Της Αννας Παπαδοκωστάκη

Ατομα εξαρτημένα από τα ναρκωτικά, είναι σύμφωνα με τον τρόπο που έδρασαν και τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η Αστυνομία ,οι δράστες της κλοπής 10 εικόνων από το παρεκκλήσι του Αγίου Σώζοντα έξω από τις Αρχάνες.

Οι δράστες, αφαίρεσαν τις εικόνες το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, το χρονικό διάστημα από 6 έως 7.30 το απόγευμα. Ο ιερεας των Κάτω Αρχανών Γεώργιος Παντελάκης, πέρασε από το ναό γύρω στις 5.30, έριξε μια ματιά και αναχώρησε για μια δουλειά στο Ηράκλειο. Μιάμιση ώρα αργότερα, επιστρέφοντας για να κλειδώσει το ναό, όπως κάνει κάθε βράδυ, είδε ότι έλειπαν οι εικόνες!

Πέντε, είχαν αφαιρεθεί από το τέμπλο και άλλες πέντε βρίσκονταν κρεμασμένες στους τοίχους ή ήταν ακουμπισμένες στη βάση του τέμπλου. Οι εικόνες, δεν ήταν παλιές. Αυτές του τέμπλου, είναι ελαιογραφίες και είχαν φιλοτεχνηθεί το 1962 ενώ οι άλλες είναι νεότερες.

Όπως μας είπε ο παπά –Γιώργης, τουλάχιστον 10 φορές τα τελευταία χρόνια, άγνωστοι έχουν κλέψει το ναό. Μάλιστα στις 19 Ιουλίου, έγινε απόπειρα παραβίασης του χρηματοκιβωτίου το οποίο στη συνέχεια ενισχύθηκε με μέταλλο, όμως στις 11 Αυγούστου βρέθηκε παραβιασμένο. Πριν από αυτό, χρησιμοποιούνταν ως χρηματοκιβώτιο μια άδεια γερμανική βόμβα, η οποία είχε διαμορφωθεί κατάλληλα, όμως οι δράστες την πήραν αν και ήταν πολύ βαριά.

Σε άλλες περιπτώσεις, είχαν διαρρήξει το ναό και είχαν κλέψει ένα παγκάρι το οποίο βρέθηκε μετά άδειο σε ένα ελαιώνα, 500 μέτρα από το ναό ενώ τέσσερις φορές σημειώθηκε διάρρηξη στο μεγάλο παγκάρι.

«Αυτοί οι άνθρωποι είναι ασύδωτοι και άθεοι. Είμαστε ανάστατοι γιατί δεν ξέρουμε πια τι να κάνουμε. Έφτασαν στο σημείο να κλέβουν μέρα- μεσημέρι, να προσβάλουν την πίστη μας και να αρπάζουν πράγματα που έχουν δωρίσει οι πιστοί στο ναό» μας είπε ο παπά-Γιώργης.

Σημειώνεται ότι ο ναός, είναι ανοιχτός όλη μέρα για τους πιστούς και κλείνει το βράδυ για λόγους ασφαλείας, μάταια όμως , όπως δείχνουν τα πράγματα.

Οι δράστες εκτός από τις εικόνες πήραν και ένα μεταξωτό κάλυμμα προσκομιδής το οποίο είχε πάει εκεί πρόσφατα ο ιερέας για τις λατρευτικές ανάγκες της εορτής του Αγίου στις 7 Σεπτεμβρίου. Όπως μας είπε ο ιερέας, οι εικόνες του τέμπλου θα αντικατασταθούν με άλλες του εμπορίου, μέχρι να βρεθούν ( αν βρεθούν) οι αγιογραφίες που εκλάπησαν.