Μετά την πρεμιέρα τι; Ποιές προσδοκίες μπορεί να έχει ο ΟΦΗ στο πρωτάθλημα που μόλις άρχισε, έχοντας ξεκινήσει με το αριστερό, γνωρίζοντας την ήττα από τον ΠΑΟΚ; Ποιές (μπορεί να) είναι οι βλέψεις του και οι προοπτικές του στην αδυσώπητη “μάχη” της Superleague;

Απάντηση στα ερωτήματα αυτά θα ήμασταν σε θέση να δώσουμε αν είχαμε την μαγική δύναμη να “διαβάσουμε” κάποια γυάλινη σφαίρα. Από τη στιγμή που δεν διαθέτουμε την μαντική ικανότητα το μόνο που έχουμε (υποχρέωση) να κάνουμε είναι σταθμίζοντας κάποια δεδομένα να οδηγηθούμε σε ορισμένα συμπεράσματα που με την σειρά τους μπορούν να παραπέμψουν σε εκτιμήσεις για την πορεία του ΟΦΗ στο 50ο πρωτάθλημα της Αʼ Εθνικής. Οι οιωνοί δεν είναι καλοί και γιʼ αυτό δεν ευθύνεται μόνο η ήττα από τον ΠΑΟΚ. Ο σχεδιασμός έγινε μάλλον στο πόδι χωρίς κανένα πλάνο, με συνέπεια να μην γίνουν οι μεταγραφές που θα ενίσχυαν την ομάδα σε σημαντικό βαθμό. Οι προτεραιότητες άλλαξαν κατά το δοκούν (ο ΟΦΗ π.χ. ξεκίνησε για να αποκτήσει ένα 10άρι το οποίο βρήκε στο πρόσωπο του Χόρβατ) αλλά μια τέτοια μεταγραφή ποτέ δεν έγινε, ενώ αποκτήθηκαν παίκτες που στην πλειοψηφία τους δεν είναι σε θέση να προσφέρουν είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω απειρίας, είτε λόγω περιορισμένων δυνατοτήτων από τώρα στην ομάδα.

Ο ΟΦΗ όπως σχεδόν κάθε χρόνο την τελευταία οκταετία ξεκινά χωρίς ξεκάθαρο στόχο. Να πει δηλαδή ότι “θέλω το ΟΥΕΦΑ ή μια καλή πορεία ή να αποφύγω τον υποβιβασμό”. Δεν υπάρχει ούτε στόχος, ούτε ενιαία γραμμή, αφού κατά καιρούς άλλα λέει η διοίκηση, άλλα ο προπονητής και άλλα οι ποδοσφαιριστές.

Και δεν τίθεται στόχος και ενιαία γραμμή προφανώς διότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της ομάδας. Οταν γνωρίζεις ποιος είσαι και ποιες είναι οι δυνάμεις σου, τότε μπορείς να θέσεις έναν συγκεκριμένο στόχο. Οταν όμως όλα λειτουργούν πρόχειρα, όταν όλα γίνονται την τελευταία στιγμή όπως κάθε καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια, τότε σαφώς και “κρατάς μικρό καλάθι” και πηγαίνεις “στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα”.

Τι (δεν) έκανε φέτος ο OΦΗ; Ολιγώρησε χαρακτηριστικά στο μεταγραφικό παζάρι, άφησε τον χρόνο να κυλήσει εις βάρος του χωρίς να ενισχύσει το ρόστερ του και περίμενε ως μάννα εξ ουρανού τις αποδεσμεύσεις του Παναθηναϊκού για να ολοκληρώσει τις κινήσεις του. Απέκτησε τους Ορος, Ερέρα, Βενέτη αλλά και τους Σεντλίνσκι, Πέσιτς, Καποράλε, Μανούσο και στο παρα πέντε των μεταγραφών τους Εντόι, Δημούτσο και Μαλαρτζ. Ομως τόσο επικοινωνιακά όσο και αγωνιστικά, βγήκε χαμένος αφού από τη μια δεν απέκτησε τους παίκτες που εξ αρχής ήθελε και από την άλλη έχασε και τον κορυφαίο παίκτη της περσινής περιόδου.

Αγωνιστικά, δεν μπορεί να εγγυηθεί κάποιος ότι ο ΟΦΗ θα είναι καλύτερος από πέρυσι. Στη θέση του τερματοφύλακα έχασε, αμυντικά (η χειρότερη του γραμμή) έμεινε ίδιος με μοναδική προσθήκη τον Βενέτη, στο κέντρο μοναδικό νέο πρόσωπο ο Δημούτσος και επιθετικά παρουσιάζεται το ίδιο αναιμικός όπως και πέρυσι, έχοντας χάσει και σε ποιότητα αφού Ντρούλιτς και Νουαφόρ (έστω κι αν ο πρώτος πέρυσι δεν βοήθησε καθόλου) υπερτερούν σε ποιότητα των Εντόι και Ορος.

Ο ΟΦΗ βγήκε ζημιωμένος και στο θέμα του προπονητή αν και ακόμα είναι νωρίς για να βγάζουμε ασφαλή συμπεράσματα. Ωστόσο ο Φράντεσικ Στράκα δείχνει ότι δεν έχει μάθει ακόμα την ομάδα του με ό,τι αυτό συνεπάγεται και ο ΟΦΗ δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει. Ο ΟΦΗ φέτος αναμένεται να έχει μια ακόμη δύσκολη χρονιά. Δεν “κομίζουμε γλαύκα εις Αθήνας” μʼ αυτή την διαπίστωση. Είναι κάτι που προκύπτει από τις πρώτες ενδείξεις αγωνιστικές και μη.

Το αποτέλεσμα της πρεμιέρας σε συνδυασμό με το “καυτό” πρόγραμμα που ακολουθεί δημιουργούν μια ανασφάλεια στην ομάδα, η οποία θα πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό της για να αντεπεξέλθει στις δύσκολες υποχρεώσεις της και με τα αποτελέσματά της να βάλει υποθήκη για μια καλύτερη πορεία. Αν καταφέρει και ξεπεράσει τις συμπληγάδες (Ηρακλή και Πανιώνιο εκτός, Ολυμπιακό εντός και Λάρισα εκτός) με τις λιγότερες απώλειες θα μπορέσει να ξεπεράσει-εν μέρει-και την κρίση την οποία διέρχεται. Αν όχι, τότε ο κόσμος του ΟΦΗ θα πρέπει και πάλι να “οπλιστεί” με υπομονή και κουράγιο, διότι άλλη μια δύσκολη χρονιά θα δοκιμάσει τις αντοχές τις δικές του αλλά και της ομάδας...