Νέο μήνυμα έστειλε χθες, από την Ινδία, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, επιχειρώντας να αποκλιμακώσει τις κερδοσκοπικές πιέσεις που δέχεται η χώρα. «Θα εφαρμόσουμε με αξιοπιστία το Πρόγραμμα Σταθερότητας» ξεκαθάρισε.

«Μπορώ να κατανοήσω τις αμφιβολίες, αλλά για αυτό και πρέπει να το αποδείξουμε. Θα εφαρμόσουμε με αξιοπιστία αυτό το πρόγραμμα» για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Γ.Παπανδρέου.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για τη λήψη επιπλέον μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος, χαρακτηρίζοντας το Πρόγραμμα Σταθερότητας «αξιόπιστο». Αυτό που χρειάζεται είναι να εφαρμόσουμε αυτό το Πρόγραμμα για να επιτύχουμε τους στόχους μας, παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η χώρα έχει επαρκείς πόρους στη διάθεσή της από την ΕΕ.

Όσον αφορά στη συντονισμένη επίθεση που εκδηλώνεται κατά του ευρώ, η οποία πλέον περιλαμβάνει ως στόχους, μετά την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο ίδιος είχε επισημάνει τα θέματα αυτά, από την πρώτη μάλιστα Σύνοδο Κορυφής, στην οποία μετείχε. Η Ελλάδα δεν ήταν το πρόβλημα για την Ευρώπη και ότι οι κερδοσκόποι, μετά τη χώρα μας, θα έβρισκαν και άλλο αδύναμο κρίκο για να πλήξουν το ευρώ, σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η εξέλιξη σχετικά με τη στοχοποίηση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας δείχνει ότι η Ελλάδα δεν είναι μία μεμονωμένη υπόθεση. Το πρόβλημα, πρόσθεσε, είναι ευρωπαϊκό και διεθνές και πρέπει να αναλάβουμε συντονισμένη δράση με αλληλεγγύη πάνω σε αυτό το θέμα.

Ο Γ.Παπανδρέου, ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι ο ίδιος προτίθεται να θέσει το συγκεκριμένο θέμα τόσο στη συνάντησή του, την Τετάρτη, με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, όσο και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, που θα συνέλθει την επομένη, 11 Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ, για τις βασικές αρχές του Προγράμματος Σταθερότητας ενημέρωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευ.Βενιζέλος τους ομολόγους του στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Βενιζέλος απάντησε σε μπαράζ ερωτήσεων ομολόγων του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις τελευταίες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.Ομιλία για την αειφόρο ανάπτυξη

Κατά την δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Ινδία, ο Γ.Παπανδρέου μίλησε στο Παγκόσμιο Φόρουμ για την αειφόρο ανάπτυξη, που διεξάγεται στο Νέο Δελχί.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα, για να βγει η χώρα από την κρίση και την ύφεση.

Ο Γ.Παπανδρέου επισήμανε ακόμη ότι στην Κοπεγχάγη υπήρξε η ευκαιρία να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις, αλλά κάτι τέτοιο δε συνέβη. Επόμενος σημαντικός σταθμός, πρόσθεσε, είναι στο Μεξικό τον ερχόμενο Νοέμβριο και πρέπει να πάρουμε αποφάσεις, οι οποίες θα συνδυάζουν την πράσινη οικονομία με την ευημερία των πολιτών μας.Συνάντηση με Γκάντι

Συνάντηση με την Σόνια Γκάντι, πρόεδρο του κυβερνώντος Κόμματος του Κογκρέσου, είχε την Παρασκευή στο Νέο Δελχί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα.

Ο κ. Παπανδρέου προσκάλεσε την κ. Γκάντι να επισκεφθεί την Ελλάδα, η οποία απάντησε ότι μια επίσκεψη στη χώρα μας την ενδιαφέρει πάρα πολύ, δείχνοντας μεγαλύτερο ενδιαφέρον για μια επίσκεψη στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η κ. Γκάντι και ο κ. Παπανδρέου συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η πρόεδρος του Κόμματος του Κογκρέσου ανέφερε πολλούς τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, όπως η ηλιακή ενέργεια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο σύνολό τους, η τεχνολογία γενικά, αλλά και ειδικότερα η τεχνολογία τροφίμων, όπως και ο πολιτισμός.

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν, επίσης, για την εξέλιξη των δύο κομμάτων, με την κ. Γκάντι να ζητά να ενημερωθεί για τις καινοτομίες που επέφερε στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου και ειδικότερα για την εκλογή προέδρου από τη βάση του κόμματος.

Αυτή την περίοδο το κόμμα του Κογκρέσου επιχειρεί μεγάλες αλλαγές στη δομή του, με επικεφαλής τον εκ των γραμματέων του Ραούλ Γκάντι και η ινδική πλευρά ενδιαφέρεται για την ανταλλαγή εμπειριών σχετικά.

Πέραν των διμερών επαφών και της ενίσχυσης της συνεργασίας σε κρατικό και εθνικό επίπεδο, η κ. Γκάντι ενδιαφέρθηκε και για την ενίσχυση των σχέσεων του κόμματός της με την Σοσιαλιστική Διεθνή, της οποίας πρόεδρος είναι ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο Γ.Παπανδρέου επέδωσε στην κ. Γκάντι μια φωτογραφία από την επίσκεψη στην Ελλάδα της αείμνηστης Ίντιρα Γκάντι.