Του Κώστα Μπογδανίδη

«Χειρουργείο» σε τρία νευραλγικά σημεία των Ενετικών τειχών ετοιμάζει ο δήμος Ηρακλείου σε μια προσπάθεια να σώσει το μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο της Μεσογείου. Η πύλη Σαμπιονάρα(στο τέννις), η πύλη Παντοκράτορα(στη Χανιόπορτα) και το Μαρτινέγκο(γήπεδο Εργοτέλη) είναι τα σημεία που έχουν χτυπήσει “κόκκινο” και κινδυνεύουν με κατάρρευση. Με την αποκατάσταση του μνημείου ο δήμος θα προκηρύξει και τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό-όπως αποφασίστηκε-για την αξιοποίηση και την καλύτερη χρήση του μνημείου.

Χθες γεωτεχνικοί πήγαν στον προμαχώνα Σαμπιονάρα και πάνω από την οδό Μποφώρ και πέρασαν από…αξονική τομογραφία το Τείχος σε μια προσπάθεια να δουν εάν υπάρχουν σπηλαιώσεις που θα δυσκολέψουν την πασάλωση και στήριξη που προβλέπει η μελέτη που πρόσφατα εγκρίθηκε από το ΚΑΣ.

«Έχουμε την μελέτη στα χέρια μας για να αποκαταστήσουμε το Τείχος εκεί, αλλά οι αρχαιολόγοι έβαλαν μια σημείωση ότι οφείλαμε να ψάξουμε για τις σπηλαιώσεις. Εάν αυτές δεν υπάρχουν τότε μπορούν να γίνουν εύκολα οι πασαλώσεις» είπε στην ʽΠʼ ο αντιδήμαρχος κ.Μαμουλάκης που ξεκαθάρισε ότι εάν δεν στηριχθεί το Τείχος θα ήταν επικίνδυνο να λειτουργήσουν τα γήπεδα του τέννις.

Με βάση την μελέτη θα μπουν πάσαλοι κάθε δύο μέτρα ώστε να σηκώσουν το βάρος του Τείχους που σήμερα σηκώνει ο φλοιός και έχει υποστεί αυτή τη διάβρωση με αποτέλεσμα να έχουμε καθημερινό κίνδυνο κατάρρευσης τόσο του προμαχώνα όσο και του Τείχους κατά μήκους της οδού Μποφώρ. Εκεί η απόκλιση από την κατακόρυφο είναι ολοφάνερη και γιʼαυτό είναι άμεση η ανάγκη αποκατάστασης του. Χθες οι ειδικοί που ήρθαν για να μελετήσουν το Τείχος έκαναν μια ακτινοσκόπηση στην ουσία η οποία θα τους δώσει τη δυνατότητα να δουν τι υπάρχει πίσω από τον τοίχο.

“Θα μας πουν τα αποτελέσματα και με βάση αυτά θα προχωρήσουμε άμεσα. Το καλό είναι ότι δεν χρειάζεται να ξαναπεράσει από το ΚΑΣ και η οποια τροποποίηση χρειαστεί θα γίνει σε επίπεδο υπηρεσιακό” τονίζει ο κ.Μαμουλάκης που υπολογίζει ότι σε πολύ σύντομο διάστημα θα αποκατασταθεί εκεί το Τείχος-αρκεί βέβαια να βρεθούν και τα κονδύλια!