Η οικονομική κρίση φαίνεται πως αγγίζει ολοένα και περισσότερους Έλληνες σύμφωνα με τα στοιχεία της παρούσας έρευνας αφού το 77,6% δηλώνει πως έχει κάνει κάποιου είδους περικοπές για να την αντιμετωπίσει, ενώ το 21,2 % των πολιτών κρατά διαφορετική στάση.

Ταυτόχρονα το 48% των πολιτών δηλώνουν ότι η οικονομική τους κατάσταση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά είναι χειρότερη, το 44% ότι έχει παραμείνει ίδια και μόλις ένα ποσοστό της τάξεως του 6,7 % δήλωσε πως η οικονομική του κατάσταση σε σχέση με πέρυσι έχει βελτιωθεί.

Αρκετά συγκρατημένοι και επιφυλακτικοί πάντως παρουσιάζονται οι Κρητικοί σύμφωνα με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση για την οικονομική τους κατάσταση υποστηρίζοντας σε ποσοστό 45,3% ότι θα είναι περίπου ίδια μετά από έξι μήνες, 32,5 % χειρότερη και 12,3% καλύτερη σε διάστημα έξι μηνών.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το 29,7 % του δείγματος υποστηρίζει πως η οικονομική κρίση εντοπίζεται στην καθημερινότητα και στην κοινωνία με περικοπές εξόδων και μαζικές απολύσεις εργαζομένων 24,6 %, ενώ οι αρνητικές καταγραφές συνεχίζονται με αύξηση της εγκληματικότητας (διαρρήξεις, ληστείες κλπ.) 22 % και με μείωση της ανάπτυξης (16,6%).

Ενώ σε σχετική ερώτηση για τον τρόπο που η κρίση πιθανόν να έχει επηρεάσει την εργασία τους ή κάποιου κοντινού τους προσώπου το 28,4 % δήλωσε ότι η εργασία τους δεν έχει υποστεί καμία επιρροή λόγω της οικονομικής κρίσης, το 26,6 % ότι υπήρξε περικοπή μισθού, το 12,9 % ότι υπήρξε αναγκαστική ημιαπασχόληση, τέλος το 22,5 % του δείγματος δήλωσε ότι έχει πέσει θύμα απόλυσης.

Αναφορικά με την άποψη των πολιτών για τη φάση της κρίσης στην οποία βρίσκεται η χώρα μας τη δεδομένη στιγμή το 18,4 % δηλώνει ότι στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε αρχικό στάδιο, το 28,4% ότι η κρίση στην Ελλάδα είναι σε πλήρη εξέλιξη, το 8 % υποστηρίζει ότι βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της κρίσης και ένα ποσοστό της τάξεως του 39,4% εκφράζει τη γνώμη πως η κρίση στην χώρα μας βρίσκεται περίπου στα μισά της.

Ο δρόμος της ανάκαμψης της κρίσης πάντως φαίνεται αρκετά μακρύς σύμφωνα με τη γνώμη των πολιτών. Το 48,8% του δείγματος πιστεύει πως η κρίση στη χώρα μας θα διαρκέσει 2 έως 3 χρόνια ακόμα, το 17 % υποστηρίζει πως η κρίση θα έχει διάρκεια 4-5 χρόνια, ενώ το 12,2 % των ερωτηθέντων εκφράζει μεγάλη απαισιοδοξία υποστηρίζοντας ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα θα έχει διάρκεια πέντε και άνω έτη.

Παράλληλα, οι πολίτες διατύπωσαν την άποψη (52,4%) ότι ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης θα πρέπει σε γενικές γραμμές να δώσει προτεραιότητα στη δίκαιη κατανομή του πλούτου και την ισότητα, παράλληλα υπέρ της ενίσχυσης και της ελευθερίας της αγοράς τάχθηκε το 36,5% των πολιτών, το 11,1 % των ερωτηθέντων δεν απάντησε.

Τέλος όσον αφορά στην άποψη της κοινής γνώμης απέναντι στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης από τα ΜΜΕ, δηλαδή αν αυτός ανταποκρίνεται στην αλήθεια ή είναι υπερβολικός και συμβάλλουν έτσι στην κρίση δημιουργώντας κλίμα εκφοβισμού και ανασφάλειας, η κοινή γνώμη φαίνεται να τα αξιολόγησε ιδιαίτερα αυστηρά . Επικρατεί η άποψη με συντριπτικά ποσοστά (75,4%) ότι είναι υπερβολικός ή μάλλον υπερβολικός. Συγχρόνως όμως υπάρχει ένα ποσοστό της τάξεως του 18,4 % που πιστεύει πως ο τρόπος παρουσίασης του προβλήματος της οικονομικής κρίσης από τα μέσα ενημέρωσης δεν είναι υπερβολικός και ανταποκρίνεται στην αλήθεια.