Στην Ισπανία θα μεταφερθούν το επόμενο διάστημα τα συνεργεία του Γιάννη Σμαραγδή για την ταινία “Ελ Γκρέκο” μετά το τέλος των γυρισμάτων στην Κρήτη αφού και τα γυρίσματα στη Βενετία έκλεισαν με ιδιαίτερη επιτυχία.

Εκεί σʼ ένα από τα πολλά κανάλια και τα γραφικά σοκάκια της Βενετίας επιλέχθηκαν ως οι φυσικοί χώροι γυρίσματος, ενώ οι πρωταγωνιστές πλαισιωμένοι από φιγούρες Βενετσιάνων, με τα πλούσια σε χρώματα κοστούμια τους, που επιμελήθηκε η πολυβραβευμένη Ισπανίδα ενδυματολόγος Lala Huete (Belle Epoque,Όσκαρ 1992) έδωσαν ζωντάνια σε ένα τοπίο μουντό και ομιχλώδες. Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής κατάφερε με αυτόν τον τρόπο να αντικατοπτρίσει την διάθεση του μεγάλου Κρήτα ζωγράφου εκείνη την περίοδο, που με τύψεις έφυγε από την τότε σκλαβωμένη πατρίδα του την Κρήτη αφήνοντας πίσω τον πατέρα του και τον αδελφό του να μάχονται ενάντια στον τυραννικό βενετσιάνο διοικητή, τον δούκα ντα Ρίμι.

Στα γυρίσματα της Βενετίας ξαναβρίσκουμε τον πρωταγωνιστή Nick Ashdon ως εργαζόμενο στο εργαστήριο του μεγάλου ζωγράφου της εποχής Τισιάνο, που θα υποδυθεί ο μεγάλος κωμικός μας Σωτήρης Μουστάκας. Πιστά δίπλα του ο επιστήθιος φίλος του Νικολός, τον οποίο υποδύεται με μεγάλη ευαισθησία και καλλιτεχνική σοφία ο Λάκης Λαζόπουλος (ο Αρχάγγελος της ταινίας κατά Σμαραγδή). Στην Βενετία φυσικά συντροφεύει τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο η σαγηνευτική ευγενής Φραντσέσκα, σε έναν ρόλο που εκπλήσσει η Δήμητρα Ματσούκα. Ο Θοδωρής Ζουμπουλίδης υποδύεται τον Μανούσο, ο οποίος καταφθάνει στη Βενετία από την Κρήτη, αναζητώντας τον αγαπημένο του αδερφό, Γκρέκο.

Μια ευχάριστη έκπληξη ήταν ότι στα γυρίσματα παρευρέθηκε ο στενός φίλος του σκηνοθέτη, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων. Πήγε ως την Μπολόνια της Ιταλίας για υποθέσεις που αφορούσαν τα επερχόμενα Υακίνθεια και αποφάσισε να ταξιδέψει οδικώς ως την Βενετία για να συναντήσει τον σκηνοθέτη για να συμμεριστεί τις αγωνίες του.

Η οργάνωση των γυρισμάτων έγινε δυνατή με την πολύτιμη βοήθεια των Ιταλών Matteo Gottardis, Nicola Rosada και Nicola Catullo της εταιρείας παραγωγής MG Productions, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν συνδράμει για το γύρισμα της ταινίας “Ο Έμπορος της Βενετίας”, με τον Αλ Πατσίνο και τον Τζέρεμι Άιρονς. Οι ίδιοι βοήθησαν και στην εξεύρεση Ιταλών ηθοποιών που ενσάρκωσαν τους αριστοκράτες, τις αριστοκράτισσες και τους λιμενεργάτες της εποχής εκείνης, που “ζωγράφισαν” τους χώρους των γυρισμάτων με τα κοστούμια της Lala Huete.

Κι εκεί, όπως και στην Κρήτη, ήταν έντονη η θετική ενέργεια των ανθρώπων που συμμετείχαν καθʼ όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων.