Του Κώστα Μπογδανίδη

Οι παραιτήσεις είναι τώρα το έσχατο όπλο των δημάρχων για να πιέσουν το υπουργείο Εσωτερικών μήπως και κάνει την τελευταία στιγμή αλλαγές στο σχέδιο “Καλλικράτης”. Χθες την παραίτησή του υπέβαλε στον περιφερειάρχη ο δήμαρχος Αρχανών Δ.Φραγκουλάκης ενώ ανάλογες κινήσεις συζητούνται στο Καστέλι, τον Ζαρό και σε άλλους δήμους! Στην Αθήνα βρέθηκαν και χθες οι δήμαρχοι της Μεσαράς, αλλά κοινός τόπος και συνεννόηση δεν υπήρξε.

“Είναι η ύστατη μορφή διαμαρτυρίας. Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτή την προσβολή για την ιστορία των Αρχανών” είπε χθες στην ʽΠ΄ ο δήμαρχος Δ.Φραγκουλάκης που κατέθεσε την παραίτησή του στον περιφερειάρχη κ. Καρούντζο μαζί με τις παραιτήσεις 9 συμβούλων της πλειοψηφίας και του διαμερίσματος Κάτω Αρχανών.

«Δεν μπορεί να χάνεται η έδρα από ένα τόσο ιστορικό και δυναμικό δήμο όπως είναι οι Αρχάνες. Δεν είναι επιχείρημα πως έχουν τα Πεζά κτίριο. Μα, έχουμε κι εμείς ένα καταπληκτικό νεοκλασικό κτίριο» ανέφερε ο δήμαρχος που τονίζει ότι ο δήμος του κηρύχθηκε σε κατάσταση διωγμού.

Αν και ο περιφερειάρχης δεν πρόκειται να κάνει δεκτές τις παραιτήσεις μαζί με τον κ.Φραγκουλάκη παραιτήθηκαν 9 σύμβουλοι(για την ακρίβεια στο δήμαρχο καταθέτουν τις παραιτήσεις τους) που προέρχονται από την πλειοψηφία: Μ.Δακανάλης, Ε.Σαβιολής,Μ.Νικολουδάκης, Κ. Ορφανουδάκη, Εμ. Καλοψικάκης,Κ.Μπουνάκης, Ν.Ψαλτάκης, Κ. Γρυλλάκης και ανεξάρτητος κ. Γ. Καλαθάκης.

Πάντως και στις Αρχάνες υπάρχει εσωτερικό ρήγμα καθώς δεν παραιτήθηκαν οι δύο σύμβουλοι που πρόσκεινται στην παράταξη του ΚΚΕ και δεν συμμετείχαν σε αυτές τις διαδικασίες, αλλά ούτε οι κ.Δρακάκης και Ψαράκης που έχουν διαμαρτυρηθεί για το θέμα αυτό υπέβαλαν παραιτήσεις! Αντιθέτως παραιτήθηκαν οι τοπικοί σύμβουλοι κάτω Αρχανών κ.Λυδάκης, Κωνσταντάκης, Ψαρακάκη και Πιαντές.

“Η απόφασή μας είναι εάν δεν αλλάξει η έδρα και δεν έρθει στις Αρχάνες να μην συμμετάσχουμε στις εκλογές που θα γίνουν στην Αυτοδιοίκηση” τονίζουν.

Ανάλογες αντιδράσεις σκέφτονται και στο Καστέλι, αλλά και τον Ζαρό που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, ενώ οι δήμαρχοι της Μεσαράς που βρέθηκαν χθες στην Αθήνα, συζητησαν διάφορα σενάρια, αλλά σε τίποτα δεν συμφωνούν. Ακόμη και η πρόταση για να πάνε μαζί Ζαρός-Ρούβας και να πάει η Αγία Βαρβάρα στο Ηράκλειο δεν βρίσκει τους πάντες σύμφωνους.Στον ΕυαγγελισμόΡήγμα όμως έχουμε και στο Καστέλι όπου το τοπικό συμβούλιο Ευαγγελισμού επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την ικανοποιησή του για το ότι ο δήμος Καστελίου πάει με Θραψανό και Αρκαλοχώρι. Και ευχαριστεί τον υπουργό για την κίνηση αυτή!

“Η δημιουργία του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου έχει ως αποτέλεσμα την ομογενοποίηση της περιοχής που αποκτά νέα δυναμική ενώ οι ευμενείς επιπτώσεις από το έργο αυτό αλλά και οι δυσμενείς επιπτώσεις (όπως περιβαλλοντολογικές οχλήσεις) αφορούν όλους και πρέπει να αντιμετωπιστούν ενιαία. Ιδιαιτέρως είχαμε τονίσει ότι μόνο η δημιουργία ενιαίου δήμου εξασφαλίζει ένα ενιαίο χωροταξικό σχέδιο που θα αφορά όλη την περιοχή το οποίο είναι το ελάχιστο που μας οφείλει η πολιτεία για να αναπτυχθεί η περιοχή προς όφελος όλων και να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές συνέπειες από την λειτουργία του αεροδρομίου.

Ας αφήσουμε λοιπόν πίσω μας ό,τι έγινε προηγούμενα και ας κοιτάξουμε το μέλλον και την προοπτική του τόπου μας ενωμένοι με σοβαρότητα, νηφαλιότητα και υπευθυνότητα. Όσον αφορά το θέμα της έδρας το οποίο από την αρχή το θεωρούσαμε δευτερεύον σε σχέση με το κύριο που είναι η ενότητα, θα θέλαμε αφενός μεν να ευχαριστήσουμε και αυτούς που το αποφάσισαν και αυτούς που το εισηγήθηκαν».