Η κορυφαία ηθοποιός Αλέκα Παΐζη,άφησε την τελευταία της πνοή χθες τα ξημερώματα. Η μεγάλη πρωταγωνίστρια του θεάτρου έφυγε πλήρης ημερών, σε ηλικία 90 ετών.

Γεννημένη στην Κρήτη το 1919, φοίτησε στο Εθνικό Θέατρο με συμμαθήτρια τη Μελίνα Μερκούρη. Από το 1942, που πρωτοανέβηκε στο θεατρικό σανίδι ερμηνεύοντας τη Σουζάνα στη «Βεντάλια» του Γκολντόνι, στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Mέχρι σήμερα, για περισσότερα δηλαδή από 60 χρόνια, υπηρέτησε τη θεατρική τέχνη ερμηνεύοντας κορυφαίους ρόλους.

Το 1946 συγκρότησε θίασο με το Δήμο Σταρένιο και τον Τίτο Βανδή που υπήρξε και σύζυγός της. Το 1963 προσελήφθη ως βασικό στέλεχος στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος όπου παρέμεινε μέχρι το 1966, ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους.

Μετά την κήρυξη της δικτατορίας τον Απρίλιο του 1967, έφυγε στο εξωτερικό. Επιστρέφοντας μετά τη Μεταπολίτευση στην Ελλάδα, συνεργάστηκε με το Λαϊκό Πειραματικό Θέατρο του Λεωνίδα Τριβιζά, με τον Μάνο Κατράκη, με το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, και πάλι, με το Απλό Θέατρο κ.α.

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1957, στην ταινία του Φρ. Ηλιάδη «Μπαρμπα-Γιάννης ο κανατάς». Έπαιξε επίσης στις ταινίες «Ο Μιμίκος και η Μαίρη» του Γρηγόριου Ξενόπουλου, «Το παιδί του δρόμου» του Τ. Αλιφέρη, «Συνοικία το όνειρο» του Α. Αλεξανδράκη κ.α.

Κατά τη διάρκεια της απουσίας της στο εξωτερικό εργάστηκε στον ιταλικό κινηματογράφο με τους σκηνοθέτες Πέτρι, Σαλβατόρι, Ρίτσι, Αντζελι κ.α Εμφανίστηκε και στην τηλεόραση, ερμηνεύοντας το ρόλο της Χρυσοστόμης στους «Πανθέους» του Βασίλη Γεωργιάδη.

Η τελευταία παράσταση στην οποία πρωταγωνίστησε ήταν «Οι Ιστορίες από το Δάσος της Βιέννης» στο Εθνικό Θέατρο, ενώ από τις 29 Μαρτίου θα κρατούσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη «Σονάτα του Σεληνόφωτος», όπου θα μετουσίωνε σκηνικά τον ποιητικό στοχασμό του Γιάννη Ρίτσου.

Η κηδεία της θα γίνει σήμερα στις 3 μ.μ. από το Β' Νεκροταφείο.

Ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο της Αλέκας Παΐζη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα η Τέχνη έχασε μια χαρισματική και ασυμβίβαστη προσωπικότητα. Η Αλέκα Παΐζη υπηρέτησε το θέατρο με αφοσίωση, ποιότητα και αγάπη. Στους οικείους της εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

"Η Αλέκα Παΐζη τίμησε την τέχνη, τίμησε και το λαϊκό κίνημα. Αυτές οι δύο αξεχώριστες όψεις χαρακτηρίζουν ολόκληρη την πορεία της. Ευαίσθητη σε όλα και σταθερή απέναντι στην κρατική καταστολή, αλύγιστη στις διώξεις που υπέστη από το αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις του. Οι νεότερες γενιές του καλλιτεχνικού κόσμου έχουν πολλά να διδαχθούν από τη διαδρομή της Αλέκας Παΐζη", αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

"Η Αλέκα Παϊζη, η σπουδαία ελληνίδα ηθοποιός, η συνεπής μέχρι το τέλος αγωνίστρια της Αριστεράς έφυγε από τη ζωή. Η τέχνη και η Αριστερά είναι από σήμερα φτωχότερες", σημειώνει ο ΣΥΝ.