Aντίθετη στην κατασκευή λιμανιού στο νότο είναι και η “Πρωτοβουλία Δημοτών Τυμπακίου”, η οποία μιλάει για καταστροφή της περιοχής.

“Με πρόσχημα την προνομιακή γεωγραφική θέση, ο κόλπος της Μεσαράς πρέπει να θυσιαστεί γιʼ αυτό το σκοπό. Όμως αυτή η απόφαση δεν είναι σωστή ούτε για εθνικούς, ούτε και γιά τοπικά αναπτυξιακούς λόγους.

Ο κύριος Κεφαλογιάννης υπόσχεται στην περιοχή:

• Οικονομική ανάπτυξη

• Επενδύσεις μεγάλων εταιρειών

• Μερικές χιλιάδες θέσεις εργασίας

Τί θα προκύψει όμως;

• Πιθανή πρόοδος της τσιμεντοβιομηχανίας και της χαλυβουργίας για μερικά χρόνια με φτηνό, κυρίως ξένο δυναμικό. Όμως αυτό θα ισχύσει βραχυπρόθεσμα.

• Τέτοια λιμάνια γιά κοντέινερς λειτουργούν αυτοματοποιημένα. Θα δοθούν μόνο λίγες υψηλές θέσεις εργασίας σε ειδικευμένο προσωπικό που θα πρέπει να «εισαχθεί».

• Η Ελλάδα δεν είναι μία χώρα με φτηνά ημερομίσθια, το οποίο σημαίνει οτι το εγχώριο εργατικό προσωπικό θα ήταν γιά μεγάλες εταιρείες (όπως την Coca Cola ή τη Nokia) πολύ πιό ακριβό. Γιά τον λόγο αυτό δεν θα θελήσουν να εγκατασταθούν εδώ”.

Και υποστηρίζει ότι οι εταιρείες θα εγκατασταθούν με εισαγόμενο προσωπικό και φθηνότερους αλλοδαπούς εργάτες επισημαίνοντας ότι όλες οι ενδείξεις στρέφονται κατά του έργου.

Υπάρχουν και άλλες οικονομικές επιπτώσεις, οι οποίες στρέφονται εμφανώς ενάντια στο λιμάνι. Μερικές από αυτές είναι:

• Μεγάλος ανταγωνισμός. Διότι πρόκειται να προκύψουν τέτοια λιμάνια και σε άλλες μεσογειακές χώρες: στην Ιταλία, στη Λιβύη, στη Γαλλία. Το γεγονός αυτό μπορεί να κάνει το σχεδιαζόμενο λιμάνι εκ των προτέρων μη αποδοτικό, με αποτέλεσμα το ρίσκο μιας μεγάλης επενδυτικής αποτυχίας.

• Η διώρυγα του Σουέζ έχει μία συγκεκριμένη οριακή χωρητικότητα γιά μεγάλα πλοία. Έτσι είναι πιθανό το τόλμημα της κατασκευής τέτοιων γιγαντιαίων λιμανιών μεταφόρτωσης να αποτύχει εντελώς.

• Η ευρωπαϊκή ενδοχώρα δεν θα μπορούσε να ωφεληθεί, διότι η μεταφόρτωση μέσω αεροπλάνων θα είναι απαγορευτική λόγω του υψηλού κόστους.

• Θα υπάρξει όμως μείωση των εισοδημάτων από τον τουρισμό σε μεγάλα τμήματα της νότιας Κρήτης. Και αυτό για πάντα.

Υπάρχουν επίσης και μεγάλες οικολογικές επιπτώσεις:

• Τεράστια ρύπανση του νερού διαμέσου της βυθοκόρησης, διότι θα χρειαστούν σημαντικά μεγαλύτερα βάθη, ώστε να χωρέσουν οι καρίνες τέτοιων μεγάλων πλοίων.

• Προοδευτική καταστροφή της θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας μιάς ευρείας παράκτιας ζώνης γύρω από το Τυμπάκι και κατά μήκος της νότιας ακτής.

• Όχληση των παραλιακών φωλιών της Caretta-Caretta στον Κομμό.

• Μεγάλη χρήση πόσιμου νερού, προβληματική διαχείριση των αποβλήτων, τεράστια αύξηση των απορριμμάτων.

Το περιβαλλοντικό κόστος είναι εις βάρος της περιοχής. Το κόστος αυτό θα είναι μεγαλύτερο από το όφελος.

Το σπουδαιότερο: θα υπάρξει μιά δραστική πτώση της ποιότητας ζωής 24 ώρες το εικοσιτετράωρο για όλα τα παρακείμενα χωριά και τους κατοίκους τους:

• Οι αδιάκοποι, αλλεπάλληλοι κτύποι των υπέρβαρων κοντέινερς - όμοιοι με τους θορύβους των εκρήξεων στα λατομεία - ακούγονται σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων.

• Η πληθώρα του φωτισμού, που θα υποβάλλεται νύχτα-μέρα όλη η περιοχή του Τυμπακίου, θα δημιουργεί μεγάλη όχληση.

• Θα χαθεί η ασφάλεια των κατοίκων, διότι θα εξαπλωθεί στη περιοχή η εγκληματικότητα και η πορνεία”.