για να κάνει το χατίρι του κ. Κουράκη και άφησε τις Αρχάνες σε μικρό δήμο για να κάνει το χατίρι του κ.Αρναουτάκη!

Ο κ. Μ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε στα όσα έγιναν στο Ηράκλειο και επεσήμανε ότι ο υπουργός δεν τήρησε τα κριτήρια ακόμη και για το Καστέλι, τον Ρούβα, τον Ζαρό και άλλους δήμους.

“Ο κ. Κεφαλογιάννης μίλησε τον άκουσαν στο Ηράκλειο κι έγινε καλός. Εάν τον ακούγαμε θα έπρεπε να κάναμε ακόμη 10-15 δήμους. Δεν είναι σοβαρή πολιτική αυτή να χαϊδεύουμε τα αυτιά του κόσμου” είπε ο κ.Ραγκούσης που άκουσε τα εξʼαμάξης και από τον κ.Αυγενάκη που τον κατηγόρησε ότι έφτιαξε τον “Καλλικράτη” σε κλειστά γραφεία με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

«Προχωρήσατε σε κρυφές συναντήσεις, σε συνεργασίες κλειστών των πυλών στα γραφεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ., μόνο με τους Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., με τους οποίους, μάλιστα, όπως αφήσατε να διαρρεύσει ευγενικά στον Τύπο, συζητήσατε, συμφωνήσατε ακόμη και τη δημιουργία συγκεκριμένων δήμων, συγκεκριμένου αριθμού σε κάθε νομό της χώρας.

Το ίδιο κάνατε και στο Ηράκλειο. Και αφού τα κάνατε σαλάτα -μετά από αυτές τις κομματικές κρυφές συναντήσεις, τις οποίες επαναλάβατε με τους αυτοδιοικητικούς, που πρόσκεινται στο χώρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.- και αφού αδυνατούσατε να δημοσιοποιήσετε συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις που θα τηρούνταν στον ακέραιο και που θα ίσχυαν για όλες και σε όλες τις περιπτώσεις, ρίξατε το μπαλάκι στην κοινωνία. Και τώρα, την αφήνετε να συγκρούεταιʼ είπε ο κ.Αυγενάκης και αναφέρθηκε στις αντιδράσεις των δήμων και των οπικών κοινωνιών.

«Ο κ. Ραγκούσης απουσιάζει, αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν αφεντεύει το Δήμο Πάρου αυτή την ώρα. Είναι Υπουργός Εσωτερικών αυτής της χώρας και οφείλει να σεβαστεί τους δήμους, αλλά και τα αιτήματα των πολιτών, αλλά και όλων των δημοκρατικά εκλεγμένων εκπροσώπων του Κοινοβουλίου» είπε ο κ. Αυγενάκης.

Ο κ. Παπαδημούλης μίλησε για το δήμο Μακρύ Γιαλού και τις παρεμβάσεις των κ. Καρχιμάκη και Πλακιωτάκη τους οποίους κάλεσε να μιλήσουν και να μην κρύβονται!

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ. Μανόλης Στρατάκης είπε ότι δεν μπορούμε να πάμε σε τόσους δήμους στο νομό Ηρακλείου, όταν για παράδειγμα ο νομός Αχαΐας έχει μόνο πέντε δήμους. Στο νομό Ηρακλείου πρέπει να περιορίσουμε τον αριθμό των δήμων.

Αλλά, εγώ καταλαβαίνω και την αγωνία της Κυβέρνησης να μη θέλει να αλλάξει τα νούμερα. Θα μπορούσαμε, λοιπόν, πάρα πολύ εύκολα, ακόμη και με τον ίδιο αριθμό δήμων, να δημιουργήσουμε αυτές τις προϋποθέσεις που έχει ανάγκη ένας δυναμικός νομός, όπως είναι ο Νομός από τον οποίο προέρχομαι.

Και θα έλεγα, λοιπόν, ότι υπάρχει η αναγκαιότητα για την ίδρυση ενός ακόμη δήμου ορεινού στην περιοχή του Ψηλορείτη. Δεν υπάρχει στο νομό Ηρακλείου άλλος ορεινός δήμος στον Ψηλορείτη, αντίθετα με τα Λασιθιώτικα βουνά που υπάρχουν δύο ορεινοί δήμοι, της Βιάννου και του Οροπεδίου.

Η ύπαρξη ενός ορεινού δήμου θα συμπεριλαμβάνει οπωσδήποτε το Ζαρό, που έχει την ορεινότητα και ενδεχομένως και το δήμο Ρούβα, που είναι ένα ενιαίο σύνολο ως ρίζα.

...Και βεβαίως, με την ίδια συλλογιστική να δημιουργήσουμε και το μεγάλο δήμο της πεδιάδας της Μεσαράς, μια και η πεδιάδα είναι ενιαία περιοχή και που πρέπει να την αντιμετωπίσουμε έτσι, αν θέλουμε όντως να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για την παραπέρα ανάπτυξή της».Επεισόδιο με Πετσάλνικο

Λαμβάνοντας χθες το λόγο ο πρόεδρος της Βουλής επικαλέστηκε διαμαρτυρία με υπογραφές χιλιάδων πολιτών της περιοχής οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο δήμος Μακεδνών πρέπει να παραμείνει αυτόνομος. Μάλιστα, ο κ. Πετσάλνικος είπε ότι υποστηρίζει το αίτημά τους για ιστορικούς λόγους, καθώς «ο δήμος Μακεδνών (σ.σ. το όνομα των αρχαίων Μακεδόνων) θα είναι ο μοναδικός με αυτό το όνομα σε όλη την Ελλάδα», αλλά και γιατί με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει καλύτερη αναπτυξιακή προοπτική για την περιοχή.

Άφησε δε αιχμές κατά του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, τονίζοντας ότι «το θέμα στην πολιτική δεν είναι να επιβάλεις την άποψή σου αλλά να ακούς. Τότε εξασφαλίζονται τα εχέγγυα της μεταρρύθμισης», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής. «Κανείς δεν έχασε ποτέ ακούγοντας. Όχι υποκρινόμενος ότι ακούει. Αλλά ακούγοντας προσεκτικά. Δύναμη είναι να ακούς. Δύναμη είναι να διορθώνει και τα μικρολάθη όπου υπάρχουν. Γιατί με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεις την αναπτυξιακή προοπτική μιας περιοχής», τόνισε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών, τόνισε με έμφαση «ότι δεν είναι πολιτικά ορθό πολύ μεγάλη, κρίσιμη και ουσιαστική συζήτηση δεν μπορεί να υποσκελίζεται σε επιμέρους ζητήματα . Το ότι οφείλουμε να ακούμε αφορά όλους. Και εμείς και οι άλλοι», πρόσθεσε με έμφαση, αφήνοντας κι εκείνος με τη σειρά του αιχμές κατά του προέδρου της Βουλής

Παράλληλα ο κ. Ραγκούσης, απαντώντας και σε σειρά αιτημάτων βουλευτών απʼ όλες τις πτέρυγες της Βουλής κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στους 325 δήμους:

«Σε συνθήκες «Καλλικράτη» και νέας εποχής δεν μπορούν να επιβιώσουν δήμοι κάτω των 10.000 κατοίκων», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι είναι λογικό να υπάρχουν αντιδράσεις όταν μειώνεις τους δήμους από 1034 σε 325, αλλά «αυτές είναι περιορισμένες σε όλη τη χώρα». Επανάλαβε μάλιστα ότι το υπουργείο έκανε δεκτό το 90% των αιτημάτων της ΚΕΔΚΕ για το χωροταξικό σε όλη τη χώρα, ενώ στην Αττική που οι δήμοι μειώθηκαν από 122 σε 66 η διαφωνία της Ένωσης είναι μόνο σε ένα δήμο.

Όσον αφορά τις αιτιάσεις του προέδρου της Βουλής, ο υπουργός υποστήριξε ότι:

- Σχετικά με το δήμο Δοξάτου στο νομό Δράμας, η έδρα μεταφέρθηκε στο Καλαμπάκι γιατί εκεί υπάρχει νεονεγερθέν κτίριο «που ο ελληνικός λαός πλήρωσε με 5 εκ. ευρώ», ενώ το Δοξάτο δεν έχει καν δημαρχείο.

- Σχετικά με το νομό Καστοριάς, ο κ. Ραγκούσης εξήγησε ότι αρχικά, μετά τη συνένωση των τεσσάρων δήμων (Κλεισούρας με 462 κατοίκους, Μακεδνών με 3398, Βιτσίου με 1426 και Αγίων Αναργύρων με 2690), ο νέος δήμος Μακεδνών αν και είχε κάτω από 10.000 κατοίκους (κατώτατο όριο που θέτει ο «Καλλικράτης» για τη δημιουργία δήμου μετά από συνένωση) είχε χαρακτηριστεί ορεινός και είχε παραμείνει αυτόνομος, λόγω της ορεινότητας των δήμων Κλεισούρας και Βιτσίου. Ωστόσο και οι δύο αυτοί δήμοι με αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων τους ζήτησαν να ενταχθούν στον δήμο Καστοριάς. «Φεύγοντας αυτοί οι δύο δεν μπορούσε να υπάρξει ορεινός δήμος Μακεδνών», πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών και κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Φαντάζομαι ότι και ο πρόεδρος της Βουλής δεν θα ήθελε να γίνει αυτό το πράγμα. Να υπάρξει για την περιοχή του αδικαιολόγητη εξαίρεση στον κανόνα του “Καλλικράτη”.