Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Όλοι οι Κρητικοί δικαστές θα εξαιρεθούν σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές από την εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης των Ζωνιανών που σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες τοποθετείται χρονικά μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Η μετατόπιση του χρόνου εκδίκασης-αρχικώς είχε γίνει λόγος για τέλη Μαρτίου-φέρεται να προέκυψε και σε συνεννόηση με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Όπως όλα δείχνουν ως καταλληλότερος χώρος για τη δίκη φέρεται να προκρίνεται η ειδική αίθουσα του Αρείου Πάγου, όπου είχε εκδικαστεί και η υπόθεση του ναυαγίου του «Σάμινα». Η εν λόγω αίθουσα είναι η μεγαλύτερη που υπάρχει για την εκδίκαση μιας τέτοιας υποθέσεως, ενώ φέρεται να παρέχεται ασφάλεια και ως προς την υποδομή των κρατητηρίων που διαθέτει στο υπόγειο. Όπως έχει γράψει η «Π» η επιλογή του χώρου έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» ακόμα και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που διαρκούσης της ακροαματικής διαδικασίας θέλει να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την ασφάλεια και την τάξη αλλά και ενδεχόμενα απρόοπτα. Νομικοί κύκλοι πάντως εκφράζουν την απορία τους για τις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που υπάρχει τέτοιος προβληματισμός στις ανώτατες βαθμίδες δικαιοσύνης για την εκδίκαση μιας υπόθεσης, η οποία κατά γενική ομολογία, παρουσιάζει αρκετές ιδιαιτερότητες. Οι κατηγορούμενοι είναι περίπου 50, οι μάρτυρες ξεπερνούν κατά πολύ τους 500, ενώ περισσότεροι από 20 είναι οι δικηγόροι. Η εκδίκαση της υπόθεσης προκαλεί εξαιρετικό προβληματισμό και στη φυσική και πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας. Τα μέτρα ασφαλείας απαιτούν έναν πολύ μεγάλο αριθμό δυνάμεων, την ώρα που η αστυνομία καλείται να αντιμετωπίσει άλλα μεγάλα σοβαρά «μέτωπα», με κυρίαρχο αυτό της τρομοκρατίας.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πειραιά-αυτό είναι το αρμόδιο δικαστήριο, ανεξάρτητα από τον τόπο εκδίκασης - θα καθίσουν δεκάδες κατηγορούμενοι που εμπλέκονται στις οχτώ δικογραφίες που περιλαμβάνει το ογκώδες παραπεμπτικό βούλευμα για την πολύκροτη υπόθεση. Συνολικά οι κατηγορούμενοι υπερβαίνουν τους 50, ωστόσο κάποιοι ενέχονται σε δύο και τρεις υποθέσεις. Η εμπλοκή ορισμένων εξ αυτών προέκυψε στη διάρκεια της ανάκρισης από τον ειδικό εφέτη ανακριτή που ανέλαβε τη διερεύνηση όλων των υποθέσεων συνολικά και οι κατηγορίες που τους αποδίδονται αφορά κυρίως αυτήν της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Υπάρχουν ωστόσο και περιπτώσεις προφυλάκισης ατόμων σε βάρος των οποίων υπήρξαν επιβαρυντικές συμπληρωματικές καταθέσεις ενώ η υπόθεση βρισκόταν στα χέρια του ειδικού εφέτη ανακριτή.