Ρεπορτάζ Θάνος Περβολαράκης - Γιάννης Ζωράκης

Το έκανε και πάλι το … θαύμα της η Ολυμπιακή Αεροπορία. Αυτή τη φορά «θύματά» της ήταν Έλληνες και αλλοδαποί που προτίμησαν να ταξιδέψουν με αεροσκάφος της εταιρείας από το Ηράκλειο για την Αθήνα, αλλά παρέμειναν για ώρες στο «Νίκος Καζαντζάκης», λόγω βλάβης που παρουσιάστηκε στο αεροπλάνο το οποίο θα τους μετέφερε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα Σπάτα.

Η αναστάτωση που δημιουργήθηκε χθες στον ΚΑΗΚ δεν είχε προηγούμενο, αφού οι επιβάτες της πτήσης 502 για Αθήνα, δικαιολογημένα ζητούσαν να δοθεί λύση στο πρόβλημά τους και να ναυλωθεί άμεσα άλλο αεροσκάφος για τη γρήγορη μεταφορά τους στην Αθήνα .

Ανάμεσά στους ταλαιπωρημένους επιβάτες ήταν τα μέλη δύο οικογενειών από την Αλβανία, τα οποία έπρεπε να βρίσκονται στα Σπάτα πριν τη μία το μεσημέρι, προκειμένου να αναχωρήσουν αεροπορικώς και πάλι για την πατρίδα τους και τα Τίρανα, όπου έπρεπε να παραστούν σε κηδεία συγγενή τους. Στην Αθήνα έπρεπε όμως να βρίσκεται στην ώρα του και ένας Ηρακλειώτης, ο οποίος επρόκειτο να ταξιδέψει χθες το μεσημέρι για Λονδίνο, προκειμένου να συναντηθεί με το γιατρό που θα του έκανε εγχείρηση καρδιάς.

Εκπρόσωποι της Ολυμπιακής όπως κατήγγειλαν οι επιβάτες τους ενημέρωσαν αρκετά καθυστερημένα ότι υπάρχει πρόβλημα στο αεροσκάφος και ότι θα πρέπει να περιμένουν αρκετές ώρες μέχρι να φτάσει στο Ηράκλειο το επόμενο αεροπλάνο που θα τους μετέφερε στην πρωτεύουσα.

Η «προβληματική» πτήση 502 της Ολυμπιακής έφτασε στο «Νίκος Καζαντζάκης» λίγα λεπτά πριν τις 10 το πρωί και η προγραμματισμένη αναχώρηση ήταν στις 10.30 π.μ. Στο αεροσκάφος όμως παρουσιάστηκε κάποια βλάβη στο άνοιγμα της διασωστικής τσουλήθρας. Εξαιτίας αυτού του προβλήματος έπρεπε να έρθουν στο Ηράκλειο ανταλλακτικά με άλλο αεροσκάφος της εταιρίας για την αποκατάσταση της βλάβης. Το αεροπλάνο με τα ανταλλακτικά επρόκειτο να έρθει χθες το μεσημέρι.Oι επιβάτεςΑνάστατη ήταν μερίδα επιβατών χθες, που επρόκειτο να μεταβούν στην Αθήνα με την πτήση 502.

Η αναστάτωση προκλήθηκε, διότι εξαιτίας του τεχνικού προβλήματος στο αεροσκάφος, δύο οικογένειες Αλβανών υπηκόων και ένας Ηρακλειώτης, ήταν μοιραίο να χάσουν τις ανταποκρίσεις των πτήσεων τους για Αλβανία και Λονδίνο αντίστοιχα.

Τραγική σύμπτωση αποτέλεσε το γεγονός ότι οι οικογένειες των υπηκόων από την Αλβανία, ήταν υποχρεωτικό να μεταβούν στη χώρα τους, για να παραστούν σε κηδεία συγγενών τους πρώτου βαθμού.

Παρά την αναστάτωση τους, οι επιβάτες κατανόησαν το πρόβλημα στο αεροσκάφος και την ευγένεια του προσωπικού στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντάκης», δεν μπορούσαν να κατανοήσουν ωστόσο την πολιτική της εταιρίας, η οποία τους ενημέρωσε καθυστερημένα και δεν φρόντισε για την άμεση μετάβαση στον προορισμό τους.

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος της Ολυμπιακής στο Ηράκλειο, δεν θέλησε να πραγματοποιήσει καμία δήλωση, καθώς όπως υπογράμμισε, δεσμεύεται από την κεντρική διοίκηση της εταιρίας.

Τεχνικοί του αεροδρομίου ωστόσο, κάνουν λόγο για εντελώς φυσιολογική φθορά στο αεροσκάφος, για συμπτώσεις που προέκυψαν από την αναγκαιότητα ανθρώπων να πάρουν πτήσεις με ανταπόκριση και για πάγια πολιτική ασφάλειας της εταιρίας.