Του Γιάννη Ζωράκη

Με τα αυτοκίνητα κατοίκων μπροστά από οριοθετημένες θέσεις παραγωγών, πραγματοποιήθηκε χθες η λαϊκή στα Καμίνια, αφού οι κάτοικοι αρνήθηκαν να τα απομακρύνουν.

Οι κάτοικοι των Καμινίων, αντιδρώντας στη λειτουργία της λαϊκής στην περιοχή, αποφάσισαν να προχωρήσουν στη συγκεκριμένη απόφαση, αφού πρώτα εξάντλησαν όλα τα περιθώρια διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους.

Η λαϊκή ωστόσο πραγματοποιήθηκε, παρά τις όποιες δυσκολίες κανονικά, αφού όμως είχε προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια κατοίκων και παραγωγών.

Οι κάτοικοι όπως επεσήμαναν με δηλώσεις τους στην “Π” είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν κάθε δικαίωμα τους, τονίζοντας πως ήδη έχουν αρχίσει διαδικασίες για την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, προκειμένου να “μπλοκάρει” η λειτουργία της λαϊκής της Δευτέρας. Όπως υποστηρίζουν παράλληλα, και ομάδα παραγωγών προτίθεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για διαφυγόντα κέρδη, με δεδομένο πως η λαϊκή χθες πραγματοποιήθηκε κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.Επιστολή

Επιστολή προς δήμο, νομαρχία, αλλά και όλους τους αρμόδιους φορείς κοινοποίησαν οι κάτοικοι της περιοχής των Καμινίων, έχοντας επισυνάψει περίπου 400 υπογραφές.

Τόσο στο κείμενο τους, όσο και στα λεγόμενα τους, οι κάτοικοι θεωρούν μη σύννομη τη λειτουργία της λαϊκής στα Καμίνια, με κύριο δεδομένο πως λειτουργεί κοντά σε δημόσια κτήρια και σχολεία. Παράλληλα οι κάτοικοι υποστηρίζουν πως η λαϊκή “κάνει κύκλους” γύρω από την πλατεία Αγίας Βαρβάρας για περίπου 35 χρόνια, ζητώντας την πλήρη απομάκρυνση της από την περιοχή.

Ζητήματα ασφάλειας και πολιτικής προστασίας θέτουν ακόμα οι κάτοικοι, υποστηρίζοντας πως σε περίπτωση που προκύψει ζήτημα σεισμού, ή ανάγκη μετακίνησης προσώπων την ώρα που η λαϊκή λειτουργεί, θα προκληθεί χάος.

“Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι η λαϊκή των Καμινίων λειτουργεί από το 1983 κάνοντας απλώς κύκλους γύρω από την πλατεία Αγίας Βαρβάρας” αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση των κατοίκων, όπου παράλληλα τονίζονται τα εξής:

“Για το λόγο αυτό ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας ώστε να γίνει νέα χωροθέτηση στα δύο σημεία που έχουμε προτείνει (Μάχης Κρήτης από πρατήριο BP έως παλιά γέφυρα Λίντο – Προαύλιο χώρο Παγκρήτιου Σταδίου) ή όπου αλλού αποφασιστεί.

Επίσης σας ενημερώνουμε ότι την Δευτέρα 9 – 11 και κάθε Δευτέρα δεν θα επιτρέψουμε να στηθούν πάγκοι από τους εμπόρους και παραγωγούς γιʼ αυτό σας παρακαλούμε να αναστείλετε την λειτουργία της λαϊκής”.Νομαρχία

Καθʼ όλα νόμιμες υποστηρίζει ο αρμόδιος αντινομάρχης κ. Αλέκος Ξωμεριτάκης πως είναι όλες οι διαδικασίες έγκρισης και χωροθέτησης της λαϊκής στην περιοχή.

Ο κ. Ξωμεριτάκης υποστηρίζει με δηλώσεις του στην “Π” πως σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες διατάξεις και μετά από απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής η μετακίνηση της λαϊκής έπρεπε να πραγματοποιηθεί, οπότε δεν μπορούσε να ληφθεί άλλη αναβολή.

Σε σχέση με το ζήτημα του σχολείου που λειτουργεί στην περιοχή, ο αρμόδιος αντινομάρχης υποστηρίζει πως δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα, ωστόσο υπάρχει η ευαισθησία από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση το πρόβλημα να επιλυθεί.

“Σε πρώτη φάση αφαιρέσαμε κάποιες θέσεις μπροστά από το σχολείο, σχεδιάζοντας την απομάκρυνση της λαϊκής από αυτό” αναφέρει ο κ. Ξωμεριτάκης, προσθέτοντας:

“Ζητήσαμε ένα εύλογο χρονικό διάστημα δύο μηνών, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες και μέσα σʼ αυτό το διάστημα θα υπάρξει λύση. Η ευαισθησία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είναι μεγάλη στο συγκεκριμένο ζήτημα, ωστόσο οι διαδικασίες δεν μπορούν να δρομολογηθούν αυτόματα”.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του ότι παραγωγοί έστησαν πάγκους μπροστά από το σχολείο, σε μη προβλεπόμενους χώρους, ο κ. Ξωμεριτάκης υπογράμμισε:

“Ήταν η πρώτη φορά λειτουργίας της λαϊκής και δημιουργήθηκε σχετική αναστάτωση. Από την επόμενη φορά ωστόσο, όλα τα ζητήματα θα έχουν επιλυθεί. Διαφορετικά θα επιβληθεί ο νόμος και θα τηρηθεί κάθε νόμιμη διαδικασία”.Δήμος

“Η νομοθεσία έχει τηρηθεί σε όλα τα επίπεδα στο ακέραιο” τονίζει από την πλευρά του ο αρμόδιος από το δήμο για το θέμα κ. Γρηγόρης Μακαρώνας.

Και ο κ. Μακαρώνας αναφέρει πως έχουν δρομολογηθεί όλες οι διαδικασίες για πλήρη απομάκρυνση της λαϊκής μπροστά από τις σχολικές αίθουσες, επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν είναι δυνατόν η διαδικασία να υλοποιηθεί άμεσα.

Ο κ. Μακαρώνας παράλληλα υποστηρίζει πως απέναντι στα χρονίζοντα θέματα των λαϊκών αγορών, πρέπει να θεσμοθετηθεί μια κανονιστική διάταξη, η οποία βρίσκεται στη φάση επεξεργασίας.

Αναφερόμενος στις προτάσεις μετεγκατάστασης της λαϊκής από πλευράς κατοίκων, ο κ. Μακαρώνας τονίζει:

“Οι προτάσεις κατατίθενται και εγκρίνονται από θεσμοθετημένη επιτροπή.

Σε σχέση με την κατάθεση πρότασης από πλευράς κατοίκων, θα γίνει η διαβούλευση κι εφόσον τα αρμόδια όργανα την κρίνουν εφικτή κι υλοποιήσιμη, μπορούμε να την εξετάσουμε. Αυτό που χρειάζεται να γίνει άμεσα ωστόσο, είναι η αλλαγή του νομικού πλαισίου. Διότι αυτή τη στιγμή η εμπλοκή πολλών υπηρεσιών δημιουργεί προβλήματα ταχύτητας στην εξέλιξη των διαδικασιών και συντονισμού”.