Του Θάνου Περβολαράκη

“Σφαγή” για ένα διορισμό και παράνομες μεθοδεύσεις στις προσλήψεις προσωπικού που έγιναν στο δήμο Γόρτυνας στο πλαίσιο του προγράμματος «βοήθεια στο σπίτι» αποκαλύπτει βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηρακλείου με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη ο δήμαρχος Γόρτυνας, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης δήμου (ΔΑΤΕΓ) , ένας τοπικός σύμβουλος αλλά και μία υποψήφια για το διαγωνισμό.

Η υπόθεση ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια όταν μία εκ των υποψηφίων για τις τέσσερις θέσεις εργασίας προσέφυγε στο ΑΣΕΠ, υποστηρίζοντας ότι κακώς δεν επελέγη η ίδια, αλλά κάποια άλλη που δεν πληρούσε τα προσόντα. H έρευνα του ΑΣΕΠ τη δικαίωσε φυσικά όπως ήταν αναμενόμενο.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού απευθύνθηκε στο Δήμο Γόρτυνας και ζήτησε επανειλημμένα να αλλάξει ο πίνακας κατάταξης, κάτι το οποίο όχι μόνο δεν έγινε, αλλά αντιθέτως οι κατηγορούμενοι- σύμφωνα πάντα με το βούλευμα- με διάφορες μεθοδεύσεις, επιχείρησαν να ακυρώσουν έγγραφα, τα οποία τεκμηρίωναν τα προσόντα της κυρίας που δεν επελέγη και τα οποία κατά το ΑΣΕΠ, ήταν σύμφωνα με την προκήρυξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, το βούλευμα διαβιβάστηκε στους κατηγορουμένους, πριν από μερικές εβδομάδες ανάβοντας «φωτιές» στο Δήμο.

Όπως αναφέρεται στο βούλευμα, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Γόρτυνας προκήρυξε διαγωνισμό για την κάλυψη τεσσάρων θέσεων που αφορούσαν στην πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη παροδικών αναγκών των υπηρεσιών για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Στην προκήρυξη αναφέρονταν τα τυπικά προσόντα πρόσληψης. Μία από τις υποχρεώσεις των υποψηφίων ήταν να έχει συμπληρώσει ο υποψήφιος για τη θέση τέσσερις συνεχείς μήνες ανεργίας.

Η γυναίκα που δεν προσελήφθη, αλλά δικαιώθηκε από το ΑΣΕΠ όπως και αρκετοί άλλοι, κατέθεσε αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό.

Στις 31 Ιουλίου 2003 έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και ανακοινώθηκε ο πίνακας κατάταξης των υποψηφίων. Όπως προέκυψε τότε, πρώτη κατετάγη μία υποψήφια συγκεντρώνοντας 1696 μονάδες, η οποία προσελήφθη στη συγκεκριμένη θέση. Η εγκαλούσα προς μεγάλη της έκπληξη είδε στον πίνακα ότι κατετάγη τελευταία συγκεντρώνοντας μόλις 288 μονάδες. Με αυτή τη σειρά κατάταξης, όπως ήταν φυσικό δεν προσελήφθη.

Υπέβαλε όμως ένσταση στο ΑΣΕΠ στην οποία ανέφερε ότι από τον έλεγχο των δικαιολογητικών της προσληφθείσας προκύπτει ότι εσφαλμένα προσμετρήθηκαν σε αυτήν 1305 μονάδες από το κριτήριο της ανεργίας. Κι αυτό γιατί η βεβαίωση που προσκόμισε στον ΟΑΕΔ δείχνει ότι εγγράφηκε άνεργη στις 19 Ιουνίου 2003 , άρα από το χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων (23/6/2003) δεν συμπλήρωνε τους τέσσερις συνεχείς μήνες ανεργίας που απαιτούνται για να θεωρηθεί ένας υποψήφιος ως άνεργος, σύμφωνα με το νόμο. Με αυτή την εξέλιξη, το σύνολο των μονάδων που συγκέντρωνε η πρώτη υποψήφια, έπεφτε κατά πολύ και έφτασε στις 456 μονάδες.

Ο έλεγχος όμως στα δικαιολογητικά της γυναίκας που δεν διορίστηκε, αλλά δικαιώθηκε από το ΑΣΕΠ προχώρησε και έδειξε ότι η συγκεκριμένη πληροί τα ειδικά τυπικά προσόντα πρόσληψης, ενώ εσφαλμένα από το κριτήριο της ανεργίας της έχουν προσμετρηθεί μηδέν μονάδες. Παράλληλα ο έλεγχος έδειξε ότι από τη σχετική βεβαίωση του ΟΑΕΔ και την κάρτα ανεργίας που η ίδια προσκόμισε αποδεικνύεται ότι ήταν άνεργη για 11 συνεχείς μήνες, στους οποίους αναλογούν 1350 μονάδες.

Προσθέτοντας τις μονάδες που έπρεπε να προσμετρηθούν στην εγκαλούσα η τελική της βαθμολογία ήταν 1698 μονάδες και βάσει αυτής έπρεπε να καταταγεί πρώτη στον πίνακα κατάταξης υποψηφίων και να προσληφθεί στη θέση που είχε προκηρυχθεί.

Το ΑΣΕΠ ζήτησε από τον πρόεδρο της ΔΑΤΕΓ να προχωρήσει άμεσα σε ανασύνταξη του πίνακα κατάταξης- επιλογής. Προέκυψε επίσης ότι ο πρόεδρος της ΔΑΤΕΓ έλαβε υπόψη του βεβαίωση του τοπικού συμβουλίου δημοτικού συμβουλίου της περιοχής στην οποία αναφερόταν ότι η εγκαλούσα ασκούσε το επάγγελμα της κομμώτριας και συνεπώς δεν ήταν άνεργη. Σύμφωνα με το βούλευμα, δεν θα έπρεπε να λάβει υπόψη του τη βεβαίωση αυτή, αφενός μεν διότι «αυτή δεν είναι δημόσιο έγγραφο, αφού ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου δεν αντιπροσωπεύει σε καμία περίπτωση τη δημοτική ή κάποια άλλη αρχή, δεν έχει αρμοδιότητα προς έκδοση τέτοιων βεβαιώσεων, αφετέρου δε διότι το περιεχόμενό της ήταν ψευδές, αφού η εγκαλούσα δεν άσκησε ποτέ το επάγγελμα της κομμώτριας και γιατί κατατέθηκε ένα μήνα μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δικαιολογητικών της από τους υποψήφιους».

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2003 το ΑΣΕΠ κάλεσε και πάλι τον πρόεδρο της ΔΑΤΕΓ να προχωρήσει άμεσα στην ανασύνταξη του πίνακα κατάταξης – επιλογής υποψηφίων. Ο πρόεδρος της Επιχείρησης δεν το έκανε και η υποψήφια που είχε διορισθεί συνέχισε να εργάζεται κανονικά μέχρι τις 10 Νοεμβρίου του ίδιου έτους.



Καταθέσεις



Όπως αναφέρεται στο βούλευμα, από τις καταθέσεις μαρτύρων προκύπτει ότι ο δήμαρχος Γόρτυνας Μιχάλης Δαριβιανάκης και ο συγκεκριμένος πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου παρότρυναν τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης να «προχωρήσει στις παραπάνω ενέργειες και οι οποίες ήταν παράνομες».

Σύμφωνα με το βούλευμα, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου των Γκαγκαλών «τον παρότρυνε όχι μόνο με λόγια, αλλά και με έργα, αφού συνέταξε και του έδωσε τη βεβαίωση, την οποία δεν είχε δικαίωμα και αρμοδιότητα να συντάξει και που ήταν ψευδής στο περιεχόμενό της».

Ο δικηγόρος της γυναίκας που αν και συγκέντρωνε τη μεγαλύτερη βαθμολογία δε διορίστηκε, ζήτησε μετά από εντολή του εισαγγελέα από τον πρόεδρο της ΔΑΤΕΓ να του «χορηγηθούν αντίγραφα της ψευδούς βεβαίωσης». Αν και προσκόμισε την εισαγγελική εντολή, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης αρνήθηκε να την εκτελέσει και δεν έδωσε τα έγγραφα που του ζητήθηκαν, ισχυριζόμενος ότι αυτή την εντολή του είχε δώσει ο δήμαρχος Γόρτυνας.

Ακολούθως, ο δήμαρχος με έγγραφό του προς τον ΟΑΕΔ κάλεσε, όπως αναφέρεται στο βούλευμα, τον Οργανισμό να ανακαλέσει την κάρτα ανεργίας της εγκαλούσας διότι όπως αναφερόταν στο έγγραφο, κακώς εκδόθηκε , αφού αυτή δεν ήταν άνεργη, μιας και ασκούσε το επάγγελμα της κομμώτριας.

Μάλιστα, για να ενισχύσει τους ισχυρισμούς του, προσκόμισε και υπεύθυνες δηλώσεις κατοίκων της περιοχής στις οποίες αναφέρεται ότι η εγκαλούσα ασκούσε το επάγγελμα της κομμώτριας στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Γκαγκαλών.

Ακόμη, μία από τις υποψήφιες για τη θέση, στις 29 Σεπτεμβρίου 2003 με αίτηση που υπέβαλε στον ΟΑΕΔ ζήτησε να λάβει έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ότι η κάρτα ανεργίας της γυναίκας με τη μεγαλύτερη βαθμολογία ανακλήθηκε, ισχυριζόμενη ενώπιον των υπαλλήλων του ΟΑΕΔ ότι η εγκαλούσα τους εξαπάτησε και πέτυχε την έκδοση της κάρτας, δεδομένου ότι εργάζεται ως κομμώτρια στο Δ.Δ Γκαγκαλών και άρα δεν ήταν άνεργη, κάτι το οποίο δεν ισχύει.

Κατηγορίες

Σύμφωνα με το βούλευμα παραπέμπονται να δικαστούν από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων οι προαναφερόμενοι με τις εξής κατηγορίες: Ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης για παράβαση καθήκοντος κατʼ εξακολούθηση και απείθεια. Ο δήμαρχος Γόρτυνας και ο πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου του δημοτικού διαμερίσματος για ηθική αυτουργία στα δύο αδικήματα και μία υποψήφια του διαγωνισμού για συκοφαντική δυσφήμηση.