Της Έλενης Μπουρμά
Ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ Μανόλης Όθωνας μιλά στην “Π” για το ΠΑΣΟΚ, την κυβέρνηση και την Κρήτη.
“Εκείνα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αποδοκιμάστηκαν στις εθνικές εκλογές, πρωταγωνιστούν ακόμη, όχι μόνο με δική τους ευθύνη”.
“Η κυβέρνηση είναι η χειρότερη της μεταπολίτευσης”
Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει, μέσω της «Π», ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ κ. Μανόλης Όθωνας, με αφορμή τις ελλιπείς χρηματοδοτήσεις, την κατάσταση του ΒΟΑΚ και τη μη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στα ορεινά του νομού. Ο ίδιος εμφανίζεται αισιόδοξος για τα αποτελέσματα των επικείμενων εκλογών και τονίζει ότι οι «αντάρτες» δεν έχουν καμία θέση μέσα στο ΠΑΣΟΚ γιʼ αυτό και θα πρέπει να παρθούν μέτρα μόνιμου χαρακτήρα. Αναφερθείς στις δημοσκοπήσεις, σημειώνει ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ακόμη χρόνο για να….μιλήσει τη γλώσσα του λαού και αφήνει αιχμές για τα στελέχη εκείνα που συνεχίζουν να βρίσκονται στο προσκήνιο της πολιτικής, όχι μόνο με δική τους ευθύνη, ενώ εξαιτίας τους το Κίνημα έχασε τις τελευταίες εκλογές.
- Τι δεν κάνει σωστά το ΠΑΣΟΚ και εμφανίζεται να χάνει συνεχώς στις δημοσκοπήσεις;
Καταρχήν, θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν διαμορφώνουμε τον πολιτικό μας προγραμματισμό και την αντιπολιτευτική μας τακτική, με βάση τις δημοσκοπήσεις και τη δημιουργία πρόσκαιρων εντυπώσεων. Φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε μία νέα σχέση αξιοπιστίας με τον κόσμο, σε μία σταθερή βάση και να αναδείξουμε την εναλλακτική μας πρόταση. Αυτή είναι μία δύσκολη επιλογή, θέλει το χρόνο της αλλά δεν είναι μακριά η στιγμή εκείνη που θα δούμε ότι αυτή η πολιτική θα αποδώσει καρπούς. Επίσης, θα πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχει μία σειρά από ριζοσπαστικές προτάσεις που διαμορφώνονται μέσα στη δημοκρατική μας παράταξη και δεν έχουμε καταφέρει να περάσουμε στον κόσμο, τουλάχιστον στο βαθμό που θα θέλαμε όλοι, μέχρι στιγμής. Κι αυτό, όμως, θα γίνει πολύ σύντομα εφικτό. Πάγια άποψη μου ήταν ότι η πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων δεν αποτυπώνει το πραγματικό κλίμα ή διαμορφώνει, αν θέλετε, το κλίμα σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή και αυτό δεν ισχύει πάντα στην πράξη. Αυτό είναι ένα παιχνίδι που οι «παροικούντες στην Ιερουσαλήμ» γνωρίζουν ότι δεν παίζεται πάντα με τους «καθαρότερους» όρους.
- Έχουμε συνηθίσει στην πολιτική, κ. Όθωνα, όταν μία δημοσκόπηση είναι ευνοϊκή για μία παράταξη, να ακούμε ότι αυτή αποτυπώνει την πραγματικότητα. Όταν δεν την ευνοεί, τότε ακούμε ότι δεν υπάρχουν «καθαροί» όροι.
Εγώ, προσωπικά, ποτέ δεν υπερτίμησα ή δεν υποτίμησα τα αποτελέσματα των μετρήσεων της κοινής γνώμης. Τις θεωρώ ένα χρήσιμο εργαλείο και για τα πολιτικά κόμματα και για το πολιτικό σύστημα, στο σύνολό του. Πρέπει όμως να είμαστε σοβαροί και ψύχραιμοι στην ανάγνωσή τους.
Αυτό λέω και τώρα, σε μία δυσμενή, αν θέλετε, συγκυρία για το ΠΑΣΟΚ, από πλευράς δημοσκοπήσεων. Το έλεγα και πριν από τρεις μήνες, θα το λέω και μετά από καιρό, οπότε τα πολιτικά πράγματα, πιθανότατα, να έχουν αντιστραφεί. Πρέπει να αξιολογούμε και να αποτυπώνουμε με ψυχραιμία και πολύ μεγάλη φειδώ τα ευρήματα αυτά, για να γινόμαστε καλύτεροι κι επιμένω σε ένα πράγμα: Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι πώς θα γίνεται κάθε μέρα καλύτερο απέναντι στον κόσμο. Είναι γεγονός ότι περάσαμε, ως παράταξη, μία μεγάλη κρίση αξιοπιστίας για όψεις της πολιτικής μας αλλά και για συμπεριφορές και πρακτικές προσώπων, που στην τελευταία περίοδο διακυβέρνησης κλόνισαν αυτή τη σχέση με τον κόσμο. Το κυρίαρχο στοίχημα για μας είναι πώς θα αποκαταστήσουμε αυτή τη σχέση και πώς θα περιγράψουμε πολύ συγκεκριμένες πλειοψηφικές πολιτικές για συγκεκριμένα προβλήματα που απασχολούν σήμερα την ελληνική κοινωνία. Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, οι πρόσκαιρες εντυπώσεις είναι σε δεύτερη μοίρα.
Aποδοκιμάστηκαν αλλά πρωταγωνιστούν...
- Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μιλήσει τη γλώσσα του λαού, έχει να κάνει περισσότερο με τα στελέχη του Κινήματός σας ή και με την ηγεσία, με τον πρόεδρό σας;
Είναι γεγονός ότι ένα μεγάλο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ έχει πρόβλημα ελκυστικότητας. Κι εγώ δεν θα διστάσω να πω ότι υπάρχουν πρόσωπα, τα οποία ενώ πρωταγωνίστησαν στην πολιτική που αποδοκίμασε ο κόσμος το Μάρτιο του 2004, εξακολουθούν να είναι μέσα στο…κάδρο, όχι μόνο με δική τους ευθύνη! Επομένως, καταλαβαίνετε ότι ακόμη έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να μπορέσουμε να γίνουμε αυτό που θέλουμε αλλά κι αυτό που ζητά ο κόσμος από εμάς. Ένας κόσμος που ταλαιπωρείται και πλήττεται από μία απερίγραπτη κυβέρνηση. Θεωρώ ότι η σημερινή είναι η χειρότερη κυβέρνηση του μεταπολιτευτικού κύκλου! Και βέβαια, για αυτό ευθύνη έχουμε όλοι.
Οφείλουμε να ακούσουμε τα μηνύματα των καιρών. Ο κόσμος ζητά από εμάς να πάμε τη χώρα μπροστά. Μιλάμε για μία κυβέρνηση που δεν έχει στόχους και σχέδιο. Είναι μία κυβέρνηση απραξίας , ανεπάρκειας και ανακολουθίας. Ακόμη και στα θέματα που προσπάθησε να «ανοίξει» τους τελευταίους 30 μήνες, δεν είχε το παραμικρό σχέδιο. Δεν ήξερε τι έκανε. Δεν ήξερε γιατί το έκανε. Από το θέμα του βασικού μετόχου, μέχρι τον αποκλεισμό της χώρας μας από τις διεθνείς ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, η κυβέρνηση μας έκανε διεθνώς ρεζίλι. Δεν βλέπω, σε κανέναν τομέα πολιτικής, από τον πιο κρίσιμο μέχρι τον πιο ασήμαντο, να έχει η παράταξη της ΝΔ έστω κι ένα υποτυπώδες σχέδιο. Δυστυχώς, έχουμε έναν πρωθυπουργό ράθυμο και χαμηλών ρυθμών κι ένα επιτελείο υπουργών, οι οποίοι συναγωνίζονται ποιος θα κάνει τη μεγαλύτερη γκάφα! Η χώρα μας έχει σοβαρό πρόβλημα και οφείλουμε όλοι να το συνειδητοποιήσουμε εγκαίρως, πριν να είναι αργά!
- Ποιος είναι ο πήχης για τις δημοτικές εκλογές;
Ο πήχης είναι εκεί που τον αφήσαμε στις δημοτικές εκλογές του 2002. Αυτός είναι ο πήχης, και σε επίπεδο νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και σε επίπεδο δήμων, και νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι προτάσεις που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με το νέο προγραμματικό μας πλαίσιο, θα επιφέρουν αποτελέσματα που θα βάλουν τη βάση για μία άλλη αντίληψη και προοπτική για το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, από την 1η Ιανουαρίου του 2007.
Oι “αντάρτες”
- Πρόσφατα το ΠΑΣΟΚ προχώρησε στην προσωρινή διαγραφή 18 στελεχών του, των λεγόμενων «ανταρτών». Ποια είναι η άποψή σας για αυτά τα στελέχη;
Πρέπει να τελειώνουμε με τον όρο «αντάρτης». Δεν υπάρχει ούτε κανένας συμβολισμός ούτε καμία , επί της ουσίας σχέση, των ανθρώπων αυτών που βάζουν το «εγώ πάνω από το εμείς» με τη φιλοσοφία του Κινήματός μας.
Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι διασπαστές και νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να διαχωρίσει, πολιτικά, τη θέση του από ανθρώπους με τέτοιες αντιλήψεις. Όταν η ελληνική κοινωνία έχει τόσα προβλήματα με τον κομματισμό, τον συγκεντρωτισμό και την πελατειακή λογική που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση και υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι θεωρούν ότι υπάρχει χώρος για μοναχικούς και προσωπικούς δρόμους, επιτρέψατέ μου να πω ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν χωράνε στην αντίληψη του ΠΑΣΟΚ που προσπαθεί να αποκαταστήσει, όπως είπαμε, μία άλλη σχέση αξιοπιστίας με την ελληνική κοινωνία.
- Επομένως, εσείς πάτε ένα βήμα παραπέρα και λέτε, όχι απλώς τρίμηνη διαγραφή, αλλά οριστική απομάκρυνση αυτών των στελεχών…
Ναι, εγώ νομίζω ότι δε λύνονται τα προβλήματα με διοικητικά μέτρα, που διακρίνονται από έναν προσωρινό χαρακτήρα ή από μία σιγουριά ότι μετά από κάποιο διάστημα θα ανασταλούν. Νομίζω ότι αυτή διαδικασία θα συμβάλει ώστε να ξεκαθαρίσει μέσα στην παράταξή μας η «ήρα από το στάρι».
Οι εκλογές
- Βλέπετε να τίθεται θέμα ηγεσίας εάν τα πράγματα δεν πάνε όπως θέλετε στις επικείμενες εκλογές;
Δεν πιστεύω ότι το αποτέλεσμα των επικείμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών θα είναι απογοητευτικό για το ΠΑΣΟΚ. Άρα, δε νομίζω να υπάρξει, ούτως ή άλλως, τέτοιο ζήτημα. Θα ήθελα, όμως να πω μία κι έξω, ότι με οποιαδήποτε αποτελέσματα ή με οποιοδήποτε πρόσκαιρο πολιτικό κλίμα που επιβαρύνεται από συγκυριακές μεταπτώσεις εντυπώσεων, είναι αστείο να συζητάμε για τέτοια ζητήματα στο ΠΑΣΟΚ. Έχουμε έναν πρόεδρο μακράς πνοής και προοπτικής, ο οποίος θα γίνει σύντομα ένας πολύ καλός πρωθυπουργός. Όλα τα υπόλοιπα είναι υπερβολές και φιλολογίες ή ευσεβείς πόθοι για κάποιους.
- Να έρθουμε τώρα στα αμιγώς τοπικά θεματα. Τι άλλαξε στο Ρέθυμνο μετά την πρόσφατη τραγωδία με τους τέσσερις νεκρούς και τους έξι τραυματίες στο ΒΟΑΚ; Πώς προτίθεστε να αναδείξετε το θέμα;
Πράγματι, υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση των μελετών για την αναβάθμιση του Βόρειου Οδικού Άξονα στην Κρήτη. Αισθάνομαι την ανάγκη, εκ μέρους του συνόλου του πολιτικού συστήματος, να ζητήσω μία δημόσια συγνώμη από τους πολίτες της Κρήτης γιʼ αυτή την ανακολουθία. Το νησί μας έχει έναν, όλο κι όλο, δρόμο που οδηγεί από τη μία άκρη στην άλλη. Και είναι ασυγχώρητο να βρίσκεται αυτός ο δρόμος σε αυτή την κατάσταση. Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες γιʼ αυτό. Γνωρίζετε ότι τους τελευταίους τριάντα μήνες, όλοι οι βουλευτές της Κρήτης έχουμε αναλάβει μία σειρά από κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες για να ξεκολλήσουμε λίγο το συγκεκριμένο θέμα, μην παραγνωρίζοντας, σε κάθε περίπτωση, και τις δικές μας πολιτικές ευθύνες. Δεν έχει καμία σημασία, όμως, να επιδιδόμαστε σε ένα παιχνίδι εύκολων εντυπώσεων, όταν υπάρχει ένας τόσο βαρύς φόρος αίματος στην άσφαλτο. Νομίζω ότι οφείλουμε όλοι μαζί, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, να συγκροτήσουμε ένα ενιαίο μέτωπο και να αναζητήσουμε εκείνες τις λύσεις οι οποίες θα επιταχύνουν τους ρυθμούς υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου. Δεν πάει άλλο!!!
H εγκληματικότητα
- Αναφορικά με την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στο νομό Ρεθύμνου, βλέπουμε ότι αντί να λύνονται τα προβλήματα, αντιθέτως μεγεθύνονται. Τι φταίει;
Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο, διαχρονικά, δίνει την εντύπωση στον κόσμο ότι το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Εγώ, προσωπικά, έχω φέρει αυτό το θέμα στη Βουλή με μία σειρά από ερωτήσεις και πρόσφατα μάλιστα με μία επίκαιρη επερώτηση στον υπουργό Δημόσιας Τάξης. Κάλεσα, λοιπόν, τον κ. Πολύδωρα να αποδείξουμε όλοι μαζί ότι δεν υπάρχουν περιοχές στην ελληνική επικράτεια, όπου το κράτος δεν μπορεί να ασκήσει το ρόλο του. Αυτό θα έπρεπε να είναι αυτονόητο και να μη σηκώνει συζήτηση.
Όμως, απʼ ότι φαίνεται, υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα και δυστυχώς δικαιώνεται η θέση των αστυνομικών υπαλλήλων του Ρεθύμνου περί ʽάβατουʼ. Επιβεβαιώθηκε, δυστυχώς, στην πράξη, από το πρόσφατο περιστατικό. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο κόσμος δεν ανέχεται και δεν αντέχει άλλες συσκέψεις και άλλα λόγια. Δεν αντέχει άλλες παραπομπές του θέματος στο μέλλον. Ο κόσμος απαιτεί άμεσες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις, μέσα από ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε γιʼ αυτό και περιμένω τις δικές του πρωτοβουλίες. Τον διαβεβαιώσαμε, όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ότι θα μας βρει στο πλευρό του εάν επιχειρήσει να ανοίξει μέτωπο με τις μειοψηφίες που δημιουργούν αυτή την αισχρή εικόνα για το νησί μας.
- Υπάρχει ανοχή σε αυτές τις μειοψηφίες;
Αυτή είναι μία βαρύτατη ηθική και πολιτική κατηγορία, την οποία δεν μπορεί να απευθύνει κανείς και δεν θα το κάνω ούτε εγώ, εφόσον δεν υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα και αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία. Υπάρχει, όμως, η αίσθηση ότι εντείνουμε κι επιτείνουμε τον απομονωτισμό ορισμένων περιοχών. Επικαλούμαι το πρόσφατο παράδειγμα της τροπολογίας που οδήγησε στην απόσχιση μίας συγκεκριμένης κοινότητας, κατά παρέκκλιση του “Καποδίστρια”. Αυτό το παράδειγμα επιβεβαιώνει την επιβράβευση ορισμένων αντιλήψεων. Επίσης, σημαντικό είναι αυτό που πιστεύει ο πολύς κόσμος, ότι δηλαδή η Πολιτεία είναι απούσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρέμβασης κι αναβάθμισης των υποδομών, της ποιότητας της εκπαίδευσης και της παροχής υπηρεσιών σε συγκεκριμένες περιοχές. Όλα αυτά οδηγούν σε βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για την ύπαρξη αυτών των προβλημάτων.
- Η Κρήτη, για άλλη μία φορά, είναι ριγμένη σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων από την Πολιτεία. Ο νομός Ρεθύμνης το ίδιο. Τι προτίθεστε να κάνετε γιʼ αυτό;
Καταρχήν, θα πρέπει να πω ότι δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση μεταξύ των χρηματοδοτήσεων που προορίζονταν, επί ΠΑΣΟΚ, για την Κρήτη και των κονδυλίων που προορίζονται σήμερα, επί ΝΔ, για το νησί μας. Επίσης, δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση του σημερινού ρυθμού υλοποίησης των ΚΠΣ με τους ρυθμούς που είχαμε επιτύχει, όταν ήμαστε κυβέρνηση. Σε όλα τα οικονομικά θέματα υπάρχει πολύ σημαντική υποχώρηση χρηματοδοτήσεων, κώλυμα έργων και μη αποπληρωμή των εργολητών δημοσίων έργων στους δήμους και τις νομαρχίες όλης της Κρήτης. Αυτή η κατάσταση είναι τραγική, απερίγραπτη και μας προσβάλλει όλους. Εάν η Κρήτη πήρε ή δεν πήρε, επί ΠΑΣΟΚ, αυτά που της αναλογούσαν, αυτή είναι μία πολύ μεγάλη συζήτηση. Πολύ περισσότερο, το Ρέθυμνο. Πράγματι, ακόμη και την περίοδο των παχέων…αγελάδων, η Κρήτη και ο νομός Ρεθύμνης ήταν πάντα ο φτωχός συγγενής. Το νησί μας αξίζει περισσότερα και αυτό είναι το στοίχημα του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη περίοδο. Αυτό καλούμαστε όλοι να κερδίσουμε .

