Της Πέλλας Λασηθιωτάκη

Επιμένει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, προφανώς με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην καταβολή προς το παρόν μόλις του 50% των επιδοτήσεων και μόνο σε όσους παραγωγούς δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα μητρώα και δεν έχουν λάθη στα προσωπικά τους στοιχεία. Με χθεσινή γραπτή δήλωση του αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ένωσης Ηρακλείου Μανώλη Γαβαλά και υπηρεσιακά στελέχη της συνεταιριστικής οργάνωσης, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιάννης Καρατζόγλου καθιστά σαφές ότι προς το παρόν θα καταβληθεί μόνο η μισή επιδότηση, χωρίς όμως να δίνει συγκεκριμένες εξηγήσεις για το χρόνο καταβολής των υπόλοιπων χρημάτων. Για τους παραγωγούς που έχουν εκκρεμότητες, ο κ. Καρατζόγλου αναφέρει ότι ανάλογα με την πρόοδο των ελέγχων, θα πάρουν σταδιακά τις επιδοτήσεις τους.

Η γραπτή δήλωση του κ. Καρατζόγλου έγινε με αφορμή, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, των δημοσιευμάτων του τοπικού Τύπου στο Ηράκλειο. Ως γνωστό, η «Π» έχει ήδη δημοσιεύσει τις αντιδράσεις των προέδρων όλων των Ενώσεων του νομού Ηρακλείου, για τη καταβολή μόνο της μισής επιδότησης σε όσους παραγωγούς δεν έχουν προβλήματα και έχει αναδείξει τον κίνδυνο που υπάρχει να περάσουν χιλιάδες παραγωγοί της γιορτές χωρίς χρήματα.

Ο κ. Καρατζόγλου, απαντά στις αντιδράσεις των Ενώσεων, αναφέροντας ότι με τις κινήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Υπουργείου συμφωνεί η τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση της χώρας, η ΠΑΣΕΓΕΣ. Επισυνάπτει μάλιστα ένα από τα έγγραφα της ΠΑΣΕΓΕΣ που έχει στείλει στις Ενώσεις, ανάλογο με αυτό το οποίο χθες παρουσίασε η «Π».Η δήλωση ΚαρατζόγλουΑναλυτικά, στη δήλωση του ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιάννης Καρατζόγλου αναφέρει: “Ενόψει της έναρξης των πληρωμών της προκαταβολής ύψους 50% της ενιαίας ενίσχυσης με την καταβολή στον τραπεζικό λογαριασμό των παραγωγών από τα μέσα Νοεμβρίου 2006, διευκρινίζεται και η προκαταβολή αυτή θα καταβάλλεται στους παραγωγούς εκείνους οι οποίοι α) δεν περιλαμβάνονται στο δείγμα των επιτόπιων ελέγχων και β) στα στοιχεία της αίτησης ενεργοποίησης (αλφαριθμητικά και γεωγραφικά) όπως διαπιστώνεται από τους διενεργούμενους μηχανογραφικούς και άλλους ελέγχους, δεν εντοπίζεται πρόβλημα.

Παραγωγοί με εκκρεμότητες ή αποκλίσεις στα παραπάνω στοιχεία (όπως π.χ. έλλειψη των αντίστοιχων αγροτεμαχίων) δεν θα περιλαμβάνονται, στην αρχική φάση, στις καταστάσεις πληρωμής.

Ανάλογα με την πρόοδο της διευθέτησης από τις Ε.Α.Σ και τους παραγωγούς των εκκρεμοτήτων, καθώς και την πρόοδο των ελέγχων θα καταβάλλονται συμπληρωματικά οι προβλεπόμενες κοινοτικές ενισχύσεις στους υπόλοιπους δικαιούχους παραγωγούς, ώστε φέτος συντομότερα από κάθε άλλη χρονιά να εισπράξουν οι αγρότες τις επιδοτήσεις τους.

Είναι αυτονόητο ότι η διαδικασία αυτή είναι σύμφωνη με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία και τηρείται σε απόλυτη συνεργασία με την ΠΑΣΕΓΕΣ και τους Συνεταιρισμούς (επισυνάπτεται σχετικό έγγραφό της).

Είναι προφανές ότι στο πλαίσιο της διαφανούς και νόμιμης διαχείρισης δεν δικαιούνται επιδοτήσεις όσοι δεν έχουν τα αντίστοιχα αγροτεμάχια και προφανώς αυτοί δεν θα εισπράξουν επιδοτήσεις σε βάρος των άλλων αγροτών που έχουν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις.Προ εκπλήξεως θα βρεθούν πολλοί παραγωγοί…Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, πολλοί παραγωγοί οι οποίοι νομίζουν ότι είναι τυπικά εντάξει και περιμένουν να πάρουν κανονικά τις επιδοτήσεις τους, είναι πολύ πιθανό να βρεθούν προ εκπλήξεως. Για παράδειγμα είναι πολλοί οι δικαιούχοι που έχουν καλλιέργειες σε ίδιες γεωγραφικές ενότητες, με παραγωγούς που αντιμετωπίζουν εκκρεμότητες ως προς τις εκτάσεις των ιδιοκτησιών τους. Έστω κι αν δεν φταίνε, αν υπάρχουν υπερβάσεις στο σύνολο της γεωγραφικής ενότητας, οι παραγωγοί αυτοί προς το παρόν και όσο δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα, δεν θα πάρουν επιδοτήσεις, αδικία για την οποία δεν κάνει λόγο στη δήλωση του ο κ. Καρατζόγλου.

Επίσης δεν αναφέρεται (άλλωστε δεν είναι και ο αρμόδιος) στο «έγκλημα» όπως από πολλούς χαρακτηρίζεται, της μη διόρθωσης του ελαιοκομικού μητρώου. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε όλο το χρόνο στη διάθεση του να διορθώσει και να ενημερώσει με τα νέα στοιχεία των μεταβιβάσεων το ελαιοκομικό μητρώο, κάνει το οποίο δεν έκανε, με αποτέλεσμα «τη νύφη να πληρώνουν» τώρα οι ίδιοι οι παραγωγοί.Συνάντηση με ΓαβαλάΣτο μεταξύ, αναλυτικά στοιχεία για τη διαδικασία πληρωμής των επιδοτήσεων, τα είδη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και το πλήθος των δικαιούχων στους οποίους έχουν εντοπιστεί εκκρεμότητες αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Μανώλης Γαβαλάς. Χθες ο κ. Γαβαλάς πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιάννη Καρατζόγλου και τη διευθύντρια Τρισέγευνη Παπαβασιλείου, με τη συμμετοχή του υποδιευθυντή Επιδοτήσεων της Ένωσης Ηρακλείου Γιώργου Φραγκάκη και του υπεύθυνου της μηχανοργάνωσης Μανώλη Μηλιαράκη.

Οι αρμόδιοι του ΟΠΕΚΕΠΕ έδωσαν κάποιες κατευθύνσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα επεξεργαστούν τα αρχεία με τα στοιχεία των παραγωγών οι υπεύθυνοι της Ένωσης Ηρακλείου. Οι υπάλληλοι της Ένωσης μάλιστα εργάζονταν μέχρι αργά χθες τη νύκτα, για να εντοπίσουν τα λάθη, να κάνουν τις κατηγοριοποιήσεις για να προχωρήσει πιο γρήγορα η διαδικασία.

Σύμφωνα ωστόσο με όλες τις εκτιμήσεις, το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σύνθετο και κάθε μέρα οι υπάλληλοι των Ενώσεων διαπιστώνουν και νέα προβλήματα.