Εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) εκτιμούν ότι μια διάσωση της Ελλάδας, πειστική έναντι των αγορών, θα κόστιζε 20 έως 25 δισ. δολάρια ανέφερε χθες η εφημερίδα «Le Monde» χωρίς να κατονομάζει τις πηγές της.

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης, όπως σημειώνει το Reuters, ότι ενώ ο Επίτροπος της ΕΕ για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Χ.Αλμούνια είναι αντίθετος στην ιδέα να υπάρξει βοήθεια από το ΔΝΤ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ το θεωρεί «ταπείνωση», κάποιοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης θέλουν να το κρατήσουν ως εναλλακτική λύση.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινικ Στρος-Καν είπε την Πέμπτη ότι ο οργανισμός είναι έτοιμος να βοηθήσει την Ελλάδα εάν αυτό ζητηθεί.

Η Le Monde ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει την ιδέα της βοήθειας από το ΔΝΤ, ενώ άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του γαλλικού υπουργείου Οικονομίας, θέλουν να κρατήσουν ανοιχτή την πόρτα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Οι εμπειρογνώμονες από το ΔΝΤ, εκτιμούν ότι κάποιος θα πρέπει να βάλει στο τραπέζι 20 έως 25 δισ. δολάρια για να διαβεβαιώσει τις αγορές για την αξιοπιστία της διάσωσης της Ελλάδας», ανέφερε η εφημερίδα.

Στην συνέχεια επικαλείται εμπειρογνώμονα του ΔΝΤ που δεν κατονομάζεται: «Πραγματικά δεν βλέπουμε το Παρίσι να παγώνει έως 3 δισ. δολάρια για να προστρέξει στην διάσωση της Αθήνας. Και το Βερολίνο θα είχε ανάλογα προβλήματα».