Νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι παγιώνεται η άνοδος του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ αλλά και οι προτιμήσεις υπέρ του Παπανδρέου αλλά το οριστικό αποτέλεσμα θα φανεί από τις τακτικές μετρήσεις του Νοεμβρίου.

Σε δύο ποσοστιαίες μονάδες καταγράφεται το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ στην εκτίμηση της ψήφου (34,5% έναντι 32,5% της Ν.Δ. , σε έρευνα της εταιρείας VPRC, που δημοσιεύεται στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

Παράλληλα, επιβεβαιώνεται η υποχώρηση του δικομματισμού (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. φτάνουν μαζί το 67%), ενώ καταγράφονται δύο νέα στοιχεία σε σχέση με γκάλοπ της ίδιας εταιρείας τον Ιούνιο: Το ΠΑΣΟΚ κρίνεται ικανότερο της Ν.Δ. στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και ο Γ. Παπανδρέου καταλληλότερος ηγέτης απ' τον Κ. Καραμανλή.

Ο βαθμός συσπείρωσης της «γαλάζιας» εκλογικής βάσης καταγράφεται στο 57%, ενώ οι διαρροές ψηφοφόρων της Ν.Δ. είναι σημαντικές προς το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τον ΛΑΟΣ, αλλά και προς τους Οικολόγους-Πράσινους.

Ακρίβεια-οικονομική κρίση και φτώχεια είναι τα δύο σημαντικότερα προβλήματα της χώρας σε ισοδύναμα ποσοστά του 35%.

Τώρα τα κόμματα περιμένουν με αγωνία τις τακτικές μετρήσεις που διενεργούνται από το Νοέμβριο ως το τέλος του έτους. Απʼ αυτές θα προκύψει εάν οι τάσεις που κατεγράφησαν στις, εσπευσμένες, έρευνες που έγιναν στα μέσα Σεπτεμβρίου θα επιβεβαιωθούν. Ή αν το πολιτικό εκκρεμές θα επιστρέψει –δημοσκοπικώς τουλάχιστον- στην προ του θέρους περίοδο. Οπως σημειώνει στον ΕΤ.Κ προβεβλημένο στέλεχος εταιρείας ερευνών, τα νέα ευρήματα θα αποτυπώνουν πιο αξιόπιστα τις διαθέσεις της κοινής γνώμης και θα προσφέρονται για ασφαλέστερα συμπεράσματα ως προς τη φορά των πολιτικών εξελίξεων.

Οι πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι η πολιτική κατάσταση είναι ρευστή και μπορεί να επηρεαστεί ακόμη και από τυχαία γεγονότα, γιʼ αυτό δεν διακινδυνεύουν προβλέψεις. Εχοντας υπόψη τους αυτές τις εκτιμήσεις, στελέχη από τα μεγάλα κόμματα πυκνώνουν τη συνεργασία τους με επαγγελματίες του πολιτικού μάρκετινγκ για προβάλουν δραστηριότητες που θα επηρεάσουν την κοινή γνώμη και θα αποτυπωθούν θετικά στις προσεχείς δημοσκοπήσεις.

Οι πληροφορίες και από τα δύο στρατόπεδα αναφέρουν ότι στο επόμενο διάστημα οι παρουσίες του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου στο προσκήνιο θα πυκνώνουν, με σκοπό να ενισχυθεί το προφίλ τους εν όψει των νέων μετρήσεων. Ανάλογες δραστηριότητες σχεδιάζονται και στα επιτελεία των μικρότερων κόμματων. Εκ παραλλήλου, παρατηρούνται ήδη στο παρασκήνιο επαφές, ιδίως από την κυβερνητική πλευρά, με παράγοντες των Μέσων Ενημέρωσης για να εξασφαλίσουν καλύτερη προβολή της δραστηριότητάς τους.

Εξάλλου σύμφωνα με έρευνα της Public Issue για την «Καθημερινή», ο κ. Καραμανλής διατηρεί στον τομέα της «ηγετικότητας» προβάδισμα, 45%, έναντι του κ. Παπανδρέου, 18%. Ομως, η κοινή γνώμη σε ποσοστό 84% δηλώνει παράλληλα ότι έχει αισθανθεί θυμό μαζί του, ενώ στο αντίστοιχο ερώτημα το ποσοστό για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ φθάνει το 60%.

Επίσης, το «ηθικό πλεονέκτημα» που σταθερά διατηρούσε ο πρωθυπουργός από το 2004, πλέον εμφανίζεται να υποχωρεί. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα ποιος είναι σε θέση να αντιμετωπίσει καλύτερα το πρόβλημα της διαφθοράς, ο κ. Παπανδρέου υπερτερεί με 34% έναντι 21% του πρωθυπουργού. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτιμάται πως βρίσκεται πιο κοντά στον κόσμο και κατανοεί τα προβλήματα των πολιτών.

Στο ερώτημα ποιο είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των κ. Καραμανλή και Παπανδρέου, η απάντηση της κοινής γνώμης είναι το «όνομα»: για τον πρωθυπουργό τούτο θεωρεί το 36% των ερωτηθέντων και για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το 47%.

Τέλος, σε δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», και στο ερώτημα «να παραιτηθεί ή όχι ο Θ. Ρουσόπουλος» το 62,3% των ερωτηθέντων απαντά Ναι, το 27,1% απαντά Όχι και το 10,6% αποκρίνεται «δεν ξέρω/δεν απαντώ».Το ΠΑΣΟΚ"Πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρεις είναι φανερό ότι παρά τις φοβέρες, ο κ. Καραμανλής δεν κατάφερε να λύσει τα εσωκομματικά του προβλήματα", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

" Αυτό όμως, λίγο ενδιαφέρει την Ελληνική κοινωνία. Τους πολίτες ενδιαφέρει ότι ο πρωθυπουργός είναι πλέον αδύναμος. Ότι από ό,τι φαίνεται ούτε θέλει, ούτε μπορεί να λύσει τα δικά τους", πρόσθεσε.