1. Τι είναι η οστεομυελίτιδα, πώς προκαλείται και σε ποιους τύπους διακρίνεται;
Η οστεομυελίτιδα είναι μία λοίμωξη των οστών (Εικόνες 1 και 2) που αρκετά συχνά ταλαιπωρεί τους ασθενείς αλλά και τους ιατρούς τους. Προσβάλλει περίπου 2 : 10.000 άτομα και εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση και καταστροφή του οστού.
Μπορεί να προκληθεί από μία ποικιλία μικροοργανισμών : βακτήρια με πιο συνήθη το Σταφυλόκοκκο και το Στρεπτόκοκκο, μυκοβακτηρίδια και μύκητες.
Διακρίνεται σε διάφορους τύπους ανάλογα με το εάν εμφανίζεται μετά από τραύμα, χειρουργική επέμβαση ή τοποθέτηση προσθετικής άρθρωσης, ως αποτέλεσμα κυκλοφορικών διαταραχών σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, ή λόγω αιματογενούς διασποράς των μικροβίων από μία άλλη μακρινή εστία.
Η οξεία οστεομυελίτιδα τυπικά επιδεινώνεται σε ημέρες ή εβδομάδες και ανταποκρίνεται στη χορήγηση αντιβιοτικών, ενώ η χρόνια διαδράμει σε διάστημα ημερών ή και ετών, απαιτεί δε συμπληρωματικά και χειρουργική αντιμετώπιση.
2. Ποιοι κινδυνεύουν να πάθουν οστεομυελίτιδα;
Η οστεομυελίτιδα προσβάλλει άνδρες και γυναίκες με μία συχνότητα 2:1, ενώ ηλικιακά παρουσιάζει μία διφασική κατανομή καθώς η οξεία αιματογενής προσβάλλει κυρίως παιδιά, η οφειλόμενη σε τραύμα ή κατά συνέχεια ιστού εφήβους και ενήλικες, ενώ η σπονδυλική οστεομυελίτιδα είναι πιο συχνή σε άτομα μεγαλύτερα των 45 ετών.
Αυξημένο κίνδυνο προσβολής παρουσιάζουν άτομα:
• με πρόσφατα κατάγματα οστών, προσθετικές αρθρώσεις ή ορθοπεδικές χειρουργικές επεμβάσεις,
• με σακχαρώδη διαβήτη, δρεπανοκυτταρική νόσο ή χρόνια νεφρική νόσο για την οποία υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση,
• με διαταραγμένη ανοσία, όπως χημειοθεραπευόμενοι ή πάσχοντες από AIDS,
• ηλικιωμένα με έλκη κατακλίσεως, με μόνιμους καθετήρες κύστεως ή κεντρικούς φλεβικούς καθετήρες,
• με προηγούμενο ιστορικό οστεομυελίτιδας και οι χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών.
3. Ποια είναι τα συμπτώματα της οστεομυελίτιδας;
Τα συμπτώματα της οξείας οστεομυελίτιδας, που συνήθως παρουσιάζεται στα παιδιά, μπορεί να είναι τοπικά όπως ερυθρότητα, θερμότητα, οίδημα, πόνος ή και περιορισμό των κινήσεων (Εικόνα 3) αλλά και συστηματικά όπως εμπύρετο, κακουχία, διαταραχή του επιπέδου συνείδησης.
Η χρόνια οστεομυελίτιδα είναι νόσος κυρίως των ενηλίκων, συνοδεύεται από όμοια τοπικά συμπώματα αλλά και από χαμηλό πυρέτιο και χρόνια κακουχία. Η ανάπτυξη συριγγίου, η επιμονή της συμπτωματολογίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 10 ημερών ή οι υποτροπές στην ίδια περιοχή αποτελούν ενδείξεις χρόνιας λοίμωξης.
4. Πώς γίνεται η διάγνωση της οστεομυελίτιδας;
Αιματολογικός έλεγχος
Πέρα από τα προαναφερθέντα συμπτώματα και σημεία η ύπαρξη αυξημένων λευκών αιμοσφαιρίων, η αύξηση της ταχύτητας καθίζησης ενισχύουν την υποψία ύπαρξης οξείας οστεομυελίτιδας. Ωστόσο καμία από αυτές τις εξετάσεις δεν είναι ειδική καθώς σε χρόνια λοίμωξη δεν αποκλείεται τα λευκά αιμοσφαίρια να είναι φυσιολογικά, ενώ η ΤΚΕ (ταχύτητα καθίζησης) χρησιμεύει περισσότερο ως δείκτης παρακολούθησης παρά διάγνωσης.
Οι καλλιέργειες αίματος είναι μία εξέταση που στοχεύει στον εντοπισμό μικροβίων. Η ανάπτυξη βακτηρίων σε ειδικές συνθήκες επιτρέπει την αναγνώριση του εκάστοτε αιτιολογικού παράγοντα της λοίμωξης και τη χορήγηση των πλέον κατάλληλων και αποτελεσματικών αντιβιοτικών σκευασμάτων. Ωστόσο οι καλλιέργειες αίματος είναι θετικές μόνο στο 50% των περιπτώσεων.
Απεικονιστικές μέθοδοι
Η απλή ακτινογραφία είναι φθηνή εξέταση, μπορεί να θέσει τη διάγνωση ή να αποκλείσει άλλες οντότητες, αλλά δεν είναι ευαίσθητη καθώς για να γίνουν οι οστικές αλλοιώσεις εμφανείς σε αυτήν πρέπει να περάσουν 3-4 εβδομάδες. Στις 28 ημέρες ποσοστό 98% των ασθενών που θα υποβληθούν σε συμβατική ακτινογραφία θα έχουν παθολογικά ευρήματα.
Σε περίπτωση ισχυρής κλινικής υποψίας άλλες απεικονιστικές μέθοδοι όπως η Αξονική (CT) και η Μαγνητική (MRI) τομογραφία (Εικόνα 4) μπορούν να αναδείξουν αλλοιώσεις ακόμη και όταν η απλή ακτινογραφία είναι αρνητική.
Την ικανότητα αυτή έχει και το Σπινθηρογράφημα οστών, ήδη από τις πρώτες 2-3 ημέρες, και αυτό των τριών φάσεων με τεχνήτιο αποτελεί συχνά την πρώτη μέθοδο απεικόνισης. Ωστόσο αυξημένη πρόσληψη του ραδιοφαρμάκου παρατηρείται και σε διαβητικά πόδια, μετεγχειρητικά, μετατραυματικά και σε μη λοιμώδεις φλεγμονές.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η MRI υπερτερεί σε σχέση με τις υπόλοιπες μεθόδους σε επιλεγμένες ανατομικές περιοχές όπως η σπονδυλική στήλη και τα άκρα πόδια. Για τα διαβητικά έλκη δε η ΜRI αποτελεί την εξέταση εκλογής, ακόμη και όταν δεν υπάρχει εκτεθιμένο οστό ή ιδιαίτερα σημεία φλεγμονής, καθώς ακόμη και τότε η πιθανότητα οστεομυελίτιδας είναι πολύ μεγάλη.
Εξέταση εκλογής για την οριστική διάγνωση αποτελεί η οστική βιοψία είτε με βελόνα και λήψη δείγματος είτε χειρουργικά
5. Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της οστεομυελίτιδας;
Επί μη έγκαιρης και κατάλληλης αντιμετώπισης η οξεία οστεομυελίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε πολλές επιπλοκές, ιδίως όταν αναπτύσσεται μετά από οστικό τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση. Πιθανές επιπλοκές είναι:
• βακτηριαιμία με σοβαρή γενικευμένη νόσο,
• σχηματισμός αποστήματος και συριγγίου μεταξύ επιμολυσμένου οστού και δέρματος, (Εικόνα 5)
• αδυναμία πόρωσης τυχόν υποκείμενου κατάγματος και χαλάρωση των προσθετικών αρθρώσεων,
• συμπίεση των γειτονικών δομών,
• ανάγκη ακρωτηριασμού,
• συχνές υποτροπές ή εξέλιξη σε χρόνια οστεομυελίτιδα.
6. Πώς θεραπεύεται η οστεομυελίτιδα;
Στόχος της θεραπείας είναι η αναχαίτιση της λοίμωξης και η πρόληψη της ανάπτυξης χρονιότητας.
Στην οξεία οστεομυελίτιδα στα παιδιά και στη σπονδυλική προσβολή αυτό επιτυγχάνεται μόνο μέσω χορήγησης αντιβιοτικών, ενώ στις χρόνιες περιπτώσεις απαιτείται και χειρουργική θεραπεία.
Αντιμικροβιακή θεραπεία
Η χορήγηση αντιβιοτικών πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατό , η δόση δε και ο τύπος εξαρτώνται από την έκταση και τον τύπο των υπεύθυνων μικροοργανισμών. Η αρχική επιλογή είναι πιθανό να τροποποιηθεί μετά από τη λήψη των αποτελεσμάτων των καλλιεργειών ή της βιοψίας και η θεραπεία πρέπει να γίνει αρχικά ενδοφλέβια, μπορεί όμως να συνεχιστεί και από το στόμα.
Σε κάθε περίπτωση η διάρκεια είναι πολλές εβδομάδες, σε σπάνιες δε περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει για το υπόλοιπο της ζωής.
Χειρουργική θεραπεία συνίσταται σε :
• παροχέτευση αποστημάτων,
• απομάκρυνση νεκρωμένου οστού και πέριξ ιστών,
• αποκατάσταση της αιμάτωσης, με μεταμόσχευση οστού, μυών ή δέρματος από άλλο σημείο του σώματος,
• αφαίρεση προσθετικών υλικών,
• ακρωτηριασμό, επί μη ανταπόκρισης στις άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις.
Τελευταία λόγος γίνεται και για τη χορήγηση Υπερβαρικού οξυγόνου μέσω παραμονής σε θαλάμους υψηλής πίεσης. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η αύξηση της περιεκτικότητας οξυγόνου στο αίμα, η οποία πιστεύεται ότι μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις χρόνιας οστεομυελίτιδας ανθεκτικές στην κλασσική αντιμετώπιση. Ωστόσο όσον αφορά αυτό το θέμα απαιτείται περαιτέρω έρευνα.
7. Πώς μπορεί να προληφθεί η οξεία οστεομυελίτιδα;
Η αποφυγή τραυματισμών και η άμεση ιατρκή εξέταση σε περίπτωση επιδεινούμενου οστικού άλγους σε συνδυασμό με συμπτώματα και σημεία λοίμωξης, όπως ο πυρετός ή το ρίγος, ιδίως σε άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου αποτελεί την καλύτερη πρόληψη.
Ε. Μ.
Διαδικτυακοί τόποι για περισσότερες πληροφορίες

1. www.medlineplus.com
2. www.emedicine.com