Του Κώστα Μπογδανίδη

Η κόντρα Σαρρή-Κεγκέρογλου διαφαινόταν εδώ και μήνες.

Η απάντηση του νομάρχη εξέφρασε, παράλληλα, τη δυσαρέσκειά του για τη στάση των βουλευτών στην επιλογή υποψηφίου


Η κόντρα που ξέσπασε στο προχθεσινό Nομαρχιακό Συμβούλιο μεταξύ του νομάρχη Δ.Σαρρή και του βουλευτή κ.Κεγκέρογλου δεν ήταν ούτε ξαφνική , ούτε από το πουθενά ήρθε. Η κρίση στη μεταξύ τους σχέση υπέβοσκε εδώ και μήνες αν και τα προηγούμενα χρόνια είχαν περάσει και μελιστάλακτες περιόδους. Στην πραγματικότητα πάντως η αντίδραση του νομάρχη δεν αφορούσε μόνο τον κ.Κεγκέρογλου, απλώς στο πρόσωπό του εκφράστηκε η δυσαρέσκεια του νομάρχη για την μη στήριξη των βουλευτών στο πρόσωπό του όταν διεκδικούσε το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ. Και για να είμαστε πιο ακριβείς ο κ.Σαρρής θεωρεί ότι υπονομεύθηκε από τους βουλευτές τους οποίους ουκ ολίγες φορές είχε «καρφώσει» στην ηγεσία του κόμματος. Υπό αυτές τις συνθήκες το ξέσπασμα Σαρρή ήταν και αναμενόμενο και ανθρωπίνως δικαιολογημένο.

Προσωπική βεντέτα οι κ.Σαρρής και Κεγκέρογλου δεν είχαν. Ούτε είχαν ποτέ να μοιράσουν τίποτα. Στενή συνεργασία δεν είχαν ποτέ, άλλωστε δεν τον έκανε αντινομάρχη όταν εξελέγη και αργότερα στην πρώτη συνέλευση του ΟΑΝΑΚ τον πρότεινε για πρόεδρο του Oργανισμού, όπερ και εγένετο. Η πολιτική τους σχέση δεν ήταν στενή, δεν είχαν όμως και προβλήματα. Είναι ωστόσο, γνωστό ότι ιδιαίτερη χημεία δεν υπήρξε μεταξύ τους-ποτέ στο ΠΑΣΟΚ δεν συνυπήρξαν άλλωστε.

Όταν άρχισε εδώ και 8-10 μήνες να φουντώνει η ιστορία με το χρίσμα και το εάν είναι ή δεν θα είναι υποψήφιος ο κ.Σαρρής με το ΠΑΣΟΚ άρχισαν και τα πρώτα προβλήματα με τους βουλευτές. Ο κ.Κεγκέρογλου ανεξάρτητα από το εάν προσπάθησε να κρατηθεί έξω από την υπόθεση(λέγοντας συνεχώς ότι δεν ενδιαφέρεται για νομάρχης) ως κομματικός έλαβε τα περισσότερα βέλη από το περιβάλλον του νομάρχη.

«Οι βουλευτές υπονομεύουν το έργο μου» έλεγε συχνά ο κ.Σαρρής σε συνομιλητές του και όταν τελικά επελέγη η κ.Σχοιναράκη θεώρησε ότι επιβεβαιώθηκαν οι θεωρίες περί συνωμοσίας για να εξοστρακιστεί ο ίδιος από το νομαρχιακό του θώκο. Ανεξάρτητα από το εάν έχει δίκιο ή όχι και τι ρόλο έπαιξαν οι συνάδελφοι της κ.Σχοιναράκη για να πάρει εκείνη το χρίσμα ο κ.Σαρρής είχε μια πικρία. Και κρατήθηκε ψύχραιμος αρκετό διάστημα.

“Και πολύ κρατήθηκε. Ε, κάποια στιγμή δεν άντεξε και την πλήρωσε ο Κεγκέρογλου που είναι και νομαρχιακός σύμβουλος. Ας δικαιολογησουμε το νομάρχη”, έλεγαν ορισμένοι νομαρχιακοί σύμβουλοι σχολιάζοντας την επίθεση του κ. Σαρρή στο βουλευτή.



Τι συνέβη



Πάντως η κόντρα των δύο ανδρών έμοιαζε περισσότερο με…χειρουργείο. Ούτε υψηλούς τόνους είχε, ούτε καντήλια εκκλησιαστικά. Και οι δύο χρησιμοποιούσαν εκφράσεις που έσφαζαν με το…μπαμπάκι. “Φιλολογίες είναι όλα αυτά”, “συζητήσεις “άνευ ουσίας”, “εκδοτήριο ψηφισμάτων θέλετε”, έλεγε ο νομάρχης, “θα λύσουμε το αναπτυξιακό σε προσωπικό επίπεδο”, “δεν καταλάβατε τι σας έγραψα”, απάντησε ο βουλευτής. Ψιθυριστά είπαν κι άλλα, ωστόσο δεν έχουν και μεγάλη αξία.

Για το χρονικό της υπόθεσης: ο βουλευτής κ. Κεγκέρογλου ζήτησε να συζητηθούν εκτός ημερησίας διάταξης τα έργα των φραγμάτων και το ζήτημα της Δʼ Προγραμματικής Περιόδου.

Ειδικά για τα φράγματα και δη της Πλακιώτισσας ο βουλευτής προσκόμισε έγγραφα επισημαίνοντας ότι οι κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν τα χρήματα, αλλά πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες.

“Να πάρουμε θέση ως Nομαρχιακό Συμβούλιο, να καλέσουμε και τον περιφερειάρχη να μας εξηγήσει τη θέση του. Να μην χαθεί η ευκαιρία”, είπε ο Κεγκέρογλου για να εισπράξει την άρνηση του νομάρχη που επανέλαβε αρκετές φορές την άποψη ότι “όλα αυτά είναι άνευ ουσίας” και εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να πάνε όλοι στους υπουργούς να πιέσουν. Προσπάθησε να απαξιώσει την πρόταση λέγοντας πως το Συμβούλιο ʽδεν πρέπει να γίνει εκδοτήριο ψηφισμάτωνʼ!

-Το Συμβούλιο δεν είναι μόνο για ενημέρωση, αντέδρασε ο κ.Κεγκέρογλου και φαίνεται πως μαζί του συμφώνησαν οι περισσότεροι σύμβουλοι.

Το περίεργο είναι ότι ο κ.Σαρρής επικαλέστηκε ζητήματα που ο ίδιος ποτέ στο παρελθόν δεν ακολούθησε. Και μεγάλες συζητήσεις για ψύλλου πήδημα γίνονταν στο Συμβούλιο, αλλά και…ψηφίσματα αφειδώς έβγαιναν. Τώρα η αντίδραση του νομάρχη μάλλον είχε αναφορά σε άλλα ζητήματα και όχι στην προταση αυτή καθʼεαυτή του βουλευτή. Ο οποίος μπορεί να μην ξαφνιάστηκε για τον τρόπο, αλλά μάλλον αιφνιδιάστηκε από τον χρόνο και τον τόπο.