Η Κρήτη είναι το νησί με τις περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες σε όλη την Ελλάδα, αφού φέτος εξασφάλισε 92, δηλαδή 9 περισσότερες από πέρυσι, σε σύνολο 404 σε όλη τη χώρα.

Οι παραλίες που κερδίζουν την Γαλάζια Σημαία, πληρούν τα αυστηρά κριτήρια για την καθαριότητα, την οργάνωση, την ασφάλεια και την περιβαλλοντική πληροφόρηση.

Ο νομός με τις περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες είναι των Δωδεκανήσων, με 41, ενώ ανάμεσα στα νησιά πρώτη έρχεται η Κρήτη (92 Γαλάζιες Σημαίες, 9 περισσότερες σε σχέση με το 2005) και ακολουθούν η Κέρκυρα με 32 και η Ρόδος με 31 Γαλάζιες Σημαίες.

Όσον αφορά στους δήμους, τα πρωτεία κατέχει ο Αγιος Νικόλαος Λασιθίου, με 24 Γαλάζιες Σημαίες, και ακολουθούν: Δήμος Καλλιθέας Ρόδου (18), Δήμος Σιθωνίας Χαλκιδικής (10) και Δήμος Λινδίων Ρόδου (9).

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση σε αριθμό Γαλάζιων Σημαιών. Την πρωτιά διατηρεί η Ισπανία.

Ωστόσο, απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για τις ελληνικές μαρίνες, αφού και φέτος μόνο πέντε μαρίνες πήραν Γαλάζια Σημαία.

Στην πρώτη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης βρίσκεται και πάλι η Ισπανία με 82. Η Ιταλία έχει 50 και η Τουρκία 12 μαρίνες με Γαλάζια Σημαία.

Υπενθυμίζεται ότι υπεύθυνη στην Ελλάδα για το διεθνές πρόγραμμα “Γαλάζιες Σημαίες” είναι η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης.



Οι προϋποθέσεις για την βράβευση



Η “Γαλάζια Σημαία” είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, το πιο γνωστό, ίσως, περιβαλλοντικό σήμα στον κόσμο, και απονέμεται από το 1987 σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές τους προϋποθέσεις. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν καθαρή θάλασσα. Πρέπει να τηρούνται 29 συνολικά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και προστασία του περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου. Ετσι, πολλές ελληνικές ακτές δεν κερδίζουν, δυστυχώς, “Γαλάζια Σημαία”, παρόλο ότι διαθέτουν καθαρά νερά κολύμβησης. Αυτό είναι πολύ λυπηρό, διότι τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη “Γαλάζια Σημαία” όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Διεθνής συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ιδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE), που εδρεύει στη Δανία. Στην Ελλάδα, φορέας του Προγράμματος, από το 1992, είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), η παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση της χώρας (από το 1951), που δραστηριοποιείται στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, σε έργα προστασίας της φύσης, σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού μέσω εντύπων, εκδρομών, διαλέξεων και άλλων εκδηλώσεων.

Για να κερδίσει μια ακτή “Γαλάζια Σημαία”, πρέπει να πληροί 29 αυστηρά κριτήρια. Για μια μαρίνα υπάρχουν 22 αντίστοιχα κριτήρια. Και αν ακόμη κερδίσει μια ακτή ή μαρίνα τη “Γαλάζια Σημαία”, τη διατηρεί μόνο εκείνη τη χρονιά και πρέπει να αποδείξει ότι την αξίζει και για την επομένη. Οι επιθεωρητές της ΕΕΠΦ και της FEE ελέγχουν όλο το καλοκαίρι τη συμμόρφωση με τα κριτήρια του προγράμματος, επισημαίνοντας προβλήματα και παραλείψεις που μπορεί να οδηγήσουν σε προσωρινή ή και οριστική υποστολή της “Γαλάζιας Σημαίας”. Οι αξιολογήσεις των επιθεωρητών λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την Εθνική Επιτροπή Κρίσεων όταν εξετάζει υποψηφιότητες ακτών και μαρινών για βράβευση με τη “Γαλάζια Σημαία”. Την απονομή “Γαλάζιων Σημαιών” για ακτές και μαρίνες προτείνει η Εθνική Επιτροπή Κρίσεων κάθε χώρας στη Διεθνή Επιτροπή Κρίσεων. Στην Ελλάδα η Επιτροπή αποτελείται από εκπροσώπους των πέντε υπουργείων, του ΕΟΤ, της ΚΕΔΚΕ και της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης. Την τελική απόφαση λαμβάνει η Διεθνής Επιτροπή Κρίσεων, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (WTO), της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστών (ILSE), της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινβουλίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Προστασία των Ακτών (EUCC) και του Διοικητικού Συμβουλίου του FEE.



Τα κριτήρια του προγράμματος για τις ακτές



Τα κριτήρια του προγράμματος για τις ακτές που κερδίζουν τη Γαλάζια Σημαία, είναι:

Καθαριότητα θάλασσας και ακτής

• Καθαρά νερά κολύμβησης, που να επιβεβαιώνονται με μικροβιολογικές αναλύσεις κάθε δεκαπενθήμερο κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου

• Μη απόρριψη βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία

• Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα

• Περιοδικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κλπ.

Οργάνωση και ασφάλεια επισκεπτών

• Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των νερών κολύμβησης

• Σχέδια για την αντιμετώπιση κάποιου ατυχήματος ρύπανσης, με άμεση ενημέρωση του κοινού

• Απαγόρευση της οδήγησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή

• Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης

• Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης

• Εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες σε υπηρεσία ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σε σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες

• Φροντίδα για άτομα με ειδικές ανάγκες

Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση

• Εντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή και περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδα και πανίδα στον παράκτιο χώρο.

• Διοργάνωση δραστηριοτήτων που να προβάλλουν ενεργά το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.