Η πιο σοβαρή υπόθεση αφορά στη φονική ενέδρα που έγινε στις 5 Νοεμβρίου 2007 με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του ειδικού φρουρού Στάθη Λαζαρίδη. Οι επτά φυσικοί αυτουργοί-ο ένας θα δικαστεί από το Δικαστήριο Ανηλίκων Ρεθύμνου καθώς ήταν ανήλικος τότε-και ο ηθικός αυτουργός κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά και των 49 αστυνομικών που συμμετείχαν στην επιχείρηση. Τα όσα αναφέρονται στο βούλευμα για την επίμαχη ημέρα είναι αποκαλυπτικά της …σφαγής που κόντεψε να συμβεί. Αναφέρεται επίσης ότι δεν ταυτοποιήθηκαν όλοι όσοι συμμετείχαν στην ενέδρα και σήμερα κάποιοι εκτελεστές κυκλοφορούν ελεύθεροι. Για τους φυσικούς αυτουργούς αναφέρει: «έχοντας αποφασίσει να εκτελέσουν το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συρροή, κατέλαβαν καίριες θέσεις στις πρώτες οικίες του χωριού προς την πλευρά του Σπηλαίου Σφενδόνη και του κέντρου διασκεδάσεως «Ρίζες».Όταν τα πρώτα αυτοκίνητα της αυτοκινητοπομπής της αστυνομικής δυνάμεως έφθασαν σε απόσταση 180 μέτρων από τις πρώτες οικίες, σε ευθεία γραμμή, πυροβόλησαν επανειλημμένα κατά της αστυνομικής δύναμης με πολεμικά τουφέκια, με πρόθεση θανατώσεως των 49 αστυνομικών και της δικαστικής λειτουργού, τελούντες σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Όπως αναφέρεται: «επιχείρησαν να επιφέρουν το θάνατο τους, ο θάνατος όμως δεν επήλθε, όχι με δική τους βούληση αλλά από εξωτερικά εμπόδια». Σύμφωνα με το βούλευμα οι δράστες πυροβολούσαν στο ψαχνό.

«Από τον καταιγισμό των πυροβολισμών που έπεσαν εναντίον των αστυνομικών, σοβαρότερα τραυματίστηκε ο Στάθης Λαζαρίδης, ενώ ελαφρύτερα τραυματίστηκαν οι συνάδελφοι του Χρήστος Τσανακτσίδης και Θεόδωρος Γώγος.

Όπως αποκαλύπτεται ο Στάθης Λαζαρίδης επέβαινε μαζί με δύο ακόμα συναδέλφους του στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο ΕΑ 21937. Οι Τσανακτσίδης και Γώγος επέβαιναν μαζί με τρεις ακόμα συναδέλφους στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο ΕΑ 20654. Είναι προφανές ότι θα μπορούσαν να είχε τραυματιστεί και το υπόλοιπο πλήρωμα, ενώ σε άλλο υπηρεσιακό αυτοκίνητο με αριθμό κυκλοφορίας ΕΑ 24249 οι τέσσερις αστυφύλακες που επέβαιναν είχαν τύχη βουνό, αφού σύμφωνα με το βούλευμα «βολίδα σφηνώθηκε στην οπίσθια δεξιά θύρα».