Της Αννας Κωνσταντουλάκη

Ακριβότερη έως και 31%, συγκριτικά με αντίστοιχα συγκροτήματα στην Τουρκία και την Αίγυπτο, θα είναι τον Ιούλιο τα 5στερα ξενοδοχεία στην Κρήτη που αντιμετωπίζουν σοβαρότατη κρίση, αφού η μέση πληρότητά τους δεν φθάνει ούτε το 50% αν και πέρυσι ξεπερνούσε το -80%.

Ωστόσο πολλά από αυτά, παρά την κρίση, δεν μειώνουν τις τιμές τους. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία του Holidaychek, αναφορικά με την σύγκριση πακέτων από τη Γερμανία προς διάφορους ελληνικούς και ξένους προορισμούς.

Τα πακέτα αφορούν σε 7 διανυκτερεύσεις, σε ξενοδοχεία 5 και 4 αστέρων τον Ιούλιο, είτε μόνο με πρωινό, είτε all inclusive.

Οπως είπε στην “Π” ο Αλέξανδρος Σωμαράς, γενικός γραμματέας του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων, ο συγκριτικός πίνακας αφορά σε τιμές αυτής της εβδομάδας, οι οποίες διαμορφώνονται με βάση την προσφορά και τη ζήτηση, αν το ξενοδοχείο βρίσκεται εντός ή εκτός ευρωζώνης, το κόστος αεροδρομίου για τους τουρ οπερέιτορς κλπ.

Ο κ. Σωμαράς σχολίασε: “Υπάρχουν όμως ιδιαιτερότητες π.χ. όταν βλέπουμε -58,6%, δηλαδή φθηνότερη η Κρήτη από Μαγιόρκα. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα δωμάτια 5* all in στη Μαγιόρκα ενώ με ΗΒ τιμή είναι μόνο 12,8% ακριβότερη η Μαγιόρκα από Κρήτη γιατί έχει αρκετά ξενοδοχεία με ΗΒ (και ελάχιστα με all in). Βλέπουμε όμως ότι τα 5% all in Κρήτης είναι 30,7% και 29,8% ακριβότερα από Τουρκία και Αίγυπτο αντίστοιχα (λόγω χαμηλού κόστους εργατικού προσωπικού κυρίως).

Ο ίδιος είπε ότι τον Ιούνιο από το αεροδρόμιο Ηρακλείου οι αφίξεις με πτήσεις τσάρτερ μειώθηκαν έως 15%.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του, τα 5στερα ξενοδοχεία στην Κρήτη, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τις πληρότητες, αφού δεν ξεπερνούν το 50%.

Υπογράμμισε ακόμη, ότι στα ξενοδοχεία 4 αστέρων all inclusive, η πληρότητα είναι της τάξης του 80%, όμως γίνονται προσφορές εως το -25% της τιμής τους.

“Ποτέ άλλοτε, δεν είχαμε τέτοια πτώση”, σχολίασε, προσθέτοντας ότι πολλοί ξενοδόχοι, βλέποντας τα άδεια κρεβάτια, πουλάνε “όσο-όσο”.

Φέτος, πακέτα διαμορφώνονται στα 400-500 ευρώ, ενώ πέρυσι η τιμή τους έφθανε τα 700 ευρώ το άτομο.