Του Δημ. Σουλιωτάκη

Η κρίση που σοβεί εδώ και πολλά χρόνια στον ΟΦΗ - όπως και σε σχεδόν όλες τις ομάδες της χώρας - είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογή των καπιταλιστικών νόμων της ζούγκλας και στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι τυχαίο. Είναι η φυσιολογική εξέλιξη του συστήματος που καθιερώθηκε το 1979 για την ενίσχυση ακόμα περισσότερο των ισχυρών, και την χειραγώγηση των συνειδήσεων. Ορισμένες φορές είναι και τεχνητή, που στόχο έχει είτε να αδυνατίσει ακόμη περισσότερο το αντίπαλο σωματείο( ) ή να αναζητηθεί ο νέος "σωτήρας" της ομάδας( ), και να «γλυτώσει» ο προηγούμενος, ενώ το σύστημα θα παραμένει αλώβητο.

Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά το ξαναμοίρασμα του ελέγχου του χώρου του ποδοσφαίρου, σύμφωνα με τους νέους πολιτικούς και οικονομικούς συσχετισμούς.

Σε κάθε περίπτωση, η κρίση στο χώρο του ποδοσφαίρου κάθε φορά μεταφέρει τεράστια κέρδη στις ισχυρότερες ομάδες, που αναπόφευκτα η συσσώρευση κεφαλαίων τις έχει καταστήσει μητρικές, ενώ τις αδύναμες που δεν παίζουν πλέον το ρόλο τους τις συνθλίβει τις κάνει δορυφόρους, ή και τις διαλύει. Εξασφαλίζει ακόμα τεράστια δημοσιότητα και κέρδη στους εκάστοτε «επενδυτές-προέδρους» που από άσημοι «παράγοντες» μετατρέπονται σε «διάσημα» πρόσωπα της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής. Αυτή είναι η εξέλιξη του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου. Και βέβαια το φαινόμενο θα επαναλαμβάνεται και η μία κρίση θα διαδέχεται την άλλη.

Ειδικό ρόλο σε όλα αυτά παίζει πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, και βέβαια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ, που βοηθούν με την πολιτική τους την ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση.

Ο... κατάλληλος άνθρωπος που θα "σώσει" τη χειμαζόμενη ομάδα σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχει την έγκριση του κατεστημένου που θα δεχτεί να του "ανοίξει χώρο". Γιατί εδώ διαπλέκονται τα οικονομικά με τα πολιτικά συμφέροντα και ο έλεγχος ιστορικών σωματείων αποτελεί στόχο και πολιτικών συμφερόντων. Πολλοί απ' αυτούς τους "σωτήρες" αποδείχτηκε ότι ήταν "αχυράνθρωποι" άλλων ισχυρών κέντρων που πρακτόρευαν τα συμφέροντα ή των ισχυρών ΠΑΕ ή της εκάστοτε κυβέρνησης ή και οικονομικών κύκλων που χρησιμοποιούν την ομάδα σαν όχημα για να προωθήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια. Και βέβαια το κόστος όλων αυτών μεταφέρετε κάθε φορά στις πλάτες του λαού. ( )

Οι φίλοι του ΟΦΗ δεν πρέπει να αποδεχτούν τους όρους του ανελέητου ανταγωνισμού, γιατί αυτοί οι όροι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η δική τους ομάδα να υποστεί τις συνέπειες αυτού του "παιχνιδιού" που οι κανόνες του λένε ότι πάντα κερδίζει ο οικονομικά ισχυρότερος και ο διαπλεκόμενος. Οι φίλοι του ΟΦΗ πρέπει να καταλάβουν ότι το εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο και ο εμπορευματοποιημένος αθλητισμός προϋποθέτουν τη συρρίκνωση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, δηλαδή το θάνατο της χαράς του παιχνιδιού.

Στη θέση του παιχνιδιού οι εταιρίες και οι «μεγαλοπαράγοντες» έχουν σκοπιμότητες, στήνουν "παράγκες" για το κέρδος, οι παράγοντες μιλάνε μόνο για μπίζνες, και μαζί με αυτούς οι εκάστοτε κυβερνώντες για την πολιτική και ιδεολογική χειραγώγηση χιλιάδων οπαδών. Οι φίλοι του ΟΦΗ πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΩΤΗΡΕΣ! Αυτό που θα σώσει το ποδόσφαιρο (και μαζί και τον ΟΦΗ), είναι η επανατοποθέτησή του σε άλλη βάση, μακριά από τους μεγαλοκαρχαρίες και το βρώμικο κατεστημένο.

Για να γίνει αυτό χρειάζονται βαθιές κοινωνικοπολιτικές αλλαγές, οι οποίες προϋποθέτουν λαϊκό κίνημα, που θα διεκδικεί αθλητισμό για όλους, αθλητισμό - μέσο ψυχαγωγίας, αθλητισμό - παιχνίδι, με ίσους όρους και κρατική ενίσχυση όλων των ερασιτεχνικών σωματείων.

Ένα τέτοιο κίνημα χρειαζόμαστε σήμερα, και σε αυτό μπορούμε κι εμείς να δώσουμε τις δυνάμεις μας.

Παραπομπές:

(i) Ένας από εκείνους που «κόπτονται» σήμερα για το «καλό» του ΟΦΗ είναι και ο κ. Ν. Τζώρτζογλου γνωστός «μεγαλοπαράγοντας» του ΕΡΓΟΤΕΛΗ, φίλος του πρώην Προέδρου της ΕΠΟ και φίλος του κ. Σ. Κόκκαλη και του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ.

(ii) Βλέπε κατά καιρούς Παπακαλιάτης, Μαχλάς, Κουράκης, κ.λ.π.

( iii) Με την υπαγωγή ορισμένων ΠΑΕ στο άρθρο 44 του Ν 1892/90 και τις εκάστοτε ρυθμίσεις χρεών τους από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, υπολογίζεται ότι χαρίστηκαν στους «μεγαλοπαράγοντες», αντί να πάνε φυλακή, πάνω από 500 εκ Euro, και τα οποία πλήρωσε ο Ελληνικός λαός μέσω της φορολογίας.