Οι ταραχές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα μετά το θάνατο του 15χρονου από τα πυρά αστυνομικού την περασμένη εβδομάδα θα στοιχίσει 1,2 δις ευρώ περίπου διαφυγούσες πωλήσεις στις εταιρείες λιανικής πώλησης σ' όλην την Ελλάδα, είπε ο επικεφαλής του ΣΕΛΠΕ χθες στο Reuters.

Εκατοντάδες καταστήματα υπέστησαν ζημιές ή καταστραφήκαν ολοσχερώς κατά την διάρκεια των βίαιων επεισοδίων, τα οποία κατάφεραν ισχυρό πλήγμα στο καταναλωτικό κλίμα και επιδείνωσαν την κατάσταση στο ήδη επιβαρυμένο από την παγκόσμια οικονομική κρίση κλάδο λιανικής.

«Εμείς υπολογίζουμε ότι από την ημέρα που ξεκίνησε αυτή η αναταραχή μέχρι τότε που θα λήξει, και υπολογίζουμε ότι θα κρατήσει άλλες 7 μέρες, όλη αυτή η ιστορία σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, μπορεί να κοστίσει σε απώλειες τζίρου ποσό που μπορεί να φτάσει και το 1,5 δις ευρώ», είπε ο Θεόδωρος Βάρδας, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), στο Reuters.

«Σε αυτό βάλτε το ΦΠΑ που θα χάσει το Δημόσιο, 20%, και τα υπόλοιπα 1,2 δις ευρώ θα χάσουν οι έμποροι από τον τζίρο τους σε όλες τις πόλεις», πρόσθεσε.

Ο κ. Βάρδας είπε ότι η αγοραστική κίνηση στο κέντρο της Αθήνας έχει υποχωρήσει σημαντικά, ενώ οι πωλήσεις στα καταστήματα γύρω από το κέντρο έχουν σημειώσει μείωση 50%.

«Υπάρχει γενικότερος φόβος. Στο φόβο που υπήρχε της οικονομικής κρίσης και της αβεβαιότητας, προστίθεται και ο ειδικός φόβος εδώ στην Ελλάδα με αυτές τις ταραχές που γίνονται» τόνισε.

Ωστόσο ελπίδα ότι το κλίμα στην αγορά θα βελτιωθεί ενόψει Χριστουγέννων εκφράζουν οι λιανέμποροι, ενώ ανάκαμψη στις πωλήσεις αναμένουν και στις εκπτώσεις του Ιανουαρίου.

«Ο κόσμος, έχουμε την αίσθηση ότι στις εκπτώσεις θα ψωνίσει. Με τις εκπτώσεις θα τονωθεί η αγορά», είπε ο κ. Βάρδας, ο οποίος, βλέπει ανάκαμψη του κλάδου μετά το πρώτο εξάμηνο του 2009.