Απάντηση στη σκληρή κριτική που δέχθηκε από τον Γ.Παπανδρέου για τη διαφθορά έδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ, που συνεδρίασε με θέμα τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση. «Εκπτώσεις δεν γίνονται, για κανέναν. Οι εποχές της ανοχής, οι εποχές της συγκάλυψης και της ατιμωρησίας έχουν περάσει», δήλωσε ο κ. Καραμανλής.
«Είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί προς κάθε κατεύθυνση» είπε ο πρωθυπουργός. «Είμαστε σε διαρκή και μετωπική σύγκρουση, με κάθε νοσηρό φαινόμενο. Πήραμε και πρόκειται να πάρουμε όσα πρόσθετα μέτρα χρειαστούν. Δεν χωράει στιγμή εφησυχασμού. Όπου διαπιστώνονται αποκλείσεις από τη νομιμότητα, όπου εντοπίζονται σκιές διαφθοράς, είμαστε και θα είμαστε σκληροί, άτεγκτοι, αμείλικτοι. Η στάση αυτή είναι και παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της σελίδας που γυρίσαμε.
»Το καλό παράδειγμα οφείλει να το δίνει η Πολιτική Ηγεσία. Εμείς δεν συμβιβαζόμαστε με τα προβλήματα. Δεν γίνονται και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές συμπεριφορές που υπηρετούν σκοπιμότητες. Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν όποιος κι αν είναι, όπου κι αν βρίσκεται, απʼ όπου κι αν προέρχεται, όποιες κι αν είναι οι πολιτικές πεποιθήσεις του, ό,τι κι αν ψηφίζει. Εκπτώσεις δεν γίνονται, για κανένα. Οι εποχές της ανοχής, οι εποχές της συγκάλυψης και της ατιμωρησίας έχουν περάσει προ πολλού. Και έχουν περάσει οριστικά και αμετάκλητα», δήλωσε ο κ. Καραμανλής.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι πιο δύσκολες μάχες είναι εκείνες που αφορούν βαθιά ριζωμένες παθογένειες και ανέφερε χαρακτηριστικά τη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή, τη διαφθορά, προβλήματα που, όπως είπε, δεν αντιμετωπίζονται από τη μία μέρα στην άλλη. «Η θέση μας είναι σαφής , δεν κρύβουμε τα προβλήματα, τα αναδεικνύουμε και τα αντιμετωπίζουμε», είπε ο κ. Καραμανλής και συνέχισε ότι η κυβέρνηση ενισχύει το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής , της εισφοροδιαφυγής και ανέφερε μία σειρά μέτρων που έχει ήδη πάρει η κυβέρνηση όπως η μετατροπή της απιστίας περί την υπηρεσία από πλημμέλημα σε κακούργημα, η θεσμοθέτηση του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Μεταρρυθμίσεις
Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων συνεχίζεται και έκανε ειδική αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στην οικονομία, στην υγεία και, ιδιαίτερα, στην Παιδεία.
«Επιτακτική ανάγκη και πρώτος στόχος στο διάστημα που ακολουθεί είναι οι μεταρρυθμίσεις που οδηγούν στην Παιδεία του μέλλοντος. Είναι η αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, τα μισόλογα δεν ωφελούν κανέναν. Οι λαϊκιστικές παλινδρομήσεις ζημιώνουν ολόκληρη την κοινωνία», είπε ο πρωθυπουργός.
«Κάναμε διάλογο, συνεχίζουμε το διάλογο, θέλουμε τις απόψεις όλων, η άρνηση στο διάλογο είναι ακατανόητη επικοινωνία, προδίδει νοοτροπία βαθιά αντιδημοκρατική, παρωχημένη και αντιδραστική», σημείωσε ο κ. Καραμανλής και αναφέρθηκε επίσης στο διάλογο για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα συνεχιστούν μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές, την συνταγματική αναθεώρηση, τη μεταρρύθμιση και την αποκέντρωση της διοικητικής δομής, την αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος για να είναι δίκαιο και βιώσιμο.
Οικονομία
Μίλησε εκτεταμένα για την πολιτική που έχει ακολουθήσει στην οικονομία, σημειώνοντας ότι οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν, η κυβέρνηση πέτυχε στην επιλογή της ήπιας προσαρμογής παρά την αρνητική διεθνή συγκυρία από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου. «Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της πολιτικής μας δείχνουν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι στην κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσει να κινείται με συνέπεια και χωρίς λαϊκισμούς.
«Κλιμακώνουμε τις μεταρρυθμίσεις με τολμηρές τομές στις δομές του κράτους και της οικονομίας», είπε και ακολούθως έκανε ειδική αναφορά στην φορολογική μεταρρύθμιση που θα ολοκληρωθεί με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, που ελαφρύνει τις χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις και με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τα φυσικά πρόσωπα. Οι αποκρατικοποιήσεις θα συνεχιστούν, είπε και αναφέρθηκε στον ΟΤΕ λέγοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού εταίρου με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικής λειτουργίας του Οργανισμού, ποιοτικές και φθηνότερες υπηρεσίες στους πολίτες με παράλληλη διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος.
Στα μεταρρυθμιστικά μέτρα ανέφερε την αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόμου με την απλοποίηση των διαδικασιών για συναδειοδότηση των επιχειρήσεων, το εθνικό χωροταξικό σχέδιο και τα ειδικά χωροταξικά σχέδια, την αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου στη βελτίωση των λειτουργιών του Δημοσίου με τη δημιουργία διεύθυνσης δημοσιονομικών ελέγχων, το σχέδιο για την κατάργηση και συγχώνευση δημοσίων υπηρεσιών.
Ο κ. Καραμανλής έκλεισε την ομιλία του δίνοντας το πλαίσιο της πολιτικής του για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. «Η στρατηγική μας είναι αταλάντευτη, είναι η στρατηγική του σύγχρονου κοινωνικού κέντρου, απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες, δεν πρόκειται να θυσιάσουμε το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών στο βωμό της οξύτητας , του ακατανόητου φανατισμού , του ανέξοδου λαϊκισμού, αποδεικνύουμε στην πράξη ότι είμαστε δύναμη ευθύνης», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

