Μια ιδιαίτερα καλή τουριστική χρονιά για την Ευρώπη ήταν το 2005 σύμφωνα με την ετήσια αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων που δείχνει αύξηση στις αφίξεις μεγαλύτερη του 4% συγκριτικά με το 2004.

Ο μεγάλος νικητής στην αύξηση των αφίξεων ήταν η Τουρκία.

Σύμφωνα με το Traveldailynews, η αύξηση αυτή, σύμφωνα με την Επιτροπή, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή αν λάβει κανείς υπόψιν του τα πλήγματα που δέχτηκε η Ευρώπη από καταστροφές το 2005, όπως τρομοκρατικές επιθέσεις, πλημμύρες, ξηρασίες και πυρκαγιές δασών.

Επιπλέον, οι επικρατούσες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες δεν ευνόησαν την ταξιδιωτική και τουριστική ανάπτυξη όλων των χωρών.

Ο μεγάλος νικητής, όσον αφορά στην αύξηση των αφίξεων, ήταν η Τουρκία (+21%), ενώ σχεδόν διπλάσια αύξηση σε σχέση με αυτή του 2004, εμφάνισαν αρκετοί άλλοι προορισμοί, όπως η Λετονία, η Λιθουανία, το Μονακό και η Ελλάδα. Μάλιστα για την Ελλάδα η αύξηση (+11%), που επετεύχθη, ήταν ιδιαίτερα σημαντική μετά την απογοητευτική χρονιά του 2004, χρονιά κατά την οποία η πρωτεύουσα της χώρας, Αθήνα, διοργάνωσε τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σχετικά τώρα με τις διανυκτερεύσεις, η Λετονία σημείωσε την μεγαλύτερη αύξηση (+34%), ακολουθούμενη από την Λιθουανία (+15,5%), το Μονακό (+14%) και τη Βουλγαρία (+13%). Σημειώνεται ωστόσο όμως ότι πολλές χώρες δεν έχουν ακόμη τα τελικά στατιστικά στοιχεία.

Όπως σχολίασε ο Executive Director της ETC, κ. Rob Franklin, "παρόλο που η Γαλλία και η Ιταλία εμφάνισαν απογοητευτικά αποτελέσματα για δεύτερη συνεχή χρονιά, δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στην κατάταξη των 5 κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών, όσον αφορά στις αφίξεις και τα έσοδα", προσθέτοντας πως "η Γαλλία εξακολουθεί να παραμένει στην κορυφή με τις περισσότερες αφίξεις, ακολουθούμενη από την Ισπανία, την Ιταλία, την Βρετανία και την Γερμανία, αλλά στα έσοδα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, παραχωρώντας την πρώτη στην Ισπανία".

Τέλος, αισιόδοξη εμφανίζεται η Επιτροπή για την πορεία της ευρωπαϊκής ταξιδιωτικής και τουριστικής βιομηχανίας το 2006, παρά τις ευρέως διαδεδομένες ανησυχίες για την γρίπη των πτηνών, για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά και για ενδεχόμενες φυσικές καταστροφές. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή, ακολουθώντας τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), κάνει λόγο για αύξηση στην περιοχή το 2006 κατά 2-3%.