Αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων αναμένεται να ανακοινώσουν αυτή την εβδομάδα οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την απελευθέρωση της ακτοπλοΐας. Εκτιμάται μάλιστα ότι οι αυξήσεις για τις γραμμές της Κρήτης θα είναι κατά μέσο όρο γύρω στο 6% και θα αφορούν σχεδόν όλες τις θέσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους ακτοοπλόους, θα ανακοινωθούν και πακέτα προσφορών, όπως γίνεται με τα αεροπορικά εισιτήρια, στους χρόνους και τις θέσεις που θα κριθούν κατάλληλες από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Σύμφωνα πάντως με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, τα ταξίδια στο Αιγαίο θα στοιχίζουν ακριβότερα φέτος το καλοκαίρι, από ότι τα προηγούμενα χρόνια.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες στο ΦΕΚ, θέτει στις εταιρείες και περιορισμούς ως προς τη διαμόρφωση των τιμών. Τους δικούς του «περιορισμούς» αναμένεται να «θέσει» και ο ανταγωνισμός που θα αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο μεταξύ των εταιρειών.

Με βάση την Κοινή Απόφαση των υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη, Οικονομίας & Οικονομικών Γεώργιο Αλογοσκούφη και Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής Αριστοτέλη Παυλίδη, οι γραμμές που απελευθερώνονται είναι:

α) Από τον λιμένα του ΠΕΙΡΑΙΑ (συμπεριλαμβανομένων και των λοιπών λιμένων αρμοδιότητας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά) προς τους παρακάτω λιμένες:

Αγίου Νικολάου, Αγκιστρίου, Αίγινας, Ηρακλείου, Θηρας, Ικαρίας, Ίου, Καλύμνου, Κω, Μήλου, Μυκόνου, Μυτιλήνης, Νάξου, Πάρου, Πόρου, Ρεθύμνου, Ρόδου, Σαλαμίνας, Σάμου, Σητείας, Σίφνου, Σπετσών, Σύρου, Τήνου, Ύδρας, Χανίων, Χίου και επιστροφή.

β) Από τον λιμένα της Ραφήνας προς τους λιμένες Άνδρου, Μυκόνου, Τήνου και επιστροφή.

γ) Από τον λιμένα του Λαυρίου προς όλες τις κατευθύνσεις και επιστροφή, εκτός ΚΕΑΣ.

δ) Από τον λιμένα της Κύμης προς όλες τις κατευθύνσεις και επιστροφή, εκτός ΣΚΥΡΟΥ.

ε) Από τον λιμένα της Ελευσίνας προς όλες τις κατευθύνσεις για τη μεταφορά οχημάτων και επιστροφή.

στ) Από τον λιμένα της Πάτρας προς τον λιμένα της Κέρκυρας και επιστροφή.