Η Κρήτη δυστυχώς δεν αξιοποίησε όσο έπρεπε τα τρία Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και τα δισεκατομμύρια που δόθηκαν από την Eυρωπαϊκή Ένωση όλα αυτά τα χρόνια.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την έρευνα-μελέτη που έκαναν τα Τεχνικά και Οικονομικά Επιμελητήρια του νησιού-τα στοιχεία θα παρουσιαστούν σε ημερίδα που θα γίνει στις 14 του μήνα στην Περιφέρεια.

Χθες την μελέτη παρουσίασαν στον περιφερειάρχη κ.Τσόκα οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων οι οποίοι κι έδωσαν μια γενικότερη εικόνα για την ανάπτυξη της Κρήτης. Εικόνα λίγο πολύ γνωστή καθώς τα κοινοτικά κονδύλια πολλές φορές κολλυβοποιήθηκαν, δεν έγιναν οι παρεμβάσεις που έπρεπε, δεν έχει η εικόνα της Κρήτης καμία σχέση με αυτή που οραματίστηκαν εκείνοι που εμπνεύστηκαν τα ΜΟΠ, τα επόμενα ΚΠΣ.

“Η μελέτη αυτή αφορά το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στην Κρήτη. Τι χρηματοδοτικά προγράμματα έχουν “τρέξει” και ποιες ήταν οι προτεραιότητες, τα αποτελέσματα αλλά και κλείνει λέγοντας την άποψη των Επιμελητηρίων για το τι μέλει γενέσθαι, ποιες είναι οι προτεραιότητες οι οποίες πρέπει να μπουν για το μέλλον” τόνισε ο κ. Τσόκας που παρέλαβε την μελέτη.

Τα Επιμελητήρια κάνουν προτάσεις για τα έργα που πρέπει να γίνουν, πως πρέπει να τρέξουν οι χρηματοδοτήσεις, τον σχεδιασμό που πρέπει να γίνει. Το εντυπωσιακό είναι πάντως ότι στις προτάσεις των Επιμελητηρίων δεν περιλαμβάνονται έργα που έχουν εξαγγελθεί με στόμφο, όπως είναι το αεροδρόμιο Καστελίου, το λιμάνι του Νότου. Προφανώς τα Επιμελητήρια δεν θεωρούν άξια λόγου αυτά τα έργα…

“Καλύπτουν όλους του τομείς και τους κοινωνικούς και τους οικονομικούς αλλά και τις υποδομές. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε όλοι μαζί και γιʼ αυτό η ημερίδα και γιʼ αυτό και το Περιφερειακό Συμβούλιο, είναι να βάλουμε πλέον τις πρώτες προτεραιότητες από αυτά που αναφέρονται ώστε να αποτελέσει για εμάς και τον μπούσουλα για την επόμενη πορεία” τόνισε ο γραμματέας.

Όπως είπε ο περιφερειάρχης Κρήτης στις 14 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στο Ηράκλειο στην οποία θα κληθούν οι φορείς του νησιού ενώ ανακοίνωσε ότι στο τέλος του μήνα θα συγκληθεί Περιφερειακό Συμβούλιο με θέμα την αναπτυξιακή πορεία της Κρήτης.

“Το ζητούμενο είναι η αναπτυξιακή πορεία της Κρήτης να συνεχίζεται για να μπορούμε να αποδώσουμε κάποια στιγμή αυτά που πρέπει στο νησί” δήλωσε ο κ. Τσόκας.

“Έγινε μια καταγραφή των ευκαιριών, των σωστών πρακτικών, των λανθασμένων επιλογών. Αποτιμούμε το παρελθόν, τα Επιμελητήρια, με ένα και μοναδικό σκοπό στο να μας καθοδηγήσει για το τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα αύριο. Να το πω και διαφορετικά τι μπορούμε να αποφύγουμε για να έχουμε ουσιαστικά ορθολογικότερη διαχείριση των κονδυλίων τα οποία στην περίοδο 2007 – 2013 θα υπάρξουν για την Κρήτη” τόνισε ο περιφερειάρχης.

Σύμφωνα με τον κ.Τσόκα: “Φαίνεται ξεκάθαρα απʼ τα ιστορικά στοιχεία ότι αυτό που ουσιαστικά έχει κάποια αρνητική επίδραση είναι αυτό που έχει αρνητική επίδραση και στην Ελλάδα. Δηλαδή χαράζουμε ένα “δρόμο” τον ακολουθούμε μέχρι ενός σημείου, και εννοώ δρόμο οικονομικό, μετά αλλάζουμε πορεία και βάζουμε κάποιες άλλες προτεραιότητες. Το ζητούμενο είναι ανεξάρτητα με το τι μέλλον επιφυλάσσεται στον καθένα, η αναπτυξιακή πορεία της Κρήτης να συνεχίζεται για να μπορούμε να αποδώσουμε κάποια στιγμή αυτά που πρέπει στο νησί”.