«Αστερούσια- ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ» είναι ο τίτλος του λευκώματος του Σάββα Πετράκη που εξέδωσε ο Δήμος Αστερουσίων. Το βιβλίο που περιλαμβάνει και δύο ένθετα cd, θα διατίθεται σε κεντρικά βιβλιοπωλεία του Ηρακλείου από την ερχόμενη Πέμπτη, 30 Ιουλίου.

Πρόκειται για έναν καλαίσθητο τόμο, το εξώφυλλο του οποίου κοσμεί πίνακας της ζωγράφου Ρουμπίνας Σαρελάκου. Το περιεχόμενο της έκδοσης αντιπροσωπεύει τη μουσική καταγραφή που πραγματοποίησε ο Σάββας Πετράκης στην περιοχή των Ανατολικών Αστερουσίων από το 1999.

Προλογίζοντας το βιβλίο, ο Δήμαρχος Αστερουσίων Βασίλης Σκουλάς αναφέρει: «... Στη σημερινή πραγματικότητα, μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες σύγχυσης και αμηχανίας που γεννά η βαθμιαία εξαφάνιση της ιδιαιτερότητας των χαρακτηριστικών κάθε λαού, ο επαναπροσδιορισμός της πολιτιστικής ταυτότητας των τοπικών κοινωνιών θα πρέπει να είναι πρωταρχικό μέλημά τους περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Ο τομέας του λαϊκού πολιτισμού θα πρέπει επίσης να είναι μια βασική πηγή άντλησης ιδεών και ήθους για να καθορίσουμε τις ζητούμενες πολιτιστικές μας δράσεις και συμπεριφορές. Ο Δήμος Αστερουσίων, υιοθετώντας αυτές τις αντιλήψεις από την πρώτη στιγμή της συστάσεώς του, έμπρακτα συνέβαλε με ουσιαστικό τρόπο στο να καταγραφεί και να αναδειχθεί ο μουσικός πολιτισμός των κατοίκων της περιοχής του. Αυτόν το σημαντικό στόχο έρχεται να υπηρετήσει η παρούσα έκδοση του λευκώματος “ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΑ –ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ” με τους δύο ένθετους μουσικούς δίσκους. Το έργο αυτό, αποτέλεσμα μακρόχρονης δημιουργικής ενασχόλησης του φίλου των Αστερουσίων Σάββα Πετράκη, ο οποίος και πραγματοποίησε συνολικά μια ευρύτερη μουσική καταγραφή, θεωρούμε ότι συμβάλλει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο στην υλοποίηση γενικότερα των οραμάτων μας για το λαϊκό πολιτισμό της περιοχής του δήμου μας...».