Του Θάνου Περβολαράκη

Την πρωτοφανή αυθαιρεσία καταγγέλλουν κάτοικοι αλλά και υπηρεσίες αλλά ο διάσημος εστιάτορας της Αθήνας ποιεί την νήσσαν!

Αυθαιρεσία από τον γνωστό επιχειρηματία Σπ. Μπαϊρακτάρη στην ευρύτερη περιοχή του Λέντα καταγγέλλουν στην «Π» οι κάτοικοι της περιοχής. Ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης έκτασης στην περιοχή έχει όπως λένε οι κάτοικοι του Λέντα μπαζώσει ένα ρυάκι δίπλα σε ιδιόκτητη έκταση, το οποίο έχει οικειοποιηθεί μετατρέποντας το σε οικόπεδο.

Η αυθαιρεσία αυτή έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα και ειδικά με τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις. Το νερό της βροχής μην μπορώντας να βρει διέξοδο λόγω του μπαζωμένου ακόμη και με ογκόλιθους ρέματος, ρέει απειλητικά στο μοναδικό δρομάκι που οδηγεί προς το αλιευτικό καταφύγιο στη Λούτρα, ένα έργο που γίνεται με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης οι αλιείς της περιοχής δεν μπορούν να προσεγγίσουν προς το αλιευτικό καταφύγιο ή ακόμα και αν μπορέσουν να φτάσουν εκεί εάν τύχει και βρέξει, τότε αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να παραμείνουν αποκλεισμένοι, αφού ο μοναδικός δρόμος δεν είναι προσπελάσιμος.

Αποκλεισμένη στο καταφύγιο έμεινε για ένα ολόκληρο βράδυ πριν μερικές ημέρες μία παρέα ψαράδων περιμένοντας να ξημερώσει για να έρθουν οι μπουλντόζες να καθαρίσουν το δρόμο που είχε μαζέψει με τη βροχή μπάζα, σκουπίδια κοκ και δεν ήταν δυνατόν να τον διασχίσουν οι ψαράδες με τα αυτοκίνητά τους.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του πρώην προέδρου της κοινότητας Μιαμού- Κρότου Λέντα και επαγγελματία αλιέα κ. Δ. Γρηγοράκη, το ρυάκι από το μπάζωμα έγινε οικόπεδο ιδιοκτησίας Μπαϊρακτάρη και ο δρόμος μετατράπηκε σε ρυάκι.

Οι εργασίες μπαζώματος ξεκίνησαν μάλιστα από πέρυσι το καλοκαίρι, όπως λέει ο ίδιος, όταν ο επιχειρηματίας αγόρασε τεράστιες εκτάσεις στην περιοχή για να τις εκμεταλλευτεί, δημιουργώντας καταλύματα.

«Δεν του έφταναν οι τεράστιες εκτάσεις που έχει, θέλησε να οικοπεδοποιήσει και το ρυάκι. Μετέφερε τεράστιους ογκόλιθους και μπάζα τα οποία έριχνε μέσα σε αυτό. Μόλις βρέξει και είναι έντονη η βροχόπτωση τότε όλα τα νερά συγκεντρώνονται στο δρόμο που οδηγεί προς το αλιευτικό καταφύγιο. Με την πρώτη έντονη νεροποντή ο δρόμος χάλασε και δεν μπορούμε να πάμε στα σκάφη μας».

Οι κάτοικοι της περιοχής είχαν εκφράσει εδώ και αρκετό καιρό τους φόβους τους για το τι πρόκειται να ακολουθήσει το χειμώνα. Βλέποντας, όπως λένε, τις εργασίες που γίνονται υποψιάζονταν πως στην πρώτη κακοκαιρία και με το ήδη μπαζωμένο ρυάκι, δεν θα μπορούν να κινηθούν προς το καταφύγιο.

Από πέρυσι οι αλιείς και οι κοινοτικοί σύμβουλοι είχαν καταγγείλει τις αυθαιρεσίες που γίνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες, όμως δεν έχει γίνει καμία ενέργεια, όπως λένε, για να δοθεί λύση.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές τους και την αλληλογραφία με τους αρμοδίους δεν έχει υπάρξει ενδιαφέρον.

Ακόμη και όταν ζητήθηκε από τον ίδιο τον επιχειρηματία να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί και να καθαρίσει το χώρο, εκείνος αδιαφόρησε, ενώ την ίδια αδιαφορία δείχνουν και οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του, αρχιτέκτονες, μελετητές κοκ που κατά καιρούς επισκέπτονται τη νότια Κρήτη.

Όπως λέει ο κ. Γρηγοράκης, ο επιχειρηματίας αν και είναι ενήμερος για το κακό που έχει προκαλέσει δεν κάνει καμία ενέργεια για να αποκαταστήσει τη ζημιά που ο ίδιος προκάλεσε στην περιοχή. «Όλη η έκταση στη Λούτρα όπου γίνεται το καταφύγιο ανήκει στον κ. Μπαϊρακτάρη . Ήρθε όμως σε συμφωνία με μία κατασκευαστική εταιρία και έστησαν στην έκτασή του ένα εργοτάξιο για λογαριασμό της εταιρίας. Μέσα στο νταμάρι που είχε ανοίξει η κατασκευαστική εταιρία πήγε με έναν φορτωτή κι ένα φορτηγό και μετέφεραν τα μπάζα στο ρέμα που είναι δυτικά της έκτασής του. Αυτή η κίνηση έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, χωρίς όμως να ενδιαφέρεται κανείς για την επίλυσή τους» λέει ο ίδιος στην “Π” καλώντας τους αρμόδιους από τη Νομαρχία να παρέμβουν τώρα πριν θρηνήσουμε θύματα.