Της Αννας Παπαδοκωστάκη

Μια παλιά ιστορία βαμμένη με αίμα, αναβιώνει αυτές τις μέρες στην περιοχή των Σφακίων με αφορμή τον τραυματισμό ενός ατόμου, του Νικολάου Φουντουλάκη από τρεις ενόπλους στο χωριό Ίμπρος. Μια ιστορία, που 11 χρόνια μετά φαίνεται να έχει αφήσει ανοιχτές πληγές ακόμα και σε αυτούς που τότε ήταν παιδιά.

Για τον τραυματισμό του, έχουν προσαχθεί στον ανακριτή, δύο επίσης νέοι, κάτοικοι του χωριού, συγγενείς του Σταύρου Τσαπάκη, που τότε, 11 χρόνια πριν, είχε σκοτωθεί σε συμπλοκή με τους Φουντουλάκηδες στους Κομιτάδες. Ωστόσο, τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα από την προανάκριση και την ανάκριση, καθώς φαίνεται να γίνεται μια προσπάθεια να μην οξυνθούν ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Ο Ν. Φουντουλάκης, καθόταν σε καφενείο στο χωριό Ίμπρος, όταν κάποιοι άρχισαν να τον πυροβολούν προκαλώντας του σοβαρά τραύματα τα οποία ευτυχώς αντιμετωπίστηκαν στο νοσοκομείο.

Αμέσως μετά η Αστυνομία άρχισε να ψάχνει στους Τσαπάκηδες για τον εντοπισμό των δραστών και τελικά δύο μέρες αργότερα με απόλυτη μυστικότητα και κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας μεταφέρθηκαν στα γραφεία του εισαγγελέα Χανίων δύο άτομα, ένας 19χρονος και ένας 45χρονος, που κατηγορούνται για συμμετοχή στην απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του 25χρονου Νικολάου Φουντουλάκη.

Η αστυνομία, που από την πρώτη στιγμή γνώριζε του ύποπτους, κατάφερε να τους εντοπίσει και δύο από αυτούς οδηγήθηκαν το πρωί της περασμένη Πέμπτης στον εισαγγελέα, που τους απήγγειλε τις κατηγορίες της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση, της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας.

Και οι δύο πήραν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν σήμερα το πρω, στον ανακριτή Χανίων.

Tο μακελειό του 1995, έγινε μέρα- μεσημέρι, στους Kομιτάδες Σφακίων με αφορμή μια σκάλα που έφτιαξε ο Nικ. Φουντουλάκης για να διευκολύνεται η προσέλευση τουριστών που κατέληγαν στους Kομιτάδες περνώντας το φαράγγι του Ίμπρου. H ενέργεια αυτή δυσαρέστησε τον Σταύρο Tσαπάκη ο οποίος με την ιδιότητα του προέδρου της κοινότητας του ζήτησε να την χαλάσει γιατί ήταν παράνομη. O Φουντουλάκης αρνήθηκε , με αποτέλεσμα να σημειώνονται διαρκώς μεταξύ τους προστριβές. Mετά από ένα ακόμα καυγά ο Σταύρος Tσαπάκης επέστρεψε στην ταβέρνα του Φουντουλάκη μαζί με τον αδελφό του Nίκο, κρατώντας όπλα. Tο αποτέλεσμα ήταν τραγικό. O Σταύρος Tσαπάκης τραυματίστηκε σοβαρά και πέθανε 30 μέρες αργότερα ενω τραυματίστηκε ο αδελφός του και ο Nίκος Φουντουλάκης.

Kατηγορούμενοι στην υπόθεση αυτή έφτασαν ο Nίκος Φουντουλάκης, ο πατέρας του Σπύρος Φουντουλάκης και ο Nίκος Tσαπάκης αδελφός του θύματος καθώς επίσης και ο ανήλικος γιός του Νικ. Φουντουλάκη, ο οποίος παραπέμφθηκε σε άλλο δικαστήριο. Tο Eφετείο, καταδίκασε τον πρώτο σε καθειρξη 15 ετών και τεσσάρων μηνών για το φόνο του Σταύρου Tσαπάκη και τον πατέρα του σε κάθειρξη 10 ετών και τριών μηνών για απόπειρα ανθρωποκτονίας του Nικολάου Tσαπάκη. Για τον τελευταίο, το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία, από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Nικ. Φουντουλάκη, σε βαριά σωματική βλάβη. H πλευρά των Φουντουλάκηδων υποστηρίζει ότι βρισκόταν σε άμυνα, όμως το Aνώτατο Δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό.

Ο Ν.Φουντουλάκης, υποστήριξε ότι δεν πυροβόλησε εκείνος τον Σταυρο Tσαπάκη αλλά ο πατέρας του ο οποίος παραδέχτηκε ότι αυτός ήταν ο δράστης της ανθρωποκτονίας στην ανάκριση και στο δικαστήριο. Οι Φουντουλάκηδες, προσέφυγαν στον Αρειο Πάγο και η δίκη τους επαναλήφθηκε στο Εφετείο. Όλοι όσοι ενεπλάκησαν έχουν πλέον αποφυλακιστεί.

Ο 25χρονος που τραυματίστηκε πριν λίγες μέρες, δεν είχε εμπλοκή στην παλιά υπόθεση, και είναι- σύμφωνα με πληροφορίες-ανιψιός και εγγονός αντίστοιχα των δύο καταδικασθέντων.

Μέλη της οικογένειας Φουντουλάκη, έχουν φύγει από τα Σφακιά και ζουν στην ανατολική Κρήτη.