Του Κ. Μπογδανίδη
Κέρδη και ζημίες μετρούν στο ΠΑΣΟΚ μετά την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου του κόμματος. Η μαχητικότητα, η δυναμική και οι 7 νέοι υποψήφιοι έχουν προκαλέσει ικανοποίηση στη μεγάλη μερίδα των οπαδών του ΠΑΣΟΚ, αλλά στον αντίποδα υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις εμφανείς αδυναμίες που υπάρχουν σε σχέση με την κάλυψη γεωγραφικών χώρων και κοινωνικών ομάδων. Μεγάλο είναι το κενό που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ και στη διείσδυση σε άλλους πολιτικούς χώρους σε σύγκριση με τα ψηφοδέλτια που συγκροτήθηκαν από το 1996 και μετά.
Φυσικά το…ταμείο θα γίνει από το ΠΑΣΟΚ την 17η Σεπτεμβρίου και αφού έχουν βγει τα τελικά αποτελέσματα. Αλλά εκ του ασφαλούς μπορούν σήμερα να εξαχθούν ορισμένα συμπεράσματα. Το πρόδηλο είναι ότι οι 4 εν ενεργεία βουλευτές λόγω μηχανισμού, αναγνωρισιμότητας και βραχείας προεκλογικής αναμέτρησης έχουν τον πρώτο λόγο. Οι υπόλοιποι 7 υποψήφιοι του κόμματος αν και είναι δυναμικά και συγκροτημένα στελέχη, με κοινωνική αναφορά θα πρέπει να δώσουν μεγάλη μάχη για να πλασαριστούν σε μια από τις εκλόγιμες θέσεις(οι οποίες λιγοστεύουν δραματικά εάν δεν είναι πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ). Οι κ.Κεγκέρογλου, Σκουλάς, Στρατάκης και Φραγκιαδουλάκης και με τη δουλειά που έχουν κάνει μπορούν βάσιμα να ελπίζουν ότι θα έχουν σοβαρές πιθανότητες να επανεκλεγούν.
Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι παρά το πολύ καλό ψηφοδέλτιο που συγκροτήθηκε δεν καλύφθηκαν τα κενά που άφησαν οι κ.Ματζαπετάκης και Βρέντζος και φυσικά η κ. Σχοιναράκη.
“Όι κ.Ματζαπετάκης και Βρέντζος μπήκαν στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και ήταν ολοφάνερο ότι έφερναν ψήφους στην παράταξη κυρίως από την Κεντροδεξιά. Επηρέασαν ψηφοφόρους που παραδοσιακά ψήφιζαν ΝΔ και αυτό ήταν ένα σημαντικό ποσοστό” λέει στην “Π” στέλεχος που παρακολουθεί χρόνια τα εκλογικά.
Αυτό το κενό προσπάθησαν να καλύψουν κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ προτείνοντας την είσοδο της κ.Πετρακογιώργη στο ψηφοδέλτιο καθώς και του αντιδημάρχου κ. Μαμουλάκη. Τελικά μόνο η κ.Πετρακογιώργη συμπεριελήφθη στο ψηφοδέλτιο, αλλά από μόνη της δεν μπορεί να ικανοποιήσει την ανάγκη διείσδυσης σε άλλους χώρους. Η ίδια επελέγη για να καλύψει και την Μεσαρά, από όπου έλκει την καταγωγή της αλλά εκεί εκδηλώθηκαν ήδη γκρίνιες για το γεγονός της απουσίας του Μεσαρίτη Τίτου Ταγαράκη. Το όνομα του πρώην προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου ήταν εξ εκείνων που ακούστηκαν εντόνως για το ψηφοδέλτιο και την κάλυψη της Μεσαράς .
“Κανένας δεν κατάλαβε πώς και γιατί έμεινε εκτός ψηφοδελτίου ο Τίτος” λένε στο ΠΑΣΟΚ και στην Μεσαρά υπάρχει κλίμα δυσαρέσκειας.
Η αλήθεια είναι ότι από τότε που έφυγε η κ. Σχοιναράκη και σήμερα ο κ. Ματζαπετάκης η Μεσαρά έμεινε με τον κ.Φραγκιαδουλάκη ο οποίος προσπαθεί να καλύψει ολόκληρη την περιοχή μόνος του. Κι όμως στην Μεσαρά πιστεύουν ότι ʽσηκώνειʼ η περιοχή 2 και 3 υποψηφίους!
“Δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς είναι δυνατόν το Μαλεβύζι να έχει δύο υποψηφίους που είναι μικρότερη περιοχή ή παλιότερα οι Ανωγειανής καταγωγής να είναι τρεις στο ψηφοδέλτιο και εμείς να μην έχουμε 2-3” λέει παλιός δημοτικός παράγων της περιοχής.
Στο ΠΑΣΟΚ έχουν όμως κι άλλους προβληματισμούς. Θεωρούν ότι μένει ακάλυπτο ένα τμήμα του λεγόμενου αστικού Ηρακλείου και φυσικά ο αγροτικός χώρος.
“δέν έχουμε μετά από καιρό ένα στέλεχος από τον αγροτικό χώρο ή τέλος πάντων να μιλά τη γλώσσα των αγροτών όπως πολύ σωστά έκανε η ΝΔ με τον Πρίαμος Ιερωνυμάκη” είπε στην “Π” μέλος της Νομαρχιακής.
Η αλήθεια είναι ότι στο ΠΑΣΟΚ το έψαξαν το θέμα. Προσπάθησαν να βρουν λύση. Προσέτρεξαν μέχρι και στον Γιώργη Στειακάκη(Βράχος) αν και ήξεραν εδώ και χρόνια ότι δεν θέλει να έχει σχέση με τις βουλευτικές εκλογές. Παρά τις υψηλές πιέσεις ο Γιώργος Στειακάκης είπε σθεναρά όχι λέγοντας ότι “εχει το μέτρο”. Σε κάθε περίπτωση στο ΠΑΣΟΚ αισιοδοξούν ότι τα πράγματα θα οδηγηθούν σε νικηφόρο πορεία από την δυναμική που έχει το ΠΑΣΟΚ και το ίδιο το ψηφοδέλτιό του.
“Βλέπουμε ότι οι υποψήφιοί μας είναι βασικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ότι παίρνουν ψήφους από την δεξαμενή χωρίς να φέρνουν κάτι μεγάλο από άλλους χώρους. Αλλά η δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλη και μεγαλώνει ακόμη περισσότερο” λένε στο ΠΑΣΟΚ.

