Οι αθλητές παγκόσμιας κλάσης δεν είναι πολλοί στη χώρα μας κι έναν από αυτούς έχει την τύχη να διαθέτει στις τάξεις του εδώ και δυο χρόνια, το “ΚΑΣΤΡΟ”.

Ο λόγος για τον κορυφαίο Έλληνα ποδηλάτη πίστας Χρήστο Βολικάκη με τις αμέτρητες διεθνείς διακρίσεις στο ενεργητικό του και το λαμπρό μέλλον που προδιαγράφεται αφού είναι μόλις 22 ετών. Η μεταγραφή του στον τοπικό σύλλογο πριν από δυο χρόνια προκάλεσε αίσθηση και τα αποτελέσματα σʼ αυτό το διάστημα είναι άκρως εντυπωσιακά. Το αποκορύφωμα φέτος με την κυριαρχία στο πανελλήνιο πρωτάθλημα πίστας: “Γνώριζα από παλιά την καλή δουλειά που γίνεται στο “Κάστρο” και αποφασίσαμε μαζί με τον αδερφό μου να δεχθούμε την πρόταση, ξέροντας ότι θα έχουμε τη στήριξη που χρειαζόμαστε. Υπάρχει πολύ καλή οργάνωση στην ομάδα, άνθρωποι που δουλεύουν με μεράκι και προσφέρουν τα πάντα στους αθλητές. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τη συνεργασία και θεωρώ ότι έχουμε ανταποδώσει αυτή τη στήριξη με τις επιτυχίες μας”, δηλώνει ο Βολιώτης αθλητής (έχει μακρινή καταγωγή από την Κρήτη) και μιλάει για τη δυναμική που αναπτύσσει το “Κάστρο”:

“Σίγουρα οι επιτυχίες της ομάδας τόσα χρόνια στην πίστα δεν είναι τυχαίες. Η Κρήτη και ο Βόλος είναι παραδοσιακά οι πρώτες δυνάμεις της χώρας. Μακάρι να υπήρχε ένα ποδηλατοδρόμιο στην Κρήτη για να ήταν ακόμα πιο θεματικά τα αποτελέσματα. Πιστεύω να γίνει κάποια στιγμή για να μην ταλαιπωρούνται τόσο τα παιδιά και οι προπονητές”.

Ο Χρήστος Βολικάκης ξεκίνησε την ποδηλασία σε ηλικία 8 ετών και το ταλέντο του δεν άργησε να φανεί. Μπήκε στις μικρές Εθνικές ομάδες και ως έφηβος αποφάσισε να αφιερωθεί στα αγωνίσματα πίστας, αφού τα αποτελέσματά του ήταν εξαιρετικά. “Ήταν κομβική για μένα η στιγμή της κατάκτησης του χρυσού μεταλλίου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων το 2005. Έδειξα ότι έχω τις δυνατότητες να πετύχω σημαντικά πράγματα στην πίστα και η πορεία μου χρόνο με το χρόνο ήταν ανοδική”.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου αποτέλεσαν σημαντικό σταθμό στην καριέρα του Χρήστου Βολικάκη: “Δεν μπορώ να πω ότι έμεινα ευχαριστημένος από την εμφάνισή μου στο Πεκίνο. Δεν είχα βέβαια την ανάλογη εμπειρία. Ελπίζω στο Λονδίνο να τα πάω πολύ καλύτερα και με λίγη τύχη να διεκδικήσω ένα μετάλλιο. Τώρα αρχίζει η διαδικασία της πρόκρισης και πρέπει να είμαι σταθερά σε υψηλό επίπεδο για να τα καταφέρω. Είμαι αισιόδοξος αρκεί να μην έχω προβλήματα υγείας”, επισημαίνει ο πρωταθλητής του “Κάστρο” που πέρασε μια περιπέτεια υγείας από το ταξίδι του στην Κολομβία πριν λίγους μήνες με την Εθνική ομάδα.

Το βασικό αγώνισμα του Χρήστου Βολικάκη στην πίστα είναι το κέιριν που θεωρείται το πιο δημοφιλές. Έχει συμμετάσχει μάλιστα σε επαγγελματικούς αγώνες στην Ιαπωνία με σημαντικές διακρίσεις.

“Το κέιριν απαιτεί ένα συνδυασμό ταχύτητας, αντοχής και δύναμης. Χρειάζεται έξυπνη τακτική πάνω στην κούρσα και με τα χρόνια γίνεσαι καλύτερος. Προσωπικά δεν έχω άγχος όταν μπαίνω στη μάχη. Ξεχνάω τα προβλήματα που υπάρχουν και σκέφτομαι μόνο την πρώτη θέση”.

Ποιό είναι το επίπεδο της ελληνικής ποδηλασίας στην πίστα; Υπάρχουν προοπτικές για περισσότερες διακρίσεις στο μέλλον;

“Αυτή τη στιγμή έχουμε μείνει λίγοι αθλητές υψηλού επιπέδου. Αρκετοί έχουν αποχωρήσει γιατί βλέπουν ότι δεν υπάρχει προοπτική. Η Ομοσπονδία κάνει προσπάθειες αλλά σε λάθος κατεύθυνση. Ποτέ δε μας ρώτησε τι πραγματικά χρειαζόμαστε. Εγώ στάθηκα τυχερός γιατί εξασφαλίστηκα επαγγελματικά με την είσοδό μου στο Πολεμικό Ναυτικό και μπορώ τώρα να αφοσιωθώ σʼ αυτό που αγαπώ. Άλλοι όμως δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Ο χώρος μας και γενικά ο αθλητισμός, χρειάζεται κίνητρα, για να προοδεύσει. Είναι λάθος η πολιτική της κυβέρνησης να καταργεί τα προνόμια των αθλητών”.

Οι στόχοι του Χρήστου Βολικάκη για το 2010 είναι το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ολλανδίας τον Ιούλιο και αργότερα τα Παγκόσμια Κύπελλα όπου θα αρχίσει να συγκεντρώνει βαθμούς για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς. Στο μυαλό του υπάρχει και η προοπτική της ένταξης σε σύλλογο του εξωτερικού: “Υπάρχουν κάποιες σκέψεις για το εξωτερικό αλλά είναι μια κίνηση που εμπεριέχει ρίσκο και θα πρέπει να γίνει με πολλή προσοχή. Χωρίς αμφιβολία οι συνθήκες στις ομάδες του εξωτερικού είναι πολύ καλύτερες”.

Ως στέλεχος της Εθνικής ομάδας ο Χρήστος Βολικάκης μένει μόνιμα στην Αθήνα και προπονείται στο ΟΑΚΑ. Όποτε βρίσκει χρόνο - αφού οι αγωνιστικές υποχρεώσεις είναι πολλές - έρχεται στην Κρήτη κυρίως για ξεκούραση: “Η Κρήτη είναι ιδανικό μέρος για χαλάρωση και σίγουρα έχω αναπτύξει πλέον ισχυρούς δεσμούς. Μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα να προπονούμαι μόνιμα εδώ”.

Μιλώντας για δεσμούς, ο Χρήστος Βολικάκης είναι ζευγαρι τα τελευταία χρόνια με τη Ρεθυμνιώτισσα αθλήτρια στίβου (1500 μ.) του Ολυμπιακού (παλιά της ΓΕΗ) Μαρία Κλάδου: “Υπάρχει μια αμοιβαία στήριξη και κατανόηση επειδή είμαστε και οι δυο αθλητές. Είναι σημαντικό στις δύσκολες στιγμές να έχεις έναν άνθρωπο που ξέρει τι χρειάζεσαι”.